SUPERSTJERNE: Norges eneste fyrtårn, sier sponsorboss Jacob Lund. Foto: Scanpix
SUPERSTJERNE: Norges eneste fyrtårn, sier sponsorboss Jacob Lund. Foto: ScanpixVis mer

- Kaster til han er 40

Men i natt var det bare fest og champagne med mamma Bente for Andreas.

|||Sponsorsjef Jacob Lund klinte til med champagne etter at Andreas Thorkildsen hadde klint til på banen og forsvart EM-gullet sitt.

Seieren ble feiret med mat og drikke på et eksklusivt hotell og strandbar i Barcelona til ut i de små timer søndag, og superlativene hang løst. Det var Thorkildsens sjuende mesterskapsmedalje på seks år etter at han innledet medaljehøsten med OL-gullet i Aten i 2004. Det forsvarte han i 2008. Mellom OL-gullene ble det VM-sølv i både 2005 og 2007, og det ble EM-gull i 2006. Deretter ble det VM-gull i Berlin i fjor.

- Jeg er ikke redd for å si at Andreas Thorkildsen er det eneste fyrtårnet i norsk friidrett. Han lever så det holder. Nå har han sikret seg sin sjuende mesterskapsmedalje på seks år, og han har sagt til meg at han skal holde på i mange år enda.

- Han sier han har planer om å være med i ytterligere ti til 14 år. Han vil kaste til han blir 40, og han pleier å holde det han lover overfor meg, sa Jacob Lund til NTB på seiersfesten.

Jacob Lund hadde også lagt merke til at Thorkildsen satt på indre bane og applauderte da tyskeren Matthias De Zordo kastet. Sponsorsjefen mener det viser hvilken stor og eminent idrettsmann det er snakk om.

«Hottest» i Norge  - Jeg har stor respekt for Ole Einar Bjørndalen, Marit Bjørgen og Petter Northug, men det er ikke tvil, i hvert fall ikke mine øyne, om at Thorkildsen er den «hotteste» idrettsmannen i Norge på sommerstid akkurat nå, sa Lund.

- Han driver en verdensidrett, og jeg kjenner ikke til noen andre som har vunnet så mange medaljer som ham. Det er helt enormt, mente Lund.

MED KJÆRESTEN: Christna Vukicevic og Andreas Thorkildsen på vei til fest. Foto: Scanpix
MED KJÆRESTEN: Christna Vukicevic og Andreas Thorkildsen på vei til fest. Foto: Scanpix Vis mer

Men også sponsorsjefen var bekymret under den utrolig spennende konkurransen, der De Zordo tok ledelsen to ganger.

- Helt fra tyskeren satte personlig rekord i første omgang, var jeg bekymret for utfallet, men Thorkildsen er som jeg har sagt før, et fyrtårn, og han har definitivt reddet dette mesterskapet for Norge.

Lund slo utvetydig fast at Jaysuma Saidy Ndure har skuffet stort, men sponsorsjefen slo også fast at ungjentene Christina Vukicevic og Ezinne Okparaebo hadde innfridd.

- De har mye mer å gå på, og jeg ser ikke bort fra at de kommer til å ta et langt steg videre allerede til VM i Korea neste år, sa Lund.

En å stole på  - Det er helt klart at Andreas er en mann å stole på. I dette mesterskapet var han håpet vårt, og vi er stolte av det han har fått til og den gullmedaljen han vant, slo friidrettspresident Svein Arne Hansen fast overfor NTB.

- Vi rir på en enorm bølge takket være spydesset vårt, og han skal ha mye av æren for at ungene strømmer til friidretten. Enkelte klubber har så stor pågang fra folk som vil inn i friidretten at de har måttet gå til inntaksstopp.

- Andreas Thorkildsen er en hjørnesteinsfigur, så med ham på laget ser jeg lys på framtiden for norsk friidrett, fortsatte presidenten.

MED MAMMA: Mamma Bente og Andreas på fest. Foto: Scanpix
MED MAMMA: Mamma Bente og Andreas på fest. Foto: Scanpix Vis mer

Norge stilte med en rekordtropp på 37 utøvere i Barcelona-EM. Det endte med et gull og tre norske rekorder.

- Det er et resultat vi har grunn til å være stolte av. Dessuten er jeg 100 prosent sikker på at Christina Vukicevic hadde tatt medalje med normal oppkjøring til dette mesterskapet. Hun har dessverre slitt med en del skader, og det er slikt som kommer fra tid til annen.

Friidrettspresidenten sa også at han hadde trodd på tre norske medaljer i Barcelona. At det bare ble med den ene til Thorkildsen mente han var litt skuffende, men han skyndte seg også med å legge til at hans medaljehåp bygget på stor optimisme.

- Jeg er jo kjent for å være spesielt optimistisk jeg da, sa Svein Arne Hansen før han kastet seg ut i Thorkildsens seiersfest sammen med resten av Friidretts-Norge og en rekke sponsorer.

(NTB)

FEIRET: Sponsorer, familie og kjæreste var tilstede da Andreas feiret EM-gullet i natt. Foto: Scanpix
FEIRET: Sponsorer, familie og kjæreste var tilstede da Andreas feiret EM-gullet i natt. Foto: Scanpix Vis mer