VARM VELKOMST: Spillerne og støtteapparatet til Cosmos ble møtt slik da de kom hjem til Russland. Foto: Pressefoto Stavropol
VARM VELKOMST: Spillerne og støtteapparatet til Cosmos ble møtt slik da de kom hjem til Russland. Foto: Pressefoto Stavropol Vis mer

Kastet ut av Norway Cup for bruk av vold - mottatt som helter i hjemlandet

Russiske Cosmos møtt med blomster og gaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det russiske laget Cosmos ble i sommer kastet ut av Norway Cup. Det skjedde etter at flere spillere gikk fysisk til angrep på spillere på det norske guttelaget Herd fra Sunnmøre.

Russerne ble også ilagt en bot på 2000 kroner etter opptrinnet.

Nå har Cosmos blitt mottatt som helter i hjemlandet. Spillere og trenere ble møtt med blomster og gaver da de kom hjem til Russland. De fikk også takkebrev.

Myndighetene i byen Stavropol har selv lagt ut en pressemelding på sine hjemmesider i forbindelse med saken. De lovpriser de unge spillerne for at de «sto imot en bølge av negativitet».

«I 18 år deltok klubben i den norske turneringen Norway Cup, og fire ganger har de vunnet den. Dessverre er det ikke bare i elitesport at politikken blander seg inn. I år ble klubben utestengt fra den norske turneringen. Årsaken var en konflikt på fotballbanen, som ble provosert fram av spillerne på motstanderlaget», står det blant annet å lese.

Myndighetene i Stavropol overrakte selv gavene til klubbens spillere og støtteapparat.

- Jeg er oppriktig bekymret over våre barn i Stavropol. Da vi fikk vite alle detaljene bak den sensasjonelle historien, kom det tydelig fram at våre barn har blitt oppdratt skikkelig av kjærlighet til moderlandet. Innbyggerne og byens patrioter er alltid klare til å forsvare æren og verdigheten til familiene i byen, regionen og landet, sier Andrew Dzhatdoev, som er sjef for administrasjonen.

Provosert

Det ble tidlig klart at Cosmos ville bli utestengt fra årets turnering etter opptrinnet.

«Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes. I tillegg har Norway Cup besluttet at Cosmos er uønsket i Norway Cup og vil bli bortvist fra våre kamparenaer», skrev Norway Cup-juryen blant annet i en pressemelding.

Det russiske laget har på sin side et helt annet syn på saken. De mener at det norske laget provoserte spillerne deres. Det kommer blant annet fram i et intervju med Aftenposten.

Saken har også fått stor oppmerksomhet i Russland.

Skikkelig slåsskamp

Herd-leiren ble sjokkert over oppførselen til Cosmos. Trener Trond Lervik fortalte at de møtte et lag med svært storvokste spillere.

Keeperen på det russiske laget fikk blant annet rødt kort etter at han sparket ned en Herd-spiller. Da Herd gikk opp til 2-0 i kampen, ble spillere både slått og sparket ifølge det norske laget. Flere var i sjokktilstand.

- De stormet mot spillerne våre og slo dem ned. Det var en ordentlig slåsskamp. Vi måtte springe inn for å få dem bort, sa Lervik til Dagbladet etter episoden.

- Det var helt sykt! Jeg har aldri sett noe lignende, sa Jørgen Ljoså til Sunnmørsposten. Han er far til en av guttene.

Kampen kom aldri i gang igjen etter tumultene, og det russiske laget forlot etter hvert banen. Politiet ble også tilkalt, men da hadde allerede det russiske laget forlatt området.

Resultatet ble satt til 3-0 i favør Herd etter episoden.

Herd-trener Trond Lervik ønsker ikke å kommentere saken ytterligere i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer