Sjakk-VM:

- Katastrofe

Bare tre måneder før sjakk-VM, har det internasjonale sjakkforbundet ennå ikke annonsert et sted kampen skal spilles. Det skaper reaksjoner.

VENTER: Jan Nepomnjasjtsjij og Ding Liren venter fortsatt på et sted å spille verdensmesterskapet i sjakk i 2023. Foto: Giuseppe CACACE /AFP/NTB
VENTER: Jan Nepomnjasjtsjij og Ding Liren venter fortsatt på et sted å spille verdensmesterskapet i sjakk i 2023. Foto: Giuseppe CACACE /AFP/NTB Vis mer
Publisert

2023 er i gang og i april er det klart for verdensmesterskapet i sjakk. Men det er ett problem. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har ikke funnet et sted å avholde konkurransen. VM-kampen skal spilles mellom russiske Jan Nepomnjasjtsjij og Ding Liren fra Kina.

Det var chess24 som omtalte saken først.

I juli 2022 kom Magnus Carlsen med nyheten om at han ikke ville forsvare VM-tittelen. Carlsen sa han ikke var motivert til å spille enda en VM-kamp.

Planen er at kampen skal spilles mellom 7. til 30. april. Chess24 skriver at FIDE-president, Arkadij Dvorkovitsj, i november skal ha avslørt at Mexico var en stor kandidat for å arrangere kampen og at en avgjørelse skulle bli tatt før 2022 var over.

Nå i januar 2023 er det fortsatt ikke tatt en avgjørelse, og ifølge chess24 skal kommunikasjonssjef i FIDE, David Llada, sagt at Mexico ikke er en kandidat lenger.

HAR TROA: Sjakkekspert Atle Grønn tror FIDE vil finne et sted å arrangere sjakk-vm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR TROA: Sjakkekspert Atle Grønn tror FIDE vil finne et sted å arrangere sjakk-vm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vanskelig for vestlige land

Sjakkekspert og professor i russisk, Atle Grønn, sier det er ganske opplagt at FIDE sliter.

- Nå som Carlsen er ute, er nok denne den minst interessante VM-kampen på lang tid.

Han fortsetter:

- FIDE slet også med Carlsen sine VM-kamper. Så jeg tror de skal klare det, det har de vist før, sier sjakkeksperten.

Grønn tror at noe av grunnen til at FIDE sliter, er nasjonaliteten til Nepomnjasjtsjij.

- Nepo representerer jo Russland, og er kanskje en tydeligere representant enn vi håpet. Noe som gjør det vanskelig å arrangere for vestlige land, sier Grønn til Dagbladet.

Reagerer

Levy Rozman, er ifølge chess24, en av verdens mest populære sjakkstreamere, med mer enn 2,3 millioner abonnenter på YouTube. Han har også 259 000 følgere på Twitter, der han kritiserer FIDE, og beskriver det som en «katastrofe».

Chess24 skriver at en tittelkamp uten Magnus Carlsen gjør det mindre attraktiv for sponsorer.

Sjakkjournalist, Tarjei Svendsen, sier at dette er noe av grunnen til at FIDE sliter med å finne et sted kampen kan holdes.

- Det er helt klart at det er mye vanskeligere å arrangere en VM-kamp uten han som har dominert sjakken i over et tiår, sier Svendsen.

Chess24 skriver at det er uvant at det tar så lang tid før et sted for VM-kampen er offentliggjort. Ifølge sjakknettstedet skal 2021-kampen i Dubai blitt annonsert 28. januar, 300 dager før start.

Og sist gang FIDE slet like mye med å finne et sted var i 2014, da Sotsji ble annonsert bare 149 dager før start, skriver chess24.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer