Katja strålte i den norske finaleduellen

Ti norske jenter i aksjon i Danmark.

(Dagbladet.no) Ikast - Viborg 30-24 (13-13). 1-1 i kamper.

Katja Nyberg spilte en strålende kamp for Ikast i den andre DM-finalen. Hun scoret 11 mål, storspilte i forsvar og var lagets beste sammen med målvakt Valerie Nicolas.

- Dette er det beste jeg har sett fra Katja på lang tid, sier landslagssjef Marit Breivik til Dagbladet.no.

Nyberg ble kåret til VMs beste spiller i Frankrike før jul, men spilte ikke like godt i den første DM-finalen i helga. Derfor smaker denne seieren ekstra godt.

- Jeg hadde en veldig god følelse før kampen. Jeg ville klemme til fra start og jeg var langt mer tent nå enn i forrige kamp. Jeg hadde jo en del å bevise, sier Nyberg til NTB.

Blanco vil bryte barriere

Isabel Blanco nettet fem ganger tirsdag kveld, og hun er høyt oppe etter seieren. Nå vil hun bryte en barriere.

- Jeg har spilt i Danmark i åtte år nå, men aldri vunnet i Viborg. Spiller vi som i dag, kan vi klare det, sier vestlandsjenta til kunsport.dk.

NY FINALEKAMP: Gro Hammerseng, Katja Nyberg og de fem andre norske Ikast-jentene banket serievinner Viborg og sikret ny finalespenning. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
NY FINALEKAMP: Gro Hammerseng, Katja Nyberg og de fem andre norske Ikast-jentene banket serievinner Viborg og sikret ny finalespenning. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Som Katja hadde hun en veldig god følelse før kampen. Denne vil hun ta med seg videre til den avgjørende finalekampen.

- Etter den gode andreomgangen vår sist hadde jeg virkelig trua på at vi kunne klare det. Forsvaret sto fantastisk og så var Valerie super i målet, sier Blanco, som gikk glipp av Frankrike-VM i desember på grunn av skade.

Måtte vinne

Gro Hammerseng og resten av jentene på norskelaget Ikast hadde kniven på strupen. De tapte den første finalekampen mot seriemester Viborg med fem mål og måtte vinne tirsdag kveld.

Og det ble så spennende som en DM-finale skal være - en stund i hvert fall.

Lagene scoret 13 mål hver i første omgang, men utover i andreomgangen skaffet Ikast seg ei lita luke - og da var egentlig viborgenserne sjanseløse. Hjemmelaget rykket fra i sluttminuttene og vant med seks mål. Viborg gjorde det ikke akkurat lett for seg selv ved å pådra seg hele 16 utvisningsminutter mot Ikasts to.

- Ikast ville mest og Viborg klarte ikke mobilisere det som må til i en finale. Derfor vant Ikast fullt fortjent, sier Breivik, som så kampen på tv.

Dermed opprettholdt Ikast den flotte hjemmestatistikken og de har bare ett tap foran egne tilskuere i Sportscenter denne sesongen. Det kom mot nettopp Viborg, men denne gangen kom de grønnkledde jentene til kort.

Katja strålte i den norske finaleduellen

Ti norske jenter i finalen

Ikast har hele sju norske spillere (Gro Hammerseng, Katja Nyberg, Ragnhild Aamodt, Isabel Blanco, Camilla Thorsen, Kari-Anne Henriksen og Hanne Halén).

Viborg «bare» har tre (tvillingene Katrine Lunde Haraldsen og Kristine Lunde, og Ida Bjørndalen).

- Jeg synes Katrine åpnet kampen veldig godt, men så fikk hun litt for lite kontakt med forsvaret. Kristine mangler nok fortsatt litt treningsgrunnlag og hun spilte ikke så mye, sier Breivik.

Bjørndalen så hele kampen fra benken, og fikk ikke spilletid på sin 25-årsdag. Breivik sier hun blir overrasket om det samme skjer i den avgjørende finalen, for Bjørndalen har vært god for Viborg denne sesongen.

Viborg-trioen må nå riste av seg skuffelsen og heller trøste seg med at de kan avgjøre alt på hjemmebane. Nyberg har imidlertid tenkt til å ha et ord med i laget.

- Jeg er ikke redd vi blir utladet før den tredje kampen. Snarere tror jeg vi vil være enda mer tent da.

- Det er en helt åpen kamp. Nå må Viborg mobilisere igjen, og det klarer de nok på hjemmebane. Samtidig virker Ikast veldig motivert nå og de er veldig gode taktisk, sier landslagssjef Breivik til Dagbladet.no.

Den tredje og siste finalekampen spilles i Viborg Stadionhal på fredag.

TAPTE MÅLVAKTSKAMPEN: Katrine Lunde Haraldsen startet veldig bra, men fikk ikke like god hjelp av forsvaret etter hvert.