Kaster seg inn i toppen

Frisbeelag høyt på lista i kåringen «Klubben i mitt hjerte».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Muselunden Frisbeeklubb har de siste dagene inntatt en overraskende plass i toppen av klassen for spesialidrettslag med færre enn 100 medlemmer.

DETTE ER FRISBEE
Kort om de forskjellige grenene:

FRISBEEGOLF

Spilles som golf. Man regner antall kast fra utkastfeltet til kurvene. I stedet for kurver kan man bruke lyktestolper, søppelkasser og trær.

ULTIMATE
Et lagspill med sju spillere. Du scorer ved å sende en pasning til en medspiller i målsonen. Kåret av Sports Illustrated i 1996 til den 3. hardeste lagidretten i verden.

DISCATHON
Spillerne kaster seg rundt en merket bane, på cirka én kilometer. Banen inneholder et bestemt antall porter frisbeen skal innom. Den raskeste spilleren vinner, og det er ikke lov å bære frisbeen.

FRISTIL

Et lagspill med to-tre spillere. Skal framføre et fritt program til selvvalgt musikk. Dommere bedømmer vanskelighet, utførelse og presentasjon.

LENGDE

Om å gjøre å kaste så langt som mulig. Du har to og et halvt minutt på å kaste fem discer. Blir alltid utført i medvind.

DDC - DOUBLE DISC COURT
To personer spiller på lag, med to frisbeer. Banen består av to firkanter. Du får to poeng hvis motstanderlaget holder to frisbeer samtidig, ett poeng for hver frisbee som blir liggende i motstanderens sone og ett poeng for hver frisbee motstanderen kaster utenfor din sone.

SFC - SELF CAUGT FLIGHTS
Du skal kaste discen, for så å fange den igjen. I MTA (Maximum Time Aloft) er målet å ta den i mot med én hånd etter så lang flyvetid som mulig. I TRC (Throw Run Catch) er det avstanden fra kasteområdet til der du fanger den som måles.

PRESISJON

Du kaster 28 discer mot et mål som er halvannen ganger halvannen meter stort, i løpet av sju minutter. Du må kaste fire discer fra hvert av de sju forutbestemte utkaststedene.

GUTS
To lag med sju spillere på hvert lag stå overfor hverandre, med armlengdes avstand mellom seg. Det gjelder å kaste frisbeen så hardt og med så mye spinn at motstanderlaget ikke greier å ta imot med én hånd. Vinkelen på frisbeen kan ikke overstige 90 grader, og motstanderen skal ikke måtte hoppe for å ta den imot.

Hos Norges Frisbeeforbund kan du lese mer om grenene og reglene.

Oslo-klubben har lagt ambisiøse fotball- og ishockeylag bak seg. Den lille idretten er stor - i «Klubben i mitt hjerte».

Det gleder hjertet til tidligere verdensmester Sune Wentzel.

- Dette er en sport som vokser stort. Aktiviteten på banene øker kraftig, sier Wentzel til Dagbladet.no.

• Her kan du stemme på klubben i ditt hjerte

20 baner i Norge

Wentzel vant flere VM-gull i frisbee da han var aktiv. Nå jobber han i forbundet, og han har denne forklaringen på veksten:

- Dette er en rimelig idrett, som kan utøves hvor som helst, sier han.

Kaster seg inn i toppen

I USA er dette nå den sjette største high school-idretten, og ifølge Wentzel er det en av idrettene som vokser raskest i verden.

Frisbeegolf er en av sju individuelle grener, og i motsetning til vanlig golf er det ingen forutsetning at gresset er som stueteppet hjemme. Det skal faktisk helst være litt tøffe forhold.

- Vi ønsker gjerne litt terreng og vegetasjon, forklarer Wentzel.

Det er rundt 20 frisbeegolfbaner i Norge, noe som er samme antall som i Stockholm alene.

700 aktive

For mange er altså frisbee mer enn en plasttallerken du kaster litt med på hytta. Sune Wentzel forteller at det er mange som driver veldig aktivt med dette, uten å vite at det faktisk er en idrettsgren.

- Det forbindes av mange kanskje som en aktivitet fra hippie-tida, med peace and love. Og det er folk som sier de har spilt i ti år, og tror de har kommet fram til en ny idrettsgren.

I dag er det rundt 700 som konkurrerer aktivt i Frisbee-Norge, men Wentzel mener antallet som benytter seg av frisbeebanene er mye høyere.

POPULÆR SPORT: Torleif Skaland og Magne Valen-Senstad spiller frisbeegolf på anlegget til Muselunden på Sinsen i Oslo. Arkivfoto: SIV SEGLEM
POPULÆR SPORT: Torleif Skaland og Magne Valen-Senstad spiller frisbeegolf på anlegget til Muselunden på Sinsen i Oslo. Arkivfoto: SIV SEGLEM Vis mer

- Banene er åpnet døgnet rundt, og det er gratis.

• Kåringen er delt inn i fem klasser og avsluttes på fredag. Her kan du lese mer om klassene og stemme på din klubb.

VERDENSMESTER: Sune Wentzel vant flere VM-gull som aktiv, nå er han visepresident i Norges Frisbeeforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer