Kastet ut polsk lag og forvandlet søppeldynge til supermatte

England må ta til takke med det nest beste i EM.

SPILLER PÅ BANEN TIL LAG PÅ NIVÅ FIRE: Mens Nederland og Italia trener på topp moderne stadionanlegg, måtte England ta til takke med hjemmebanen til Hutnik Nowa Huta på nivå fire. Nå er imidlertid fasilitetene akseptable - gressmatta er i hvert fall av høy kvalitet. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
SPILLER PÅ BANEN TIL LAG PÅ NIVÅ FIRE: Mens Nederland og Italia trener på topp moderne stadionanlegg, måtte England ta til takke med hjemmebanen til Hutnik Nowa Huta på nivå fire. Nå er imidlertid fasilitetene akseptable - gressmatta er i hvert fall av høy kvalitet. Foto: REUTERS/Nigel RoddisVis mer

//

// ]]> KRAKOW (Dagbladet): Krakow har ikke arrangørstatus i EM.

Likevel har flere av storlagene valgt å legge basen sin hit - både England, Nederland og Italia har åpenbart konkludert med at fasilitetene i Krakow gir den beste oppladningen.

Nederland og Italia var tidlig ute med bestillingen og sikret seg dermed de beste hotellene og treningsbanene: Nederland bor på femstjernershotellet Sheraton og trener på den moderne hjemmebanen til Wisla Krakow, mens Italia holder til på det avsidesliggende spahotellet Turowka og trener på nybygde Jozef Pilsudski Stadion.

England måtte dermed improvisere litt - og endte opp med Hotel Stary midt i bygryta. Støymessig er det langt fra optimalt, blant annet ligger Maria-kirka drøye 100 meter unna, der det hver eneste time spilles en trompetmelodi fra nordtårnet. Mange skuelystne står også utenfor hotellet i håp om å få et glimt av fotballstjernene.

- Banen var en søppeldynge
Treningsfasilitetene er i utgangspunktet ikke mye å skryte av: Ettersom de beste arenaene allerede var booket, måtte England ta til takke med banen til 3. divisjonslaget Hutnik Nowa Huta.

HER BOR ENGLAND: Mange skuelystne står utenfor Englands hotell midt i bygryta, i håp om å få et glimt av heltene. Foto: Sigve Kvamme
HER BOR ENGLAND: Mange skuelystne står utenfor Englands hotell midt i bygryta, i håp om å få et glimt av heltene. Foto: Sigve Kvamme Vis mer

De har måttet finne seg et annet sted å spille kampene sine i år, etter krav fra FA. Banen var nemlig i så elendig forfatning at FA har investert flere millioner kroner for å ruste opp til akseptabel standard (The Sun besøkte stedet i desember og lagde dette skandaleoppslaget).

Blant annet er det lagt helt ny gressmatte, med engelsk eksperthjelp, og nå framstår den som en golfgreen og en våt drøm for gressentusiaster.

- Banen var en søppeldynge, og de har brukt mye penger for å forbedre den. For å være ærlig er det fortsatt mye å sette fingeren på. I tidligere turneringer har det vært luksus. Men Italia og Nederland kom inn til Krakow først, fikk gode anlegg og de beste hotellene. England er tredjevalg i alt, sier The Guardians Daniel Taylor til Dagbladet.

- En by full av liv
Luksuriøse forhold har imidlertid ikke hjulpet England særlig langt i mesterskap tidligere, og sånn sett trenger det ikke nødvendigvis å være negativt at de denne gangen har måttet ta til takke med «annenrangs» løsninger. Og selvsagt - de lider ikke akkurat noen nød.

Viseborgermester i Krakow, Magdalena Sroka, sier England burde sørget for å få ut fingeren litt kjappere.

MYE LIV: De engelske spillerne trenger i hvert fall ikke å føle seg ensomme i Krakow - like utenfor hotellvinduet er det til enhver tid flust av folk. Foto: Sigve Kvamme
MYE LIV: De engelske spillerne trenger i hvert fall ikke å føle seg ensomme i Krakow - like utenfor hotellvinduet er det til enhver tid flust av folk. Foto: Sigve Kvamme Vis mer

- Ved å bestille tidlig, sikret italienerne og nederlenderne seg førsteklasses hoteller og treningsfasiliteter - i motsetning til England. I Krakow er det mye støy om kveldene, det er på ingen måte en fredfull, stille og folketom by. Dette er en by full av liv, sier hun ifølge The Independent.

Og trompetmelodien fra Mariakirken kommer ikke til å ta pause under EM.

- Selvsagt kommer vi til å spille den gjennom hele turneringen, som vanlig. Den spilles om natta også, understreker hun.

Men det var neppe mangelen på nattesøvn som gjorde at England-spissene bommet overraskende mye under avslutningstreningen på Suche Stawy Stadion fredag - der noen av missene ble betegnet som «sjokkerende» av engelske pressefolk.

OPPVARMING: England-spillerne varmer opp før gårsdagens trening. Foto: Reuters / Nigel Roddis / NTB Scanpix
OPPVARMING: England-spillerne varmer opp før gårsdagens trening. Foto: Reuters / Nigel Roddis / NTB Scanpix Vis mer

Underlaget skal i hvert fall ikke få skylda.

- Banen er perfekt, sier Joe Hart.