Keane skjelles ut

LONDON (Dagbladet): - En nokså uskyldig affære, kommenterte sir Alex Ferguson. Som vanlig ivrig til forsvar for Roy Keane, som i går mot Sunderland nok en gang ble utvist. Men dommeren og dagens søndagsaviser er av motsatt mening: «Keanes albueskam» (News of the World), «Keanes ildrøde skam» (Mail on Sunday).

Og i dagens Observer fastslår Keane til alt overmål at han ville gjort det samme mot Alf-Inge Håland om igjen, hvis han fikk sjansen.

- Jeg synes ikke han (Roy Keane) slo med albuen - han la armen over fjeset hans og McAteer falt om: det var skuffende, mente Ferguson.

Men historien forteller at Keane i går fikk sitt tiende røde kort i sin 10. sesong for United.

I går ble også Keanes selvbiografi lagt ut for salg, etter at den i ukevis har fylt spaltekilometer med Keanes egen versjon av alt trøbbelet han har havnet opp i. Særlig historien om overfallet på Alf-Inge Håland i april i fjor kan koste ham dyrt: Både Håland og hans klubb, Manchester City, forbereder erstatningssak, mens det engelske fotballforbundet om et par dager trolig kommer til å straffe Keane med flere ukers karantene.

Det kommer i så fall i tillegg til de tre kampene han automatisk får for gårsdagens utvisning.

Munndiaré

Keane har utallige ganger tidligere vært førstesidestoff: Som den glitrende anfører og motor i Uniteds suksesshistorie de siste ti åra. Som arrestant i fyllearresten, som hjemsendt i vanære fra VM i sommer, som idol og foregangsmann. Og som hevngjerrig overfallsmann på fotballbanen.

Sportskommentatorene mener i dag at det var hevneren som slo til igjen. Offeret, landsmannen Jason McAteer som var lojal mot Irlands manager Mick McCarthy under VM i sommer, hadde flere sammenstøt med Keane i går.

- Jeg forsøker å holde kontroll, prøver å være rolig. Men «den røde tåka» kommer av og til sigende - og når det skjer vil ikke 50000 mennesker klare å hindre meg i å bli voldsom, sa Keane etter at han ble utvist mot Newcastle i fjor høst.

Og rett skal vært rett. Keane har forandret seg til det bedre, særlig utenfor fotballbanen. Tidligere tiders fyllekuler er historie: Nå er han avholdsmann. Men han har fortsatt munndiaré.

«Råtne i helvete»

- Jeg angrer ingenting. Min holdning var «fuck him». Han fikk sin rettferdige belønning, sier han om Alf-Inge Håland i et stort oppslått intervju i dagens The Observer. Intervjuet er gjort før gårsdagens skandale mot Sunderland, og når Keane blir spurt om han ville gjort det samme om igjen, sier han:

- Trolig, ja.

Keane foreslår også at Irlands landslagsmanager bør «råtne i helvete», i likhet med de tidligere landslagskameratene Niall Quinn og Steve Staunton.

Ingen av uttalelsene i intervjuet setter Fergusons kjæledegge i noe bedre lys. Heller ikke når Fotballforbundet skal avgjøre hvilken straff han skal få.

Keane har spilt 58 kamper for Irland, og flere blir det ikke. Både McCarthy og forgjengeren Jack Charlton har fordømt oppførselen før VM, da han skjelte ut McCarthy på det aller groveste.

- Det irske folket vil kanskje tilgi ham, men ikke jeg. Han er en skam for Irland, sier Jack Charlton.

RØDT FOR 9. GANG: Roy Keane får det røde kortet av dommer Uriah Rennie i kampen mot Sunderland. David Beckham ser at lagkameraten får det for 9. gang. Bak står banens beste, Claudio Reyna.