Kastet ut: - Forbanna

Tjuvstarter har preget flere sprintøvelser under VM. Tynia Gaither og Devon Allen ble felt av tusendeler. Regelen skaper diskusjoner.

VILLE IKKE GÅ: Tynia Gaither. Foto: NTB
VILLE IKKE GÅ: Tynia Gaither. Foto: NTB Vis mer
Publisert

EUGENE (Dagbladet): Reaksjonstid, tjuvstarter og regelverk ble et hett tema i VM-byen i går. Først ble Tynia Gaither fra Bahamas disket etter tjuvstart på kvinnenes 100 meter.

Gaither fikk hakeslepp da dommeren kom bort og ga henne det røde kortet. Hun kikket seg rundt i alle retninger og utbrøt:

- Jeg vil løpe under protest.

Hun var tydelig frustrert, men ble etter hvert kastet bort. Da hun stormet gjennom intervjusonen ga hun Dagbladet en rask beskjed og tydelig beskjed:

- Jeg er forbanna.

Slik reglene er nå blir du disket hvis du tjuvstarter. Tidligere fikk utøverne ett ekstraliv.

FORSVANT: Midt under finalen ble bronse-vinner Eivind Henriksen borte. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

Heftig diskutert

En liten time etter at Gaither måtte bite i det sure eplet, ble også den amerikanske hjemmefavoritten Devon Allen disket i finalen på 110 meter hekk.

Han hadde reagert ett tusendel for raskt.

SJOKKERT: Devon Allen. Foto: NTB
SJOKKERT: Devon Allen. Foto: NTB Vis mer

Han var oppgitt i møte med Dagbladet, og får støtte av legenden Michael Johnson, som er ekspert for BBC.

På Twitter skriver han:

- For å være helt tydelig, Devon Allen ble ranet på grunn av en antikk regel. Det var ikke dommernes skyld. De kan ikke bare legge til side regelboka i kampens hete, til tross for at regelen både er idiotisk og urettferdig. Det internasjonale friidrettsforbundet må endre reglene.

EKSPERT: Michael Johnson. Foto: NTB
EKSPERT: Michael Johnson. Foto: NTB Vis mer

- Press

Norske Randi Nymoen-Jahren har vært starter på Bislett Games i over ti år. Hun er tidligere utøver og har flere internasjonale kurs. I løpet av karrieren har hun satt i gang en rekke verdensstjerner.

- Starten er alltid noe som vil bli diskutert, og det er «make it or break it» for utøverne. De får bare én sjanse. Det er alltid lett å stå på sidelinja og mene noe, forklarer hun til Dagbladet.

STUP: Alt gikk ikke etter planen for Lea Meyer. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

Nymoen-Jahren vil ikke uttale seg spesielt om Allen-situasjonen i går, blant annet fordi hun ikke har sett dommernes fasit, men på generelt grunnlag sier hun:

- Vi opplever at regelen som er i dag er preget av press fra media med tanke på tid brukt per sending. Det er i så fall ikke helt rettferdig. Alle som har vært utøver i blokka vet at markerte lyder fra omgivelsene kan utløse en start for utøverne.

- Hadde du ønsket at reglene var litt mer tilgivende for utøverne?

- Tilgivende er ikke helt ordet jeg ville bruke. Mer en ekstra sjanse. Men når det er sagt så tror jeg også at den regelen vi har i dag trolig har ført til at utøverne fokuserer bedre enn før. De har, etter mitt syn, blitt flinkere til å starte, sier Randi Nymoen-Jahren.

Hun fortsetter:

- Men at media muligens er årsaken til at det ble slik er jo litt spesielt for idretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer