VERSTE EKS-DOMMER HAR SETT: Roy Keane taklet Alf-Inge Håland stygt under en derby-kamp mellom Manchester United og Manchester City. Her er de to duellantene under en annen kamp. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell/NTB scanpix
VERSTE EKS-DOMMER HAR SETT: Roy Keane taklet Alf-Inge Håland stygt under en derby-kamp mellom Manchester United og Manchester City. Her er de to duellantene under en annen kamp. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell/NTB scanpixVis mer

Keanes takling på Håland er den verste han har sett

Tidligere toppdommer Graham Poll har satt opp en topp-ti-liste.

(Dagbladet): Den tidligere fotballdommeren Graham Poll har dømt en rekke kamper i Premier League. Han har også dømt i europeiske cuper, og i store internasjonale mesterskap. I kjølvannet av en stygg takling under kampen mellom Wigan og Newcastle i går, rangerer eks-dommeren de ti verste taklingene han har sett på en engelsk fotballbane, i Daily Mail.

Og den verste taklingen har en nordmann i en av hovedrollene.

Alf-Inge Håland satte farge på engelsk fotball i ti år, men han vil nok bli husket aller best for taklingen som betydde slutten på hans karriere. Alf-Inge Håland kalte Roy Keane en kylling da United-spilleren skadet seg stygt i 1997. Keane ventet fire år på hevnen, før det smalt på Old Trafford i 2001.

- Det har vært mange stygge taklinger opp igjennom årene. Jeg vet ikke om jeg personlig skal rangere de styggeste. Det er ikke slike ting vi vil ha på en fotballbane, slike taklinger må vi få bort, sier Alf-Inge Håland til Dagbladet.

Skrekktaklingen i knehøyde var så stygg at selv United-fansen gispet. I selvbiografien la ikke Keane skjul på sin hevnlyst:

«Jeg ventet lenge nok. Jeg sparket til ham skikkelig. Ballen var der (tror jeg). Ta den din f****. Og aldri stå over meg igjen og snakk til meg om falske skader», skrev Keane.

Stor forskjell på taklinger Graham Poll omtaler i taklingen som den verste taklingen han har sett nettopp fordi Keane ventet så lenge for å få sin hevn. Manchester United-spilleren ventet i tillegg til kampen var nesten ferdigspilt før han satte inn den grusomme taklingen.

- Av og til kan du være uheldig, men når du går inn med vilje er det en stor forskjell. Det kan skje i kampens hete at du utfører taklinger som du angrer på, men Keane innrømmet jo i sin selvbiografi at han hadde planlagt taklingen, sier Håland.

SATT OPP LISTE: Graham Poll dømte i Premier League i en rekke år før han la opp. Foto: REUTERS/Nigel Roddis/NTB scanpix
SATT OPP LISTE: Graham Poll dømte i Premier League i en rekke år før han la opp. Foto: REUTERS/Nigel Roddis/NTB scanpix Vis mer

Han syns ikke det har blitt styggere gjennom årene, og tror noe av grunnen til det er at dommerne slår mye hardere ned på slike taklinger i dag. I helga så vi likevel en veldig stygg takling av Wigan-spiller Callum McManaman på Newcastle-spiller Massadio Haidara.

- Det var to stygge taklinger i helga. Det var den i Newcastle-kampen, og en i kampen mellom Sunderland og Norwich hvor en keeper ble rammet hardt. Han Newcastle-spilleren (Massadio Haidara journ.anm.) måtte vel bæres ut også. Vi må få bort slike taklinger. De kan bety slutten på en karriere, sier Håland, som godt vet hva han snakker om.

Skrevet om Selvbiografien til Roy Keane ble senere skrevet om da Keane ble utestengt og bøtelagt av det engelske fotballforbundet (FA) for beskrivelsene i boka.

- Han hadde tydeligvis et horn i siden til meg av en eller annen grunn. Det var veldig rart, alt sammen, sa Håland den gangen.

I etterkant ble det vurdert hvorvidt Alf-Inge Håland og Manchester City burde gå til sivilt søksmål mot Roy Keane, men det ble aldri noe av.

City-fansen har heller ikke glemt episoden. Da Roy Keane viste seg på indre bane i kampen mellom Real Madrid og Manchester City i Champions League, startet omkring 3500 City-supporterne å synge «There's only one Alfie Haaland» ved flere anledninger.