Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2017

Kathrine Harsem mistet all selvtillit av å være på landslaget: - Følte jeg ikke var bra nok som menneske

Får gå Tour de Ski for første gang. 

TILBAKE I MANESJEN: Kathrine Rolsted Harsem gikk verdenscup på Lillehammer på nasjonal kvote, men i Tour de Ski er hun på landslaget igjen. Med blandede følelser. Foto: John Rasmussen
TILBAKE I MANESJEN: Kathrine Rolsted Harsem gikk verdenscup på Lillehammer på nasjonal kvote, men i Tour de Ski er hun på landslaget igjen. Med blandede følelser. Foto: John Rasmussen Vis mer

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): I morgen, på selveste nyttårsaften, står Kathrine Rolsted Harsem på startstreken i Tour de Ski for aller første gang.

Det skjer året etter at hun ble vraket fra langrennslandslaget etter to år på lag med verdens beste skijenter.

Men der vi ser gull og pallplasser mellom november og mars, var Harsems opplevelse av landslagstida alt annet enn positiv.

- Jeg mistet all glede ved å gå på ski, sier hun til Dagbladet utenfor smørebussen til landslaget i sveitsiske Val Müstair.

Tid for seg selv

Hun har akkurat testet løypa som skal huse sprinten i touren i morgen, sola skinner, ting burde vært rosenrøde.

Etter et knapt år på Team Veidekke har hun altså kvalifisert seg til Tour de Ski for første gang, men etter fjoråret var det langt fra sikkert at hun skulle gå på ski i år.

- Jeg har brukt ganske god tid for meg selv og funnet ut av hva jeg vil. Hvorfor jeg driver med dette, forteller hun.

På lange skiturer på fjellet landet hun på at det ville bli for dumt å gi seg etter fjorårets miss.

- Det er nå jeg kan drive med dette, og alt det langrenn gir meg er så verdifullt at jeg kan ikke gi fra meg dette akkurat nå. Jeg har lyst til å prøve, uansett hva slags lag jeg er på, og har funnet veldig ro og trygghet i det laget jeg har vært i i år. Litt mer avslappa stemning, et lag med gutter som er veldig annerledes enn å være på lag med ti jenter. Litt lavere nivå på jentene jeg er på lag med nå, og det gjør at man av og til kan få litt selvtillit på økter også. Det er veldig annerledes enn i fjor, fortsetter hun.

Mistet seg selv

Alle unge langrennsløpere i Norge drømmer om å få være en del av treningsmiljøet og støtteapparatet til det norske landslaget. For Harsem ble det ikke sånn.

Møtet med landslaget ble tøft. Etter en sesongoppkjøring på regionslaget Team Veidekke ser hun hva hun manglet på landslaget.

- Jeg har hatt et år hvor jeg har vært mye mer meg selv, og det er godt å slippe å bruke energi på å prøve å være en annen enn den du er.

- Hva mista du i perioden du var på landslaget?

- Meg selv. Du blir vel fortalt at du indirekte ikke er god nok, da. Og ikke er bra nok som menneske, følte jeg vel. Det er ikke noe som har sagt det til meg, men det var så mye som skjedde i fjor. Jeg startet sesongen med et fall, og det gjorde at jeg skadet meg, og det gjorde at jeg også ble veldig usikker. Jeg hadde gjort en kjempejobb på sommeren og høsten og var i kjempebra form. Det gjør at du blir litt motløs og tenker at det aldri går min vei. Da gir du litt opp, og så er det veldig lett når du er på et sånt lag at de beste får kanskje enda mer oppmerksomhet, og da kommer de dårligste litt i skyggen. Det er krevende.

- Er det det du mener med at du indirekte blir fortalt at du ikke er god nok?

- Jeg tror at da jeg ble så usikker på meg selv og ikke fikk ut det jeg var god for, så tror jeg man endrer personligheten sin litt. Man er ikke like selvsikker, man har det ikke like godt med seg selv inne i seg. Det baller litt på seg, og så kan en liten kommentar være veldig sårende, selv om den kanskje ikke var ment sånn. Det var en del sånne episoder som gjorde at jeg følte meg utenfor og følte at jeg ikke gledet meg til å reise på skirenn lenger. Og det skal man jo egentlig gjøre. Det er jo det her jeg driver med, og å kunne leve av hobbyen sin er det ikke noe som er bedre enn. Jeg hadde det rett og slett ikke så bra, og da er det vanskelig å prestere også.

- Men nå vil du altså tilbake på landslaget?

- Det hadde vært spennende å se hvordan utfallet hadde blitt, psykisk også, om jeg ikke hadde hatt det fallet på Beitostølen. Det gjorde veldig mye med meg. Jeg har lært veldig mye av de to årene jeg har vært på landslaget, men jeg går ikke og tenker så mye på om jeg vil tilbake eller ikke. I år har jeg vært veldig glad for at jeg ikke har vært der, med tanke på alt som har vært. Jeg kjenner at jeg bare trengte å puste litt igjen. Å være på lag med noen av mine beste venner fra barndommen og gode venner fra Trøndelag har vært helt topp.

Kjente henne ikke igjen

Sammen med yngre utøvere er det nå Harsems oppgave å sørge for å inkludere dem som er mindre rutinert enn henne på Team Veidekke. Og kanskje ligger det en mulighet for landslaget å lære noe av hennes opplevelser også?

- Det er vanskelig å si, men jeg tror det er viktig å ta vare på alle i hvert fall. Det er ikke lett å komme inn i et miljø der de andre har vært på lag i ti år sammen. Det er krevende, og da skal man være veldig tilpasningsdyktig, og der er man veldig forskjellige. Jeg er en person med veldig mange sterke meninger, og jeg har veldig mye personlighet, og det er vel derfor jeg følte meg mye lei meg i fjor. Jeg ble plutselig veldig innesluttet og stille, og sånn er ikke jeg. Jeg mista rett og slett selvtilliten. De hjemme kjente meg ikke igjen, sier Harsem.

- Jeg pleier som regel å være den som prater, ler og er høylytt, bidrar til fellesskapet, da. Til slutt føler man at man ikke kan si noen ting, og det er veldig energikrevende. Nå høres det ut som om jeg bare har hatt det fælt, det har jeg ikke, men det ble bare veldig mye.

Men nå er hun altså tilbake i landslaget, i hvert fall de neste to ukene mens Tour de Ski pågår.

Det er frivillig det også, og nå får hun endelig drømmen om å gå denne sagnomsuste touren oppfyllt.

- Jeg har valgt å komme tilbake, å satse ett år til, og nå har jeg jo klart å komme meg hit. Det er veldig gøy det, men jeg aner ikke hva jeg går til. Jeg har alltid hatt veldig lyst til å gå Tour de Ski, for jeg liker å gå mange skirenn på rappen. Det passer meg bra. Jeg får ta en dag av gangen og prøve å gjøre mitt beste hver dag.

  • Tour de Ski starter med sprint for kvinner og menn på TV 2 i morgen fra klokken 12.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media