Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Katastrofe for IOC om dette er sant

MOSKVA (Dagbladet): - Hvis det er riktig at noen av delegatene er blitt tilbudt 450 000 kroner, er det katastrofalt for IOC, sier Gerhard Heiberg.

Heiberg sier dette til Dagbladet etter avsløringen om at en av presidentkandidatene, sørkoreanske Kim Un-Yong, skal ha tilbudt et slikt beløp for å skaffe seg flere stemmer foran dagens valg.

Dramaet rundt valget nådde altså nye høyder i går kveld da IOCs etiske kommisjon sendte ut et brev hvor de redegjorde for at de har måttet spørre Un-Yong om dette medførte riktighet.

I brevet skriver kommisjonen at en diskusjon om økt kompensasjon for IOC-delegatene «ikke er sjokkerende fordi det også ville kunne beskyttet dem mot fristelser», men at det i forbindelse med et valg er et brudd på valgreglene.

Kim nekter

Un-Yong nekter for å ha gjort noe slikt. Han hevder at han har sendt ut sitt valgprogram til alle delegatene, men at han aldri har foreslått noe tall i en slik forbindelse. Der sto saken i går kveld, og der vil den trolig også stå etter valget ettersom Un-Yong neppe blir valgt til ny IOC-president.

- Det er ingen tvil om at dette svekker hans kandidatur, sier både Gerhard Heiberg og Johann Olav Koss til Dagbladet.

Overfor flere medier her i Moskva skal Un-Yong derimot ha bekreftet at han har diskutert konkrete beløp som kompensasjon for IOC-jobben. Han mener det er berettiget å øke dagens kompensasjon på 150 dollar dagen. Det mener for så vidt også Heiberg og Koss.

- Jeg har selv ikke behov for noe større beløp, men jeg ser ikke bort fra at det kan finnes delegater som føler at det koster dem for mye å jobbe så mye for IOC uten lønn.

Uhørt

Men også Koss mener en slik diskusjon må foregå helt åpent og gjerne tas opp som et forslag når en ny president er på plass.

- Jeg mener det er uhørt å komme med slike tilbud i en valgkamp hvor det i henhold til IOCs regler er forbudt å gå ut med hvilken kandidat man går inn for. At man overgår hverandre med tilbud, er uhørt. Dette er det viktigste valget IOC har stått overfor, sier Heiberg.

Ingen av IOC-delegatene får mer enn 150 dollar dagen når de deltar på sesjoner som her, over fem dager.

KORRUPT IGJEN? Sør-Koreas mektige Dr. Kim Un-Yong holdt på å bli ekskludert fra IOC etter korrupsjonsskandalen i Salt Lake City da hans sønn ble betalt av søkerkomitéen mens han jobbet i byen. Nå mener mange at han har brukt ufine metoder for å¨skaffe seg stemmer til dagens valg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling