Katjusja-rytter tatt for EPO-bruk

I verste fall skaper lagkameratens prøve trøbbel for Kristoffs VM-oppkjøring.

DOPINGSYNDER: Giampaolo Caruso (Katjusja) har testet positivt på EPO.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOPINGSYNDER: Giampaolo Caruso (Katjusja) har testet positivt på EPO.Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Giampolo Caruso (Katjusja) har testet positivt på doping, det bekrefter det internasjonale sykkelforbundet i en pressemelding i dag.

Prøven ble tatt utenfor konkurranse i mars, 2012 og inneholder spor av EPO. Rytteren er blitt midlertidig suspendert i påvente av en eventuell B-prøve.

— Vi vil vente på analysen av B-prøven før vi uttaler oss videre om saken. Vi vil understreke at dette kom som et sjokk, skriver Katjusja i en pressemelding tirsdag kveld.
Positivt for antidopingarbeidet Alexander Kristoffs trener Stein Ørn hadde akkurat fått høre nyheten da procycling.no snakket med han i kveld.

— Først og fremst så er dette et stort fremskritt for antidopingarbeidet. At man nå kan re-teste gamle negative prøver å finne spor av EPO. Det er EPO vi er redde for, det er det som virkelig gir utslag på prestasjonene. Om de nå kan finne en løsning så hadde det vært fantastisk, sier Ørn

— Man kan forvente seg et ras av avsløringer om det viser seg at de kan finne mikrodoser av EPO i gamle prøver. Slik kan man avsløre de som tidligere har drevet med doping.

Kan få konsekvenser for VM
 
Katjusja er medlem av den uavhengige organisasjonen MPCC, ifølge deres regelverk skal laget suspendere seg selv i 14 dager ved to positive dopingprøver i løpet av et år.

Siden Luca Paolini testet positivt på kokain under Tour de France, betyr det at laget i praksis skal suspendere seg selv.

Det betyr isåfall at Joaquim Rodriguez ikke kan stille til start i Vuelta a Espana neste helg. Da ryker også Vattenfall Cyclassics for Alexander Kristoff.

— I verste fall kan dette ramme VM-Oppkjøringen ganske hardt. Det spørs hvordan de tolker regelverket. Om de regner fra når den opprinnelige prøven ble tatt så er det ufarlig, men om de regner fra tidspunktet prøven ble re-testet så er det kritisk, sier Ørn.

Kjipt for Alexander Italieneren har vært en trofast hjelperytter for Rodriguez i mange år, og har ikke hatt mye kontakt med Alexander Kristoff.

— Det er jo kjipt for Alexander sin del at han blir dratt inn i dette, men Caruso og Alexander tilhører to forskjellige grupper og har lite kontakt. Men for antidopingarbeidet er dette veldig positivt, avslutter Ørn.

Dette er forøvrig andre gang italieneren sitter i dopinggarnet. I 2003 fikk han en seks måneder lang suspensjon etter å ha brukt Nandralon (Anabole steroider).

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!