Super League fotball

Kast ut Liverpool og United!

Det er bare ett brutalt svar på forsøket på å ødelegge fotballen. Og Norge kommer til å stemme for det.

Den nye «superligaen» vekker sterke reaksjoner. Slik kan reglene i den nye eksklusive ligaen bli. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NÅR de siste kampene er spilt i vårens Champions League og Europacup, kommer oppgjøret med de 12 klubbene som står bak forslaget om å innføre en lukket Super League i sporten:

  • Hvis ikke disse planene blir droppet, vil både disse klubbene og alle de overbetalte spillerne deres bli strøket fra sporten.

Da blir det Premier League uten Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham, La Liga uten Barcelona, Real Madrid og Atletico, samt Serie A uten Inter, Juventus og Milan.

I tillegg forsvinner Messi, Ronaldo og alle de andre stjernene fra VM. De blir kastet ut av den tradisjonelle internasjonale fotballbevegelsen som straff for å ødelegge verdens vakreste spill.

Og den straffen er helt riktig.

MYE sant og stygt er blitt skrevet om hvordan verdens desidert viktigste sport er blitt styrt de siste tiåra. Den globale utbredelsen av fotballen ga en historisk markedsmulighet, og gjorde sporten rik. En rikdom som også ofte ble misbrukt.

Nå kan denne sårbare demokratiske oppbygningen som har beriket griske fotballedere før, ironisk nok hjelpe fotballen til å ta et oppgjør med all den pengemakten som står bak Super League.

For som landslagstrener Ståle Solbakken sier til NRK:

- Det er godt gjort av disse 12 gribbeklubbene å gjøre seg så upopulære på 24 timer, at du faktisk får UEFA og FIFA til å fremstå som Mor Teresa.

Det er derfor disse klubbene, lederne og spillerne blir stemt rett ut av fotballen.

FOR det er nettopp det som kommer til å skje. Da jeg snakket med den norske fotballpresidenten i dag tidlig, var han ikke i tvil om hvordan Norges stemme skulle brukes:

- Vi vil definitivt stemme for å utestenge, sa Terje Svendsen til meg.

Det skjer altså ikke direkte, og ganske sikkert etter både flere forhandlinger og en juridisk prosess.

Men det kommer til å bli virkelighet om ikke disse utbryterklubbene gir opp forsøket på å ødelegge fotballen. Det er vel derfor det allerede er i gang en medierunde om skyldfordeling. Altså hvem av klubbeierne bak kuppet som er mest ansvarlig for bruddet med den organiserte fotballen.

Som om det betyr noe for den straffen som garantert venter.

DEN nasjonale reaksjonen avhenger av hvordan elitefotballen er organisert i England, Spania og Italia.

Her skiller Premier League seg ut med en større uavhengighet fra det engelske fotballforbundet. Formelt er det Premier League selv som bestemmer hva som skal skje med Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham; altså de seks største klubbene i serien.

Her kommer alle de 20 klubbene ikke til å stemme. Beslutningen blir tatt av styret i Premier League, og det har tidligere fordømt planene.

Ikke mye forståelse der heller altså.

DET er det såvisst ikke blant fanklubbene til The Big Six:

- Frastøtende, sier Liverpools «Spirit of Shankley», og skjeller ut de amerikanske eierne:

- Fotballen er vår, ikke deres. Og klubbene er våre, ikke deres, skriver Liverpool-suporterne, og får støtte overalt på fotballtribunene:

- Utilgivelig, Vi har opplevd det ultimate forræderi, uttaler Chelsea-fansen.

- Her dør Arsenal som sportsklubb, mener Arsenals tilhengere.

- De som er involvert har null respekt for sportens tradisjoner. Dette skal vi bekjempe, fortsetter Manchester City sin offisielle supporterklubb.

- Fullstendig uakseptabelt. Dette går mot alt fotballen og Manchester United burde stått for, skriver naborivalen United, og får følge av Tottenham-fansen:

- Dette er et prosjekt drevet av grådighet på bekostning av alle verdiene i den sporten vi er så glad i.

OG akkurat det er det jo:

  • Grådighet i sin styggeste form.

Eller som en av de engelske fotballkommentatorene så presist formulerte det:

- Bare noen som virkelig hater fotball, kan støtte Super League.

I fotballen har denne ekle tilnærmingen til sporten blitt stadig tydeligere gjennom de avsindige spillerlønningene. Men enn så lenge har disse åpenbare forfallstegnene vært pakket inn i alle de gode følelsene vi har for selve spillet.

Det er denne innpakningen som sprekker når de aller rikeste vil lage en serie bare for seg, og drar stigen med opp i Super League.

Sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther er sterkt kritisk til den foreslåtte «Super League». Vis mer

FOR det er ingen grunn til å høre på de ynkelige bortforklaringene til kuppmakerne om at dette egentlig er historien om å redde sporten:

- Pandemien har vist at det er nødvendig å ha en strategisk visjon og et bærekraftig kommersielt opplegg for å øke verdien av og oppslutningen om hele den europeiske fotballpyramiden, skriver kuppmakerne i pressemeldingen om hvorfor de lanserer Super League.

Som om noen av eierne her i det hele tatt tenker på resten av fotballen.

Det de derimot tenker på er egen omsetning. Manchester United vil med det nåværende systemet få mellom 0,5 og 1 milliard for å nå finalen i Champions League. Som eiere av Super League er de i utgangspunket ifølge planene garantert tre, fire milliarder pr. år. Så kommer egne TV-rettighetene i tillegg.

Til sammen kan det bli fem ganger så store inntekter i året.

Og det altså uten å risikere å bli slått ut på veien til en finale.

OM dette motbydelige forsøket lykkes, avhenger nettopp av demokratiske institusjoner og fotballtilhengernes reaksjoner.

Det demokratiske flertallet i FIFA og UEFA holder ganske sikkert:

  • Om nødvendig vil de 12 toppklubbene bli ekskludert, og spillerne deres vil miste VM og all landslagsfotball.

Da blir det kanskje vanskeligere for oss fotballtilhengere å gi slipp på våre favoritter, dersom denne sporten brekker i to. Og de aller sterkeste klubbene og de aller største stjernene til slutt velger pengene.

Altså om vi virkelig klarer å kaste ut Liverpool og United fra fotball-livene våre?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer