UTSATTE KAMPEN: Da Djurgården-fansen kastet nødbluss over på langsida, ble søndagens kamp utsatt en halvtime. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån
UTSATTE KAMPEN: Da Djurgården-fansen kastet nødbluss over på langsida, ble søndagens kamp utsatt en halvtime. FOTO: Simon Hastegård/BildbyrånVis mer

Kastet bluss mot barnefamilier i skandalekampen. Nå har C More fått nok

Slutter med studio på Tele 2 Arena på ubestemt tid.

Søndag møttes Hammarby og Djurgården til Stockholm-derby på Tele 2 Arena. Kampen ble utsatt to ganger allerede før kampen var i gang, den siste fordi det ble kastet et nødbluss fra Djurgårdens felt over på langsiden der det satt barnefamilier.

Kampen ble utsatt en halvtime, og i svenske C Mores TV-studio var ekspertene dypt sjokkerte over det som hadde skjedd.

- Jeg forstår faktisk ingenting. Det finnes flere supportergrupperinger som vil slåss mot hverandre, så la dem gjøre det. Men hva er det her? Kaste bluss på vanlige folk som drar på fotballkamp? Et bluss som er tusen grader. Jeg forstår ingenting, sa Alexander Axén i studioet.

I tillegg til at et nødbluss ble kastet over på kortsiden der det traff Filip Thurn (29), ble en pressefotograf truffet av en stol i hodet i den første omgangen.

Nå er det nok for C More, som på ubestemt tid ikke kommer til å ha noe studio på Tele 2 Arena der både Hammarby og Djurgården spiller sine hjemmekamper.

TRUFFET AV STOL: Tross sikkerhetsnett mellom supporterne og banen, ble pressefotograf Nils Petter Nilsson truffet av en stol i hodet. Her får han hjelp. FOTO: Dennis Ylikangas / Bildbyrån
TRUFFET AV STOL: Tross sikkerhetsnett mellom supporterne og banen, ble pressefotograf Nils Petter Nilsson truffet av en stol i hodet. Her får han hjelp. FOTO: Dennis Ylikangas / Bildbyrån Vis mer

- Ikke bare denne kampen

Ifølge kanalens journalist, Olof Lundh, rapporterte han til arbeidsgiveren sin at det var en svært truende stemning på stadion som han og hans kollegaer ble utsatt for.

- TRUENDE ATMOSFÆRE: Journalist Olof Lundh forteller om truende atmosfære på Tele 2 Arena. FOTO: Ludvig Thunman/Bildbyrån
- TRUENDE ATMOSFÆRE: Journalist Olof Lundh forteller om truende atmosfære på Tele 2 Arena. FOTO: Ludvig Thunman/Bildbyrån Vis mer

- Det er en arena som ikke er bygget for media, verken pressetribunen eller studioet. Og det er ikke bare denne kampen det handler om. Man må tåle både det ene og det andre når man jobber der, og på søndag forsvant vaktene fra studio selv om det skulle være ekstra forsterkninger der, sier Lundh til svenske Expressen.

Til avisa forteller journalisten at det var en generelt truende atmosfære, og at det ikke er gøy å jobbe i et slikt miljø.

Han opplever Tele 2 Arena som en av de verste arenaene å jobbe på.

- Det er helt åpent. Hvem som helst kan komme inn på pressetribunen eller gå gjennom studioet vårt, noe som har hendt flere ganger. For noen år siden ble en kollega mishandlet på pressetribunen, forteller han.

Saken fortsetter under lenka:

- Bryr seg ikke

Lundh mener det er tydelig at verken Hammarby eller Djurgården ikke bryr seg.

- Det er sånn jeg oppfatter det. Det er klart, det finnes hyggelige mennesker i begge klubbene, men de bryr seg ikke om det her og det er deres valg.

Journalisten sier at han ikke var med på avgjørelsen om å droppe sendinger fra arenaen, at han og kollegaene bare har fortalt hvordan de opplever det og så har arbeidsgiveren tatt en avgjørelse. Men han støtter arbeidsgiveren fullt ut.

- Det gjør jeg. Jeg synes det er et godt signal. Jeg forstår at C More reagerer som de gjør med tanke på hvordan det ser ut.

Like tilstander i Norge

Vegard Jansen Hagen er sportssjef i TV 2. Han forteller til Dagbladet at da de hadde rettighetene til Eliteserien (da kalt Tippeligaen) ble det meldt inn liknende situasjoner til kanalen fra teamet ute i felt.

- Vi har episoder der medarbeidere har blitt spyttet på, truet, sjikanert og så videre. Vi har hatt vår del av uheldige episoder, sier Hagen.

HAR OPPLEVD LIKNENDE SITUASJONER: Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 sier at det har kommet inn meldinger fra ansatte i felt der de blant annet har blitt spyttet på. FOTO: NTB Scanpix
HAR OPPLEVD LIKNENDE SITUASJONER: Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 sier at det har kommet inn meldinger fra ansatte i felt der de blant annet har blitt spyttet på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nå har TV 2 internasjonale kamper, ikke norsk eliteserie, og Hagen sier de merker betydelig forskjell.

- Selv om norsk supporterkultur er roligere enn den svenske, så er det ingen «Kardemommeby» i Norge på norske arenaer heller. Nå når vi primært har internasjonal fotball kommer vi ikke så nær, nå er det mest i sosiale medier. I perioden med norske klubbkamper var det dessverre et problem. Ikke likt omfang av antall eller alvorlighetsgrad som i Sverige, men det er nok til at vi skjønner hva kollegaene våre opplever.

I motsetning til svenske Lundh, opplever TV 2-sjefen at klubbene i det minste tok det på alvor.

- Jeg kan ikke si de ikke brydde seg. Tvert i mot. Klubbene tok det på alvor. Det er ikke noe å utsette på hvordan verken Norges Fotballforbund (NFF) eller klubbene reagerte.

- Alt kan skje

Sportssjefen i TV 2 forstår kollegaene i Sverige godt. Først og fremst på grunn av sikkerheten til journalistene og resten av teamet.

- Det andre er at når man driver med live-tv kan alt skje, både lyd og bilde som kommer, det er en risiko der. For det tredje må noen stå opp mot det de ser. Dette kan ikke fortsette. I den grad det er et virkemiddel støtter jeg det 100 prosent. De må prøve å få til en endring. Nå er det ikke lenger ultras mot ultras, nå slår det ut på vilkårlige personer.

Ifølge Hagen er det fotografene ute i felt det har gått mest utover, at profilene i studio på arenaer blir utsatt i mindre grad, særlig med tanke på det fysiske, fordi profilene hadde en viss sikkerhet rundt seg.

Det hadde også pressefotografen som ble truffet av en stol i helga. Mellom supporterne og fotografen er det et nett, men dette stoppet ikke den flyvende stolen.

- Det er helt vanvittig det som foregår. Det virker som det bare skrus til og egges opp. Er dette (C Mores «boikott») et virkemiddel som gjør at det tar slutt, gjenstår å se. Men det er et bidrag til det i hvert fall, sier Vegard Jansen Hagen til Dagbladet.