Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Katrine har mye erfaring mot disse spillerne

Kari om keepervalget i OL-finalen.

DOBBELDEKNING I LONDON: Katrine Lunde Haraldsen gratuleres med en stor semifinale av keeperkollega Kari Aalvik Grimsbø. Foran finalen mot Montenegro i morgen har Norge bedre dekning på keeperplassen enn på mange år. Foto: BJØRN LANGSEM
DOBBELDEKNING I LONDON: Katrine Lunde Haraldsen gratuleres med en stor semifinale av keeperkollega Kari Aalvik Grimsbø. Foran finalen mot Montenegro i morgen har Norge bedre dekning på keeperplassen enn på mange år. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer


LONDON (Dagbladet): Dagen før OL-finalen har de norske håndballtrenerne et gedigent luksusproblem.

For første gang på mange år, kanskje siden Heidi Tjugum og Cecilie Leganger byttet på keeperplassen på 1990-tallet, har man to keepere i verdensklasse tilgjengelige.

Katrine Lunde Haraldsen har vært der i mange år, og fant tilbake til sitt beste nivå i gårsdagens semifinale. Kari Aalvik Grimsbø har vært tålmodig andrevalg i flere år, men har fått det store mesterskapsbruddet i disse olympiske lekene og topper keeperstatistikken.

- Det som er så positivt, er at det er første gang på veldig lenge at vi har reell byttemulighet. Katrine har vært suveren i mange mesterskap. Kari har sittet på stand by og ventet på sin tur. Nå har hun fått et løft, nå har vi to målvakter, og det er det en stund siden vi har hatt på det nivået. Og det er en klar fordel, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Motstanderen avgjør Avgjørelsen om hvem som skal starte finalen kunngjøres ikke for spillerne før på taktikkmøtet i morgen. Først skal trenerteamet analysere seg fram til hvem de tror passer best.

- Det handler fremfor alt om motstanderen. Vi vet at vi har to keepere som er i form nå, begge er i gang. Begge har spilt bra på slutten her. Det handler mye om å finne ut hvilken keeper som passer til motstanderen, sier keepertrener Mats Olsson.

På dagens pressemøte i OL-landsbyen var det Kari Aalvik Grimsbø som representerte det Olsson kaller «verdens beste keeperteam». Hun er forberedt på begge muligheter.

- For min del er det ikke så stor forskjell. Jeg har hatt god trening i så mange år med det å kunne komme inn og være klar med en gang jeg kommer inn. Og hjemme er jeg vant til å starte kampene, så jeg føler at jeg behersker begge deler, sier hun til Dagbladet.

- Hva sier magefølelsen din?

- Nei, den sier nok at Katrine har mye erfaring med de spillerne og kjenner dem godt. Hun har møtt mange av dem gjennom Györ.

Kjenner Popovic Katrine Lunde Haraldsen har også spilt sammen med Montenegros store stjerne Bojana Popovic i Danmark, og gjorde en god kamp mot venninna under VM i Brasil i desember.

I tillegg til komplette Popovic, har Montenegro storskytteren Katarina Bulatovic, som er toppscorer så langt i OL - to mål foran nettopp Popovic.

- Katrine og jeg litt forskjellige kvaliteter som keepere. Jeg har kanskje litt mer fordel på nærskudd, mens hun har mer fordel på distanseskudd. Men det kommer jo helt an på hva slags spill de kommer med i morgen, hvem som har mest fordel av kvalitetene vi har, sier Aalvik Grimsbø.

Og nettopp fordi Montenegro har gode skyttere er det en målsetning for Norge å hindre dem i å komme til enkle skuddmuligheter.

- Om Bulatovic og Popovic får prikke inn skuddene sine, så spiller det ingen rolle om vi setter Omeyer eller Sterbik (keepere på  henholdsvis Frankrike og Spanias herrelag) i mål, sier keepertrener Olsson.

Om Norge klarer å sette tilstrekkelig press på distanseskytterne, kan avslutningene komme fra andre posisjoner - og det kan bli mer aktuelt å bruke Kari i målet.

- Gira på mer For Kari Aalvik Grimsbø har denne turneringen blitt en helt ny opplevelse uansett om hun får starte finalen i morgen - eller om hun i det hele tatt kommer innpå.

- Jeg har hatt en fantastisk følelse under OL her. Det å få lov til å oppleve det jeg har gjort nå,  har vært en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har alltid følt at jeg har bidratt, og jeg har fått flere og flere muligheter. Men det er klart at når jeg kjenner på hvordan det er å få mer ansvar, så blir man gira på å få enda mer. Det er veldig stas!

Samtidig har hun fått mye mer oppmerksomhet enn hun er vant til fra tidligere. Det krever energi. Dessuten har de sterke prestasjonene og følelsene det har satt i sving, kostet krefter.

- Jeg føler at jeg har vært veldig god til å holde fokus der jeg skal. Jeg har vært ekstremt nøye i dette mesterskapet med ikke å bruke for mye energi på andre ting utenfra, for jeg har merket at det tar mer energi. Bare for min egen del, når jeg opplever så mye som jeg gjør nå, og det blir så følelsesmessig ladet fordi det betyr så mye for meg, så bruker jeg mye energi på det. Da må jeg virkelig snevre inn hva jeg bruker energi på ellers for at jeg skal ha nok til å ha fokuset der jeg trenger, sier hun.

Nå er det bare én ting som kan gjøre OL-opplevelsen enda mer perfekt for Kari Aalvik Grimsbø:

- Det ville vært helt fantastisk å kunne avslutte dette mesterskapet med et gull, sier hun.

TOPPSCORERNE Montenegros Katarina Bulatovic (t.v.) og Bojana Popovic ligger på de to øverste plassene på toppscorerlista så langt i OL. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB SCANPIX
TOPPSCORERNE Montenegros Katarina Bulatovic (t.v.) og Bojana Popovic ligger på de to øverste plassene på toppscorerlista så langt i OL. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media