- Kast Tyrkia ut av VM

Friidrettsstjerne mener dopingskandalen før VM minner om barnemishandling.

INNBITT MOTSTANDER: Paula Radcliffe, til høyre i bildet, har vært en tydelig motstander av juks i idretten siden hun og Hayley Tullett stilte opp på tribunen under Edmonton-VM i 2003 med denne plakaten.Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
INNBITT MOTSTANDER: Paula Radcliffe, til høyre i bildet, har vært en tydelig motstander av juks i idretten siden hun og Hayley Tullett stilte opp på tribunen under Edmonton-VM i 2003 med denne plakaten.Foto: REUTERS/Wolfgang RattayVis mer

(Dagbladet): Den britiske friidrettsstjerna og verdensrekordholderen på maraton, Paula Radcliffe, er nådeløs mot Tyrkia etter at de har avslørt og utestengt førti utøvere i forkant av mesterskapet i Moskva.

Ni av de førti var i tenårene, noe Radcliffe mener er spesielt ille.

- Jeg vil kalle dette misbruk, sier Radcliffe til The Telegraph.

- De er tatt for steroider, og jeg mener det må være sanksjoner mot landet, og at det må gjøres noe for å beskytte de unge utøverne der, for jeg tror ikke de har hatt mye valg, fortsetter hun.

Bør utestenges
Radcliffe har vært en svært aktiv dopingmotstander i mange år. Under friidretts-VM i Edmonton i 2001 protesterte hun fra tribunen mot at den russiske epo-tatte utøveren Olga Egorova deltok.

Siden den gang har hun vært en av de fremste talskvinnene for livstidsutestengelser for dopingbruk. Nå vil hun altså straffe nasjonale forbund som ikke har orden i eget reir.

- Når det er så åpenbart at et land har drevet et program og presset utøvere til å dope seg, må de også straffes. De misbruker utøverne sine, og sanksjonen her bør være at de ikke får delta i VM på to år, sier Radcliffe.

Kritisk til flere
Radcliffe mener også at dopingavsløringene i tyrkisk friidrett bør diskvalifisere dem fra å få sommer-OL i 2020, selv om Istanbul-rivalen Madrid heller ikke er noe særlig bedre i Radcliffes øyne.

- Jeg er ikke sikker på om Madrid ville fått min stemme før de frigir navnene på utøverne som fikk beslaglagt blodposer under Operasjon Puerto, sier Radcliffe.

Det internasjonale friidrettsforbundet har bestemt seg for ikke å utestenge Tyrkia fra verdensmesterskapet i Moskva som starter lørdag. I stedet ønsker de å hjelpe tyrkerne å rydde opp i dopingproblemet.