Snur i Cavendish-Sagan-duellen:

Kastet Sagan ut av Tour de France. Så, fem måneder senere: - Det var ikke hans skyld

- Absurd, mener dansk TV-ekspert.

DETTE BLE FEIL: Konkluderte mange alt under sommerens Tour de France. Etter fem måneder i tenkeboksen har nå også UCI (det internasjonale sykkelforbundet) gått med på å frifinne Peter Sagan for hans rolle i denne duellen. FOTO: AP Photo/Christophe Ena)
DETTE BLE FEIL: Konkluderte mange alt under sommerens Tour de France. Etter fem måneder i tenkeboksen har nå også UCI (det internasjonale sykkelforbundet) gått med på å frifinne Peter Sagan for hans rolle i denne duellen. FOTO: AP Photo/Christophe Ena) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Etter stort press fra blant andre Dimension Data, ble Sagan kastet ut av Tour de France på dag fire, etter at Mark Cavendish gikk i bakken på oppløpet.

Nesten fem måneder senere, skulle det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Bora-Hansgrohe (Peter Sagans arbeidsgiver) møtes i den internasjonale voldgiftsretten i Lausanne, for å få en endelig avgjørelse etter utkastelsen.

De forklaringene rakk ikke engang starte før de to partene i stedet inngikk et forlik.

Les også: Sagan kastes ut av Tour de France

I en pressemelding fra UCI skriver de at «etter at videoopptak som ikke var tilgjengelig da rittjuryen sendte Sagan ut av rittet, ble tilgjengelige, har partene blitt enige om at velten var en uheldig og utilsiktet ulykke, og at UCI-kommisærene tok sin avgjørelse basert på det best tilgjengelige grunnlaget da».

Var opptatt av å renvaske Sagans navn

Både Sagan og Bora-Hansgrohe var uenige i avgjørelsen da den ble fattet.

Den triple verdensmesterens arbeidsgiver forsøkte å få CAS til å overprøve avgjørelsen og få Sagan tilbake i touren, men mislyktes.

Kristoff: - En ganske tøff avgjørelse

Etter at de nå har greid å renvaske den slovakiske superstjernens navn, sier de seg vel forlikt med dagens situasjon.

- Det har alltid vært målet vårt å klargjøre at Peter ikke forårsaket velten til Mark Cavendish. Det var også Peters holdning fra dag én. Ingen ønsker at ryttere skal krasje eller slå seg. Dette dreide seg om en uheldig løpshendelse, og det kan skje i enhver spurt, sier Ralph Denk i pressemeldingen.

TV 2-ekspert: - Absurd

Dagens oppsatte høring i Lausanne blir det derfor ingenting av. UCI erkjenner nederlag i saken, men budskapet blir likevel gitt en avmålt mottakelse i sykkelverdenen.

Til dansk TV 2 sier sykkelekspert Brian Nygaard at hele situasjonen framstår som absurd.

- For meg virker det komplett absurd at de ikke har hatt tilgang på de samme opptakene som resten av verden hadde. Komissærene jobber meget hurtig, og forhåpentligvis også effektivt. Men det gir ingen mening at det ikke har hatt tilgang på de samme bildene. Det er en skam og det gjør at det ikke kommer en skikkelig avgjørelse på denne saken, mener Nygaard.

- Mange satt igjen med følelsen av at det ble tatt en gal beslutning i sommer, fordi det ikke var noe i bildematerialet, som vi og alle andre så, som rettferdiggjorde Sagans hjemsendelse, legger han til.

Fullt kaos etter avgjørelsen

Det skulle ta UCI-kommisærene et par timer etter at etappen mot Vittel var konkludert å bli enige om å sende Sagan hjem fra rittet.

procycling.no var i kontakt med Alexander Kristoff samme kveld, og selv Stavanger-mannen lot til å være overrasket over avgjørelsen:

– Ja, jeg synes egentlig det var en ganske tøff avgjørelse, men den albuen han satte var heller ikke noe som hører hjemme ute ved barrierene, sier spurtstjernen til procycling.no.

Det ble diskutert i det vide og det brede om Sagan løftet armen/albuen for å beskytte seg selv, da Cavendish forsøkte å gå etter «en åpning som ikke var der» inne ved sperregjerdet.

Det gikk som det måtte gå: Dimension Data-rytteren smalt i asfalten og skadet skuldra såpass at det franske etapperittet var over for hans del. I etterkant fyret laget hans, anført av både Roger Hammond og Ralf Aldag seg voldsomt opp, og forsøkte etter beste evne å påvirke rittjuryens avgjørelse:

– Det finnes regler, og hvis det er innenfor regelverket å albue noen av sykkelen i 65 kilometer i timen, vil jeg være veldig overrasket. Hvis det bare blir 30 sekunders straff for å kaste noen av sykkelen, er døra åpen for å ta med en pistol neste gang, sa Aldag til TV 2.

Fem nye måneder tok det altså UCI å bli enige med seg selv, men nå er Peter Sagan igjen en fri mann ...

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer