Johannes Høsflot Klæbo gull stafett ski-VM 2021

Kattens lek med bjørnen

Aleksandr Bolsjunov satt i fella igjen. Nå diskuterer russerne hva som gikk galt. Men er det noen vits?

RUSSISK BJØRN I TRØBBEL: Johannes Høstflo Klæbo i kattemyke skjær opp mot norsk seier i VM-stafetten 2021. VIDEO: Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I TO år har den glitrende skiløperen Aleksandr Bolsjunov jobbet med å bli like smart som sterk i løypa. Han har nesten klart det.

Aleksandr har funnet det rette skjæret gjennom svingene nedover, han har lært seg å bruke kreftene fornuftig og velger som oftest rett i de mest dramatiske situasjonene underveis.

Nå er han bare en kattemyk norsk skiløper fra å lykkes med alt, men det hindret er kanskje ikke lenger til å passere.

Muligens var det et bytte helt på toppen vi akkurat så. En veksling mellom to jevngamle verdensenere. Fra russisk til norsk, altså.

Men la oss vente med det til 5-mila søndag. Det er langt til Oberstdorf-VM er i mål der.

Og best å være glad nå.

FOR du kan ikke la være å smile etter å ha sett kattens lek med bjørnen. Dette stafettgullet var så kalkulert bak solbrillene til Johannes at det nesten var nifst å se hvordan alt der ute i løypa skjedde under nordmannens stramme regi.

STAFETTSEIER: Johannes Høsflot Klæbo blir tatt imot etter å ha lekt med Aleksandr Bulsjonov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STAFETTSEIER: Johannes Høsflot Klæbo blir tatt imot etter å ha lekt med Aleksandr Bulsjonov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han ville jo bli hentet inn. Nesten alt som hadde skjedd fram til Johannes gikk ut alene i front passet perfekt. Det drøye halvminuttet som alle de tre foran ham hadde kjempet inn, ble avgjørende for utfallet. Johannes Klæbo ble aldri utfordret på sitt svakeste punkt.

DET er fristil over distanse. Eller kanskje «var».

Forleden gjennomførte Johannes sitt beste fristilsløp noensinne da han fulgte sluggere som Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og nettopp Bolsjunov i en av de hardeste VM-løypene som noensinne er gått.

Sånn kunne dette endt med norsk gull uansett, men det virket som plottet allerede var satt.

For Johannes ventet og ventet til russeren hadde hentet inn 35 sekunder i snøværet.

RYKKET FRA: Johannes Høsflot Klæbo knuste Alexandr Bolsjunov på oppløpet, og var fornøyd med måten den siste etappen utviklet seg. Bilder fra NRK: Video: Haarstad / Løkås Vis mer

ALT dette så russerne selv. I kveld går diskusjonen i russiske medier om hva som knuste landets største skihelt:

- Jeg vil ikke si at dette var bare på show, men det var en utspekulert taktikk, Han er en sånn gutt. Dette er typisk for ham, kommenterte den frittalende russiske OL-vinneren Anfisa Retztsova på Sport.ru som regnet med at Bolsjunov visste hva som kom. Men trodde at han skulle fikse det:

- Du skjønte jo hva som skulle skje da du tok ham igjen, Sasha, minnet hun Bolsjunov på:

- Klæbo kunne ha gått fra deg helt fra start, men han hadde lyst på dette vidunderlige bildet. Og så bare gjorde Johannes det.

DET hjalp altså ingen ting at Aleksandr Bolsjunov for anledningen selv viste hvor mye klokere han er blitt. Denne gangen tøyde han ikke strikken for langt etter opphentingen, bare for å gå på en smell på det sugende føret:

- Jeg vil ikke si at Sasha hadde et heroisk løp. Han gjorde bare det han er kapabel til, uttalte Bolsjunov senior; kjent for sin noe røffe stil når han kommenterer sønnens skibragder. Denne gangen var han jo egentlig imponert over hvordan Alexsandr tettet luka opp til Klæbo:

- Sasha ødela nesten beina for å hente inn forspranget, forklarte pappa, et utsagn som i den engelske oversettelsen på sport.ru noe mer dramatisk ble til «- Klæbo brakk nesten beina på sønnen min!»

Rot i oversettelsen; altså. Men hvordan skal man forklare at ingen ting er mulig for konkurrentene når oppgaven er å møte Johannes Høsflot Klæbo i en sprintduell på ski?

VURDERT på forhånd virket det Bolsjunov prøvde på som en god plan. Der og da var sjansene større for ham til å slå Klæbo på en tilfeldighet enn å utfordre over flere kilometer.

Der er bare det at katter i lek med mus har regi på det som midt i ski, staver og løssnø kan virke tilfeldig.

Nå er det sånn i lek med russiske bjørner også.

FORFERDELIGE SKI: Pål Golberg og Norge har fått en fryktelig start på stafetten i Ski-VM i Oberstdorf. Video: Ljosland Vis mer

FOR her var det full norsk kontroll på det som skjedde. Klæbo med glidfordel bakfra var plutselig først inn rundt den krappe svingen før bakken på stadion. Så ned i fart inn mot bakken, nesten stopp idet stigningen startet; og huiiiitsss så var byttet hans.

Farten til Aleksandr Bolsjunov der noen meter bak var imponerende. Få andre skiløpere hadde fulgt et sånt trøkk i beina opp den steile bakken; der og da var russeren i noen magiske TV-sekunder fortsatt verdens beste.

Men ikke på toppen.

DIT kom selvsagt Johannes med en luke som han i en 180 graders sving i motbakke elegant doblet på ett langt skøyteskjær i innersving hentet ut av alle de vakre minnene som norsk skøytehistorie har å by på.

Nå skøyter Johannes Høsflot Klæbo på lange ski på et vis som binder norsk idrettskultur sammen. Han er den mest elegante skiløperen denne sporten har sett.

Og om ikke nå; så ganske snart, den nye verdenseneren.

FORELØPIG skal han takke de som gjør det så mye bedre å vinne gull i stafett enn å være ener alene.

Pål Golberg ikke glemt. Han valgte feil ski, men i løypa sleit han fram dette gullet på samme vis som de tre andre. Der viste han at det er mulig å vinne også 56,6 sekunder bak.

For føret i Oberstdorf vekslet fortere enn sunt var for millioner av TV-seere skiverdenen rundt. Så fort det var en russer som måtte gå med dårlig utstyr, ble rollene byttet om.

OG mer enn det. Den lille luka som Emil Iversens skapte med sin monsteretappe sammen med Iivo Niskanen, avgjorde stafetten. Hans Christer Holund brukte disse få sekundene til å presse fram en feil russisk taktikk. Artjom Maltsev på tredjeetappen åpnet for hardt for å komme opp, stivnet og klokka viste tid for lek.

Johannes Høsflot Klæbo mot Aleksandr Bolsjunov.

Katt mot bjørn.

Og gjett hvem som vant?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer