Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Katjusja-sjefen: - Kristoff reddet laget vårt

Oppfordrer til satsing på grønn trøye i Tour de France.

STORE ANLEDNINGER: Etappeseieren i Nîmes, hans andre i årets Tour de France, var bare én av bragdene som sikret Alexander Kristoff evig heltstatus i Katjusjas historiebok. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
STORE ANLEDNINGER: Etappeseieren i Nîmes, hans andre i årets Tour de France, var bare én av bragdene som sikret Alexander Kristoff evig heltstatus i Katjusjas historiebok. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD Vis mer

(procycling.no): Han innrømmer at Katjusja har én nordmann å takke for at 2014-sesongen ikke ble en flau affære.

Den øverste sjefen for det russiske storlaget, Vjatsjeslav Jekimov, er helt klar på at Alexander Kristoff har hatt en ubetalelig høy betydning for dem i året som er gått.

- Kristoff reddet situasjonen, det store bildet og sørget for at laget var synlig. Vi vil alle takke Alex for det. Han ga oss muligheten til å glemme mye av det vi tapte, sier Jekimov til Cyclingnews.

• Les mer: Kristoff vurderer å droppe Rio-OL

Superspurteren fra Stavanger samlet hele 14 triumfer i løpet av året. Et år han virkelig slo gjennom som én av verdens mestvinnende syklister. Likevel ble det ni triumfer færre på Katjsusja enn sesongen før, og laget falt fra plass nummer tre til seks på UCIs WorldTour-ranking.

Tre stortriumfer
2014 ble nemlig av den skuffende sorten for Katjusjas sammenlagtrytter og andre kaptein, Joaquim Rodríguez. Jekimov mener man må se litt bak statistikkene som viser nedgang for laget.

- Dette var et veldig suksessfylt år for oss. Selvfølgelig vil alle lag ønske seg mer. Men sett under ett, var dette et godt år. Hvis du regner på antallet seirer og sammenligner det med 2013, så var det litt færre. Men kvaliteten på rittene vi vant var mye større, sier Jekimov, før han utdyper:

- For det første vant vi Milano-Sanremo, det var enormt. Det var helt klart noe som kan fylle en side i historieboka til laget. Vi vant to etapper i Tour de France, og konkurrerte godt i nesten alle WorldTour-rittene, understreker russeren.

Med det har han trukket fram både Kristoffs og lagets tre største bragder i år. 

I 2015 er det igjen Alexander Kristoff og Joaquim Rodríguez som har de største forventningene rundt seg. For nordmannen er rittprogrammet mye det samme som i år.

Samme mønster
Sesongåpning i Qatar og Oman, med Paris-Nice og Milano-Sanremo før de øvrige vårklassikerne, blir etterfulgt av Tour of Norway og Tour des Fjords. De siste forberedelsene til Tour de France gjøres i Tour de Suisse.

• Les mer: - Planen er Tour de France

Jekimov tror Kristoff kan være med på å kjempe om mer enn etappeseirer i neste utgave av touren. Peter Sagan har hatt klippekort på grønn trøye og seieren i poengkonkurransen de siste tre årene. Nå er det tid for at andre utfordrer slovaken, påpeker Katjusja-generalen.

- Hvis jeg var Alex Kristoff i Tour de France, så ville tenkt på den grønne trøya. Hvis du ser for deg at Sagan sykler på samme lag som Alberto Contador, så blir han kanskje isolert. Hovedmålet til Tinkoff-Saxo er å vinne Tour de France med Contador. Laget må prioritere, og Sagan blir kanskje overlatt til seg selv, mener Jekimov, som selv fullførte touren 15 ganger i perioden fra 1990 til 2006.

48-åringen fra den tidligere finsk-karelske byen Vyborg spår derimot at Katjusja kan finne en ypperlig balansegang. Laget vil nemlig også satse på to kort i Tour de France, Kristoff på de flate etappene, og Rodríguez i sammendraget.

Klatrerute
Løypa ser nemlig bedre ut en noen gang for syklister som er sterke i fjellene, men ikke nødvendigvis trives like godt med mange tempokilomter. Syklister som «Purito» Rodríguez. Den spanske 35-åringen ble tredjemann sammenlagt i 2013, og har kanskje sin beste vinnersjanse noen gang.        

• Les mer: Stiller tøffe krav til Tour de France-deltakelse

- Hvorfor ikke? Alex er en fyr som ikke trenger seks ryttere rundt seg. Purito er en kar som trenger løytnantene sine, som er Dani Moreno, Alberto Losada og Giampaolo Caruso. Det er det hele, så vi har fortsatt litt plass til noen russiske syklister, understreker Jekimov.  

Om de fire resterende plassene blir russere, er dette i tilfelle ikke etter Alexander Kristoffs ønske. Stavanger-syklisten kommer til å kreve at både Luca Paolini og nykommer Jacopo Guarnieri blir med til touren, i tillegg til den russiske opptrekkeren Aleksandr Porsev. Og han vil gjerne ha to medhjelpere til.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!