BLIR SVEITSISK: Alexander Kristoffs Katusha bytter nasjonalitet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLIR SVEITSISK: Alexander Kristoffs Katusha bytter nasjonalitet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Katusha bytter nasjonalitet

Sykler under sveitsisk flagg i 2017.

(Procycling.no): Hele åtte signeringer har blitt avslørt av Team Katusha så langt denne høsten.

Etter det procycling.no erfarer er flere på vei inn.

Mest merkbart er kanskje frafallet av russiske navn i ryttertroppen. En av årsakene til det er at Katusha vil være registrert i Sveits neste sesong.

Et nytt stort steg i retning av et internasjonalisert WorldTour-mannskap.

– Formelt sett er vi for et sveitsisk lag å regne neste år. Men alle vet at prosjektet opprinnelig var russisk. Laget vil fortsatt hete Katusha neste år og vil i tillegg legge til navnet på vår nye sponsor, sier generalmanager Vjatsjeslav Jekimov til det russiske nettstedet sports.ru.

Følger managementet til Sveits

Overfor procycling.no bekrefter også pressesjef Philippe Maertens endringene.

– Målet vårt er å lage et mer internasjonalt lag. Opprinnelig startet vi som et globalt russisk sykkelprosjekt, og målet var å produsere gode ryttere foran OL i Rio de Janeiro. Nå endte det opp med at Ilnur Zakarin ikke fikk lov til å stille, men den delen av prosjektet er uansett avsluttet.

LAGKOMPISER: Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff (t.h.) sykler begge for Katusha.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LAGKOMPISER: Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff (t.h.) sykler begge for Katusha.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Katusha Managment SA er selskapet som holder i WorldTour-lisensen til det tidligere russiske laget. Selskapet er registrert i Geneve, og det er en av grunnene til at valget falt på alpelandet.

– Sveits er nøytralt og var et greit valg da vi ønsket å endre på det. Det er ikke lenger så farlig hvor de respektive sykkellagene er registrert. Det er ikke slik at 30 prosent av rytterne må høre hjemme i laget det registreres i lenger, forteller Maertens.

Fra 14 russere til 5

Det som er klart, er at andelen russere i laget synker betraktelig.

I år har 14 av dem hevet lønn i laget. Neste sesong er Maxim Belkov, Vjatsjeslav Kuznetsov, Matvey Mamykin, Pavel Kochetkov og Ilnur Zakarin de eneste som blir værende.

Katusha har i stedet fylt på med internasjonale navn: Robert Kiserlovski (Kroatia), Jenthe Biermans og Baptiste Planckaert (Belgia), Mads Würtz-Schmidt (Danmark), Maurits Lammerink (Nederland), José Goncalves (Spania), Rick Zabel og Tony Martin (Tyskland).

– Katusha vil neste år være et internasjonalt sykkelprosjekt, og kommer til å annonsere ting som er veldig attraktivt for meg i løpet av de kommende uker. Det var til slutt det som utgjorde forskjellen for avgjørelsen jeg tok, uttalte Tony Martin til tyske Radsport da han skrev under for Katusha-laget.

Det er fortsatt ventet at tyske Alpecin blir utropt til ny navnesponsor for sykkellaget.

– Jeg ønsker å klargjøre situasjonen og, til en viss grad, beklage til den russiske fansen og fortelle at vi intenst søker etter sponsorer i det russiske markedet, på statlig nivå. Men ingen andre en Igor Makarov ser ut til å være villig til å investere i laget, forteller Jekimov i intervjuet med sports.ru.

Makarov er fremdeles en sterk bidragsyter, men har uttrykt ønske for at laget skal bli selvfinansiert i løpet av årene som kommer.

PS! Sveitseren Reto Hollenstein har blitt koblet til Katusha, men er foreløpig ikke bekreftet signert av laget.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!