IKKE KLART: OL-landsbyen i Barra da Tijuca er nylig satt opp. Arbeidet med å ferdigstille rommene er ikke helt ferdig. Foto: Luiz Souza/NurPhoto/NTB Scanpix
IKKE KLART: OL-landsbyen i Barra da Tijuca er nylig satt opp. Arbeidet med å ferdigstille rommene er ikke helt ferdig. Foto: Luiz Souza/NurPhoto/NTB ScanpixVis mer

Katastrofal åpning av OL-landsbyen. Nå skal den ansvarlige ha fått sparken

Ordføreren i Rio skylder på utlendinger for kaoset.

(Dagbladet): Mannen som hadde ansvaret for OL-landsbyen i Rio de Janeiro skal etter rapporter i brasiliansk media ha fått sparken. Det som følge av at flere av leilighetene skal ha vært ubeboelige. Flere medarbeidere skal ha lidd samme skjebne.

46 år gamle Mario Cilenti skal angivelig ha blitt fjernet fra sin stilling etter påstander om at utøvere ble møtt med kaos da de ankom komplekset, skriver Daily Mail.

Det strømmet vann gjennom noen av byggene gjennom hull i taket og det var også ledninger som var feilmontert. Andre steder hadde inventar fra bad og soverom blitt stjålet.

Nektet å flytte inn

Den australske OL-troppen nektet å flytte inn i deltakerlandsbyen for en snau uke siden. De klagde på tette toaletter, lekkende rør og ledninger som hang i løse lufta. De kjente også en sterk gasslukt i mange av leilighetene.

Sjokkert over synet som møtte dem, valgte de heller å flytte inn på et nærliggende hotell. OL-landsbyen ble omtalt som «ubeboelig».

En delegasjon fra Storbritannia og New Zealand havnet i den samme situasjonen. Utøverne fra Hviterussland omtaler bygningene som «uhygieniske».

Arrangørene innrømmet problemene, og lovet å jobbe døgnet rundt for å fikse dem.

Skylder på utlendinger

Ordføreren i Rio, Eduardo Paes, skylder på «utlendinger» for katastrofale åpningen av OL-landsbyen. Han mener at argentinske Cilenti og andre medlemmer av den olympiske organisasjonskomiteen hadde rotet det til.

- OL-byen var klar. Så tok organisasjonskomiteen ledelsen i tre måneder og det oppstod noen ekstreme problemer i ledelsen, sier Paes.

- I løpet av de tre månedene brøt folk seg inn i leilighetene og mange ting ble stjålet, sier han videre.

Pipa til ordføreren har fått en annen lyd. For Eduardo Paes skrev følgende melding på Twitter da han skulle kommenterer de australske klagene tidligere:

- Jeg er på vei for å sette en kenguru foran bygningen deres så de føler seg velkommen, før han la til at forholdene i landsbyen var mye bedre enn da Australia arrangerte OL i 2000.

Den australske basketballstjerna Andrew Bogut gjør narr av OL-landsbyen på Twitter, hvor han har lagt ut flere meldinger med hashtaggen «IOCLuxuryLodging».

Her har han blant annet lagt ut et bilde hvor han tilsynelatende syr sammen et dusjforheng, slik at ikke rommet ikke vil bli oversvømt av vann når han dusjer (se bildet nederst i saken).

Jobber på spreng

OL-budsjettet er sprengt for lengst, og arbeidere jobber på spreng for å få alt klart i tide. Allerede førstkommende fredag er det åpningsseremoni i Rio.

Det har vært mange problemer under opptakten til mesterskapet: Russisk dopingskandale, forurenset vann, zikavirus, manglende sikkerhet og dårlig kvalitet på bygg og stadionanlegg.

Søndag kollapset en rampe på seilearenaen på grunn av sterk vind og høye bølger. Episoden gjør at det settes spørsmålstegn ved kvaliteten på stadionene.

OL varer fram til 21. august.