Keane tror forholdet til Ferguson aldri blir reparert

Har glefset mot hverandre denne sesongen.

UNITED-LEGENDE: Men Roy Keane har ikke lenger et godt forhold til sir Alex Ferguson, og han tror de har nådd et punkt der de heller ikke kommer til å bli venner igjen. Foto: (AP Photo/Jon Super)
UNITED-LEGENDE: Men Roy Keane har ikke lenger et godt forhold til sir Alex Ferguson, og han tror de har nådd et punkt der de heller ikke kommer til å bli venner igjen. Foto: (AP Photo/Jon Super)Vis mer

(Dagbladet): Det ble kalt «en av de mest dramatiske avgangene i klubbens historie» da Roy Keane ble løst fra kontrakten med Manchester United i 2005.

Et famøst intervju med klubbens egen TV-kanal, der han blant annet gikk så hardt ut mot egne lagkamerater at sir Alex Ferguson beordret sensur, ble den berømte dråpen. Da Keane møtte opp på treningsfeltet fikk han klar beskjed om at han var ferdig, og at en pressemelding allerede var ferdigskrevet. 

Seks og et halvt år senere er forholdet mellom Keane og Ferguson fortsatt kjølig. Og iren tror heller ikke det kommer til å bli bedre med årene.

- Det tror jeg ikke, nei. Han er en opptatt mann, og jeg er ganske opptatt. Jeg har sagt tidligere at jeg er skuffet over behandlingen jeg fikk på slutten, og ingen kan endre på det. Men det betyr ikke at jeg er bitter på United, langt derifra. Det verste er at du fortsatt føler lojalitet mot en klubb du har vært knyttet til, uansett hvordan avskjeden ble, og uansett hvordan forhold til manageren. Jeg kan dra tilbake dit (til Old Trafford), men jeg ville ikke følt meg komfortabel. Det er mitt valg, sier Keane til The Sun.

Refset unggutta
Bare denne sesongen har han vært involvert i noen hissige ordskifter med Ferguson gjennom mediene. Blant annet gikk Keane hardt ut mot Uniteds unggutter etter 1-2-tapet mot Basel, et tap som resulterte i en sjokkerende Champions League-exit i gruppespillet.

- Folk har snakket mye om de unge spillerne, (Phil) Jones, (Chris) Smalling, (Ashley) Young, alle har bygget dem opp, men de har mye å bevise, og dette er en «reality check» for noen. Jeg ville tatt tak i noen av disse spillerne og bedt dem skjerpe seg, uttalte Keane i kraft av sin ekspertrolle i ITV.

Ferguson tok kritikken ille opp, og glefset tilbake med det noen følte var et slag under beltestedet.

- Han har hatt nok av sjanser til å bevise at han takler manageryrket. Det er en vanskelig jobb, sa skotten syrlig, med referanse til Keanes ikke altfor suksessfulle perioder i Sunderland og Ipswich.

Keane forstår at gamlesjefen reagerte som han gjorde, men han føler fortsatt at kritikken han kom med var berettiget.

- Da guttungen Phil Jones snakket før Basel-kampen sa han «jeg har ingenting å bevise». Min holdning er at du har noe å bevise hver eneste gang du går ut på en fotballbane. Jeg kunne forstå Ferguson, det var naturlig at han ga et stikk tilbake, for han forsvarer sine unggutter og han var opprørt etter tapet, sier Keane.

Trenger nye spillere
Han valgte å ta opp hansken igjen en måneds tid seinere, da han antydet at Fergusons CV ikke ville sett så bra ut om det ikke var for innsatsen til blant annet ham selv.

- Hvis folk vil stille spørsmål ved mine resultater som manager, kan du gjøre det samme med hver eneste fotballekspert som tidligere har vært manager, og sammenlignet med Ferguson vil alle komme til kort. Men jeg vil også minne om at det ikke er sikkert at han ville oppnådd de samme resultatene uten spillere som meg selv. Det blir fort glemt at vi ofret oss for ham, sa Keane.

Manchester United ser ut til å kollapse på oppløpssiden i Premier League, noe de fleste trodde var utenkelig da de ledet med åtte poeng for noen få uker siden.

Keane lar det skinne gjennom at det bør forsterkes i sommer. Og selv om han er en stor beundrer av Paul Scholes, tror han den sentrale midtbanen trenger nytt blod.

- En av grunnene til at Scholes la opp var at han ikke fikk spille så mye i de store kampene. Hvis du husker Champions League-finalen i fjor, kom Scholes på de siste 10-15 minuttene, og det må ha gitt ham en tankevekker. Jeg dømmer alltid en spiller ut fra hvordan han leverer i storkampene. Det var en av grunnene til at jeg pensjonerte meg. Jeg kunne nok sluppet unna med det mot svakere lag, men det handler om hvordan du presterer mot de beste.

- Scholes har gjort det gansk bra, og på tiden da han gjorde comeback hadde United et par skader og Darron Gibson gikk til Everton. Men hvorvidt Scholes har returnert for å spille mot lag som Sunderland, Fulham og de lagene der, vet jeg ikke. Det må du spørre ham om, sier Keane.

STERKE PERSONLIGHETER: Ferguson følte Keane hadde vokst seg for stor for klubben i 2005, og kvittet seg med kapteinen. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
STERKE PERSONLIGHETER: Ferguson følte Keane hadde vokst seg for stor for klubben i 2005, og kvittet seg med kapteinen. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer