OVERRASKET: Norge-debutant André Hansen holdt nullen mot Zambia på Levy Mwanawasa stadion i Ndola. Men han fikk seg en real overraskelse rundt kvarteret ut i kampen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OVERRASKET: Norge-debutant André Hansen holdt nullen mot Zambia på Levy Mwanawasa stadion i Ndola. Men han fikk seg en real overraskelse rundt kvarteret ut i kampen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Keeper-Hansen holdt ballen dobbelt så lenge som han kunne

Debutanten trodde regelen var avskaffet.

Zambia-Norge 0-0

NDOLA (Dagbladet): 14 minutter var spilt i Ndola da André Hansen sto med ballen i hendene inne i eget målfelt.

Debutanten tok seg god tid. Og hvem kan klandre ham:

Det var ingen her på Levy Mwanawasa Stadium som reagerte på at han var tålmodig.

Bortsett fra dommeren - som til slutt blåste et indirekte frispark til Zambia, inne i Norges 16-metersområde. Fordi Hansen hadde ventet for lenge med å sette kula i spill.

En keeper kan nemlig bare holde ballen inntil seks sekunder i fast grep, ifølge en svært lite brukt regel.

Da Dagbladet så på situasjonen en gang til, fant vi ut at det tok 12 sekunder fra Hansen sto med ballen i hendene, til fløyta kom.

- Den var ikke jeg forberedt på, sier Hansen til Dagbladet etter kampen.

- Jeg skjønte ikke først hva han blåste for. Jeg følte ikke jeg hadde brukt lang tid heller. Jeg ville få laget høyere, deretter så jeg opp - og da blåste han. Først da han holdt seks fingre i været, skjønte jeg hva det var.

Trodde regelen var fjernet
- Jeg vet at det gjaldt før, men jeg har aldri opplevd at det har blitt blåst på det. Ikke en gang i aldersbestemt har jeg fått et sånt frispark mot meg. Jeg trodde regelen var avskaffet, faktisk, forklarer den 23 år gamle Odd-keeperen.

Når vi forteller at den fortsatt finnes, men knapt har vært praktisert siden Thomas Myhre ble avblåst for samme type tidsbruk under EM 2000, sier han:

- Ok. Jeg vet den var aktuell på den tida der, for da var regelen nettopp innført. Men det var i alle fall godt å unngå baklengs.

Lo av det
Sannsynligvis hadde han sluppet kjeft fra lagkameratene, selv om Zambia hadde benyttet muligheten til å skyte ballen i mål, i stedet for håpløst over og ut - slik de gjorde.

- Gutta på laget sa det samme. De skjønte ikke hva som skjedde de heller.

- Er det ikke lett å bli preget når sånt skjer så tidlig i landslagsdebuten?

- Nei, det gikk faktisk greit, jeg følte ikke jeg ble preget. Egentlig lo jeg litt av det, for hvis de hadde scoret 1-0 på et sånt skudd, håper jeg i hvert fall folk hjemme hadde tatt det med en viss humor. For det var rett og slett bare tullete.

Nyter nullen
Zambia scoret ikke 1-0, verken der eller på de resterende 75 minuttene. Til Hansens store glede.

Nå venter en lang hjemreise til Norge, og Hansen drar hjem med et null-tall i bagasjen.

- Det er ikke så mye som slår å holde nullen. Som keeper er det du trakter etter, sier han.

- De fikk en del ålreite skuddmuligheter, men mange av dem gikk utenfor. Og så var det en del av dem jeg følte jeg hadde kontroll på også. Så alt i alt føler jeg jeg kommer unna med en god prestasjon. Det vil alltid være noe småplukk, så ærgjerrig er jeg at jeg også ser det, men dette må jeg kalle en god opplevelse i min første landskamp.