Kastet racket på hoppsjefen

Følelser i sving på kammerset hos hopperne. Men sportssjef Clas Brede Bråthen mener det jobbes konstruktivt.

TØFT: Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, har grunn til å klø seg i hodet etter VM-starten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFT: Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, har grunn til å klø seg i hodet etter VM-starten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): De norske hopperne slikker sårene etter fiaskostarten i VM. Rett etter femteplassen i lagkonkurransen søndag, beklaget trener Alexander Stöckl prestasjonen overfor TV-seerne.

Sportssjef Clas Brede Bråthen var heller ikke en glitrende utgave av seg selv i Bergiselbakken i Innsbruck.

- Vi kom på femteplass. Det er ikke det nivået vi ønsker å være på, sa han, mens gullvinner Tyskland feiret i bakgrunnen.

Ett døgn etterpå beskriver Bråthen stemningen slik:

- Den er rolig, bortsett fra når Andreas Stjernen kaster en bordtennisracket på sportssjefen sin. Utover dette er stemningen behagelig.

- Hva skjedde?

- Han surret det til i bordtennis søndag kveld og tapte. Så ble han frustrert og kastet racketen der jeg satt. Han traff meg på beinet og det gjorde vondt. Stjernen er vanligvis en snill gutt. Men jeg forstår ham godt. Jeg kunne fort funnet på å gjøre det samme.

LITE Å JUBLE FOR: Et beskrivende bilde for de norske hopperne under lagkonkurransen søndag. Halvor Egner Granerud og Andreas Stjernen depper. I bakgrunnen: Pressesjef Steinar Bjerkmann. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
LITE Å JUBLE FOR: Et beskrivende bilde for de norske hopperne under lagkonkurransen søndag. Halvor Egner Granerud og Andreas Stjernen depper. I bakgrunnen: Pressesjef Steinar Bjerkmann. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Bråthen forteller historien med et smil. Men muligens var det også annen frustrasjon som måtte ut hos Stjernen, enn bare det som skjedde ved bordtennisbordet. Femteplassen i lagkonkurransen topper en sesong der det meste har gått galt.

- En trist dag for oss som lag. Skuffende. Det er sånn det har vært i hele år, sier trønderhopperen om femteplassen.

- Samtidig må vi ikke grave oss ned ennå. VM er ikke over, og vi har troen på at vi skal klare å snu det.

Målet var å vinne Hoppuka, men her ble Stjernen vår beste på sjuendeplass. I VM er målet å ta medalje i hvert renn. Men sjuendeplass som det beste resultatet i storbakkerennet - og femteplass i lagkonkurransen - likner ikke Hopp-Norge. I verdenscupen er Robert Johansson beste nordmann på sjetteplass.

- Vi jobber konstruktivt i situasjonen, mener Bråthen, som raskt rykket ut på sosiale medier etter søndagens fiasko.

«Mange er sikkert skuffet. Men verst er det nok for utøvere, trenere, øvrige støttefunksjoner og alle våre flotte ildsjeler. Jeg lover at vi kommer til å fortsette å jobbe med full styrke for å skape mer glede, for alle, i tiden som kommer», skrev han på Twitter.

Kritikken fra omgivelsene har hopperne på sett og vis seg selv å takke for. Etter en strålende sesong i fjor - der «himmelen» kan være en metafor - er «helvete» en mer dekkende beskrivelse i år.

Bråthen har selv uttalt at «Norge skal være verdens viktigste hoppnasjon». Hadde vi vært dette, ville norske papiraviser muligens sett ut som de tyske og østerrikske mandag. Tyskland og Østerrike endte på henholdsvis første- og andreplass i lagkonkurransen, og mandag preges nasjonenes papiraviser av jublende hoppere.

Langrenn er i skyggen. I disse to nasjonene er det hopp og kombinert for alle pengene i VM.

«Dieses Silber glänzt besonders», skriver Innsbruck-avisa Tiroler Tageszeitung. «Dette sølvet skinner spesielt.»

- Jubel for to VM-medaljer, skriver Salzburger Nachrichten, og tar med den østerrikske kombinertbronsen på lagsprinten.

Jentene på plass

I skyggen av dette opererer nordmennene. Muligens er det en vitamininnsprøytning at Maren Lundby og de norske jentehopperne har ankommet VM-byen. Men guttas resultater fra de to første VM-rennene i 2019 vil for alltid bli stående.

- Vi har skuffede utøvere, trenere og ledere, erkjenner Bråthen.

- Det er masse folk som legger ned tusenvis av timer med frivillig arbeid. Disse er også skuffet. Vi vil gi dem en bedre opplevelse enn dette, og det har vi tenkt til å gjøre igjen.

- Er det Maren Lundby som nå må redde ansiktet til Hopp-Norge?

- Maren har vært vår største profil siden denne sesongen dro i gang. Det er ikke en nyhet for noen at Maren er den største favoritten til å ta medalje i dette mesterskapet for oss. Men vi har ikke gitt opp å ta medalje på guttesida heller.

NYE HÅP PÅ PLASS: De norske hoppjentene og deres støtteapparat har ankommet VM-byen. Kanskje hjelper dette på humøret til gutta? Fra venstre: Landslagstrener Christian Meyer, servicetekniker Alexander Henningsen, Maren Lundby, Anna Odine Strøm, Ingebjørg Bråten, Silje Opseth, assistenttrener Jermund Lunder og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE HÅP PÅ PLASS: De norske hoppjentene og deres støtteapparat har ankommet VM-byen. Kanskje hjelper dette på humøret til gutta? Fra venstre: Landslagstrener Christian Meyer, servicetekniker Alexander Henningsen, Maren Lundby, Anna Odine Strøm, Ingebjørg Bråten, Silje Opseth, assistenttrener Jermund Lunder og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bråthen fortsetter:

- Vi vet at gutta våre kan hoppe på ski. Vi bare mangler den gode følelsen fra i fjor. Vi stiller i alle hopprenn for å vinne. Men leser du resultatlister, så er de ganske nådeløse med tanke på måloppnåelsen her: Den er null.

- Den eneste måten vi kan komme videre på, er å være nysgjerrig. Vi må sørge for at våre utøvere får tro og tillit til å slippe seg løs igjen.

Undring og refleksjon

- Har dere mange oppgjør på kammerset?

- Vi evaluerer oss selv hele tida, uansett om vi vinner eller taper. Når det ikke går bra, har vi flere ubesvarte spørsmål. Ubesvarte spørsmål fører til undring og refleksjon.

- Har hopperne penger og ressurser til å drive på det ypperste nivået?

- Jeg føler ikke at noe har stått i veien for at vi ikke skulle levere mye bedre resultater enn det vi har gjort.

Neste VM-renn for gutta er fredag. Da er det hopp i normalbakken i Seefeld.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer