Kastet av pengefolka

Frykten for nedrykk ble så sterk at Starts eiere trumfet igjennom at Stig Inge Bjørnebye måtte gå.

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Det var Starts sterke investorer som tok initiativet til å kvitte seg med Stig Inge Bjørnebye. Det får Dagbladet opplyst fra kilder med god kjennskap til prosessen bak avgangen.

Solér snudde

I spissen for initiativet sto Dag Rasmussen, som gjennom Rasmussen-gruppen eier 35 prosent av Start Toppfotball, hvor han også sitter i styret.

Men det skal ha vært eier, styreformann, psykolog og Starts ansikt utad; Erik Solér som til slutt bestemte at Bjørnebye måtte bort.

Solér har støttet Bjørnebye i tykt og tynt i flere måneder, men etter at presset fra andre investorer tiltok, kom det til et punkt hvor Solér skiftet mening.

«Sprakk»

Dagbladets kilder karakteriserer det som at Erik Solér til slutt «sprakk», og bestemte seg for å avsette treneren.

Men Erik Solér var ikke tilstede på pressekonferansen i går, og han var heller ikke tilstede på møtene med Bjørnebye tirsdag. Ifølge Svein Mathisen er han i utlandet.

FARVEL TIL START: Stig Ingen Bjørnebye sa på gårsdagens pressekonferanse at han håper Start klarer seg i tippeligaen. Stram økonomi gjør et nedrykk ekstra ille. Foto: Scanpix
FARVEL TIL START: Stig Ingen Bjørnebye sa på gårsdagens pressekonferanse at han håper Start klarer seg i tippeligaen. Stram økonomi gjør et nedrykk ekstra ille. Foto: Scanpix Vis mer

– Vi har selvfølgelig hatt mye kontakt med Erik, sier Svein Mathisen.

Kurt Mosvold, som står i spissen for en sammenslutning av sponsorer i Start, skal også ha jobbet aktivt for å bli kvitt Bjørnebye.

Årsaken til at pengefolka i Start var de som startet og gjennomførte prosessen skal i stor grad handle om økonomi.

Et nedrykk vil koste dyrt og Start har i tillegg blitt klar over en overskridelse i 50-millionersklassen på stadion som de har bygd.

Regisserte salgene

Den økonomiske situasjonen skal også være bakgrunnen for flere av sommerens spillersalg.

Starts investorer skal også på det området vært pådrivere for å få spillerne solgt.

Flere av salgene har blitt møtt med undring ettersom det har vært en del av grunnstammen i laget som har blitt solgt. Ifølge Dagbladets kilder har hovedgrunnen til salgene i all hovedsak vært å få inn nødvendige penger i klubbkassa.

Klubbens sportslige avdeling skal ved flere anledninger hatt liten innflytelse på spillerovergangene.

På pressekonferansen i går la heller ikke Stig Inge Bjørnebye skjul på at enkelte av spillersalgene hadde blitt gjennomført over hodet på han.

Ikke fornøyd

– Det er ikke alle de kjøpene eller salgene som jeg har styrt alene, sa han.

Stig Inge Bjørnebye skal ifølge Dagbladets kilder ikke være fornøyd med måten dette har skjedd på.

Kurt Mosvold ønsket i går ikke å kommentere Dagbladets opplysninger. Det gjorde i utgangspunktet ikke Dag Rasmussen heller, men på direkte spørsmål vil han ikke karakterisere seg selv som en initiativtaker til å avsette Bjørnebye.

Var med i prosessen

– Nei, det vil jeg ikke si, sier Rasmussen.

– Men du har vært med i prosessen?

– Ja, jeg sitter jo i styret.

– Hvor kom initiativet til å skifte trener fra?

– Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere.

Erik Solér svarte ikke på Dagbladets henvendelser i går.