Kateryna (24) fikk Ukraina til å rase og skylda for sjakk-krisa

Nå er hun klar for sjakk-OL i Tromsø.

BYTTET NASJONALITET: Kateryna Oleksandrivna Lagno er en sjakkstjerne og byttet statsborgerskap fra ukrainsk til russisk for halvannen uke siden. Det hindret russerne fra å rekke fristen til sjakk-OL. Foto: Pleclown/Creative Commons
BYTTET NASJONALITET: Kateryna Oleksandrivna Lagno er en sjakkstjerne og byttet statsborgerskap fra ukrainsk til russisk for halvannen uke siden. Det hindret russerne fra å rekke fristen til sjakk-OL. Foto: Pleclown/Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjakkspilleren Kateryna Oleksandrivna Lagno (24) ble stormester i en alder av 12 år og fire måneder, og slo rekorden til sjakkprofilen Judit Pogar som tidenes yngste stormester.

I bråket rundt sjakk-OL i Tromsø var Lagno en av kildene til oppstyret.

24-åringen får mye av skylda for konflikten der det russiske kvinnelaget først ble nektet å delta. I dag meldte derimot arrangøren i Tromsø at de gjør helomvendig og lar de ni utestengte landene komme til olympiaden.

Lagnos skifte av statsborgerskap - fra ukrainsk til russisk - skal være hovedgrunnen til at russerne misset påmeldingen.

- Det er underlig at russerne venter så lenge på grunn av Lagno. De strekker reglementet. Men samtidig er det åtte andre land som har vært for seint ute også. Det blir derfor en annen sak om Lagno skal spille eller ikke, sier sjakkspiller og Magnus Carlsen-manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Flere eksempler Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel sier det ikke er et ukjent fenomen at sjakkspillere skifter beite.

- Dette har vi sett før i gamle østblokk-land. Sergej Karjakin (russisk sjakkstjerne) spilte også for Ukraina, før han ble russer i 2009, sier Gausel.

- Hvorfor er det slik?

- Det er vanskelig å si og det kan være mange ting som ligger bak. Det er mer uvanlig nå, enn for 15-20 år siden. Det er kanskje mer prestisje i å representere Russland og kanskje spillerne får flere goder ved å representere det russiske sjakkforbundet, sier Gausel.

Sjakk-eksperten fortsetter:

- Det skal jo sies at Ukraina og Russland har et meget turbulent forhold akkurat nå, men jeg vet ikke om eller hvordan dette påvirker sjakken. Men Ukraina er neppe det beste og tryggeste stedet å være, sier Gausel.

Stjerne
Lagno er født i den ukrainske byen Lviv som ligger vest i landet. De siste åra har hun bodd i Donetsk i området i øst der det har vært uroligheter den siste tida. 24-åringen regnes som en av sjakkens aller største stjerner på kvinnesiden. Senest i år vant hun VM i lynsjakk der russiske Alexandra Kosteniuk ble slått.

I utgangspunktet var Lagno en opplagt kandidat på det ukrainske laget i Tromsø-OL. Slik ble det derimot ikke.

Hennes skifte av statsborgerskap var i boks 11. juli i år, altså én måned etter at OL-fristen gikk ut. Påmeldinga fra det russiske kvinnelaget lot vente på seg - og OL-arrangøren nektet å godta overstridelsen før de i dag gjorde helomvending. Ukrainerne var også rasende over at sjakkstjernen byttet statsborgerskap, og skrev en protest til sjakkforbundet, skriver Chess News.

Ifølge nettstedet Champion betalte russerne 20 000 euro, nærmere 170 000 kroner, i kompenasjon til det ukrainske sjakkforbundet for at Lagno kunne bli en del av det russiske sjakkforbundet.

Lagno er rangert som den sjuende beste kvinnespilleren i verden på FIDEs offisielle rankingliste. Etter overgangen til Russland er hun den beste russiske kvinnen.

I 2009 giftet Lagno seg med den franske stormesteren og TV-reporteren Robert Fontaine.

Under sjakk-olympiaden i Istanbul i 2012, tok Lagno med seg en tredjeplass. Allerede som 15-åring, i 2005, vant hun EM i Moldova.

Nå får Lagno en ny mulighet til en topplassering i OL - denne gangen som russer.

RUSSER: Sjakkstjernen Sergej Karjakin er tidligere ukrainer, men fikk russisk statsborgerskap i 2009.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
RUSSER: Sjakkstjernen Sergej Karjakin er tidligere ukrainer, men fikk russisk statsborgerskap i 2009. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer