Cristiano Ronaldo involvert i tribunebråk

- Kastet ut etter Ronaldo-hendelse

Cristiano Ronaldo (37) og Portugal er ute av VM. Da 37-åringen varmet opp, oppsto det oppsiktsvekkende scener rundt ham, skriver en journalist.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

BYTTET INN: Cristiano Ronaldo kom inn etter 51 minutter. Ikke mange minuttene før ble en supporter kastet ut av stadion etter en hendelse der portugiseren var involvert. Foto: NTB
BYTTET INN: Cristiano Ronaldo kom inn etter 51 minutter. Ikke mange minuttene før ble en supporter kastet ut av stadion etter en hendelse der portugiseren var involvert. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Marokko - Portugal 1-0 (1-0)

- De bruker han ikke i det hele tatt. Det er ikke et godt tegn. Det kan bety at spillerne ikke er så avhengig av ham lenger, mente NRKs Åge Hareide før oppgjøret.

Den tidligere landslagssjefen fikk rett. Cristiano Ronaldo ble byttet inn tidlig i andreomgang, men klarte ikke å sette sitt preg på kampen.

SNIPP SNAPP SNUTE: VM er over for Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
SNIPP SNAPP SNUTE: VM er over for Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer

Marokko er videre til semifinale, og en gråtende Ronaldo gikk utrøstelig i garderoben, etter det som etter all sannsynlighet var hans siste VM-kamp.

- Det er hjerteskjærende, meldte NRKs Andreas Stabrun Smith.

Etter kampen tok også en tilskuer seg inn på banen. Om han skulle trøste Ronaldo eller bare sikre seg en selfie, vites ikke.

HIT, MEN IKKE LENGER: En banestormer tok seg inn på banen etter Portugals VM-exit. Foto: NTB
HIT, MEN IKKE LENGER: En banestormer tok seg inn på banen etter Portugals VM-exit. Foto: NTB Vis mer


- Drama under oppvarming

Da den portugisiske superstjerna varmet opp, oppsto det oppsiktsvekkende scener.

Journalist Adriano Del Monte som selv er til stede på VM-arenaen, skriver at en supporter ble kastet ut av stadion etter å ha kastet vann på Ronaldo.

Se video her:

Avgjørelsen

Portugiserne virket å ha god kontroll i den første omgangen, men fem minutter før pause skulle det ta fullstendig fyr på Al Thumama Stadium.

Høyreback Attiyah Allah kom seg rundt på venstre og slo et godt innlegg. Innlegget fant pannebrasken til Youssef En-Nesyri som knuste Portugals keeper i lufta, og headet inn 1-0 til Marokko.

- Det kan være et marokkansk mål for evigheten. Der er det så enormt med vilje, utbrøt NRKs Andreas Stabrun Smith.

SPENT: Youssef En-Nesyri knuste både Diogo Costa og Ruben Diaz. Foto: NTB
SPENT: Youssef En-Nesyri knuste både Diogo Costa og Ruben Diaz. Foto: NTB Vis mer

Flere satte spørsmålstegn ved keeperspillet. I NRK-studio var Åge Hareide klokkeklar.

- En gedigen keepertabbe. Total feiltiming, var den klare dommen fra Hareide.

Drøye fem minutter ut i den andre omgangen kom Ronaldo inn til sin 196. landskamp. 37-åringen var lite involvert, men på overtid kunne han sikret ekstraomganger.

Ronaldo ble spilt fint gjennom, men en svak avslutning gikk rett på keeper.

- En svak avslutning av Ronaldo, mente NRKs Carl Erik Torp.

Marokko møter vinneren av England og Frankrike som spiller seinere lørdag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer