Håndball-EM i Sverige:

Keeper-Kari kan bli historiens første: Èn ting hjelper henne på hver trening og kamp

Kari Aalvik Grimsbø kan bli første med ni mesterskapsgull.

NIENDE GULLJAKT: Kari Aalvik Grimsbø kan ta sitt niende gull med Norge. Det kan gjøre henne historisk - som den mestvinnende i Norge og verden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NIENDE GULLJAKT: Kari Aalvik Grimsbø kan ta sitt niende gull med Norge. Det kan gjøre henne historisk - som den mestvinnende i Norge og verden. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
  • Norge - Frankrike, kl 20.45

GÖTEBORG (Dagbladet): - Jeg synes bare det er fantastisk å få denne muligheten.

Ordene tilhører Kari Aalvik Grimsbø (31). I kveld møter håndballjentene Frankrike i semifinalen i EM. Grimsbø har stått et godt mesterskap sammen med keeperkollega Silje Solberg (26), men nå starter alvoret.

POSITIV:  Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
POSITIV:  Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Nå er det ikke lov med feilskjær. Tap betyr nederlag.

Historisk rekord

Grimsbø kan nemlig bli historisk ved norsk EM-gull. Da har hun samlet totalt ni mesterskapsgull (to OL, to VM og fire EM fra før). Både Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Karoline Dyhre Breivang står også med åtte gull totalt. Ved norsk jubel i Göteborg søndag kveld kan Grimsbø trone alene på toppen med ni.

Da vil hun i så fall ha flest i Norge – og etter det Dagbladet forstår flest håndballgull i hele verden.

–Jeg har ikke oversikt selv, og tenker ikke noe over sånt. Det er fantastisk å få være med denne gjengen i nye mesterskap. Jeg er heldig som får muligheten til å spille alle disse store mesterskapene, sier Grimsbø med et tydelig smil.

- Hva er høydepunktene?

- Jeg husker godt det første mesterskap i Sverige i 2006. Jeg spilte ikke så mye, men det var likevel spesielt. Samtidig mesterskapet i Norge og Danmark i 2010. Samtidig VM 2011 ... Det er så mange. Det er så vanskelig å plukke ut noen. OL er også spesielt å vinne, sier målvakten.

- Hva tenker du om å muligheten til å bli historisk med ni gull?

- Vi er ikke der enda og har bare kommet oss til en semifinale. Det er fortsatt to tøffe kamper som gjenstår og jeg kan ikke tenke i de baner enda. Jeg må ha fokus der det er riktig å fokusere nå: Nemlig på Frankrike-kampen, sier målvakten.

Startet nervøs

Hun har vært innom Orkdal IL, Børsa/Skaun, Byåsen IL, Team Esbjerg og er nå i ungarske Györ. På veien har hun vært en av Norges viktigste spillere i flere mesterskap. 8-1-2 viser medaljeskapet til Grimsbø før EM-avsluttes i helga.

- Hva er forskjellen på Kari i 2006 og i 2016?

- Nå er jeg en av de med rutine og erfaring. I 2006 sto jeg der ung, urutinert og veldig nervøs. Det er klart jeg står annerledes i spillergruppa nå, enn da. Vi hadde god stemning både da og nå. Men det har vært en utvikling i laget. Det gjør håndballen gøy for min del. Jeg må hele tida utvikle meg og det gir meg noe å strekke meg etter. Håndball er en sport i utvikling, noe som vi spillerne må følge med på, sier målvakten.

Men det har også vært drama. For to år siden ble Grimsbø sendt hjem fra EM i Ungarn med kneskade. Hun måtte operere menisken.

HVER TRENING OG KAMP: Kari Aalvik Grimsbø justerer på kneskinna sammen med fysioterapeut Janna Søllesvik. Den brukes i hver trening og kamp. Slik har det vært i to år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HVER TRENING OG KAMP: Kari Aalvik Grimsbø justerer på kneskinna sammen med fysioterapeut Janna Søllesvik. Den brukes i hver trening og kamp. Slik har det vært i to år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skinne under buksa

Problemene med høyrekneet har ført til at Grimsbø har tatt i bruk sin egen lille hjelper for å få maksimalt ut av prestasjonene: Kneskinne.

Den har hun hatt på under buksa i hver eneste treningsøkt og i hver kamp siden.

- Skinnene har jeg brukt hver trening og hver kamp i to år. Jeg føler meg like mobil og står på normal måte. Mange håndballspillere har en skinne, sier Grimsbø.

- Er du like mobil og fleksibel?

- Det har vært slitasje i kneet, men nå hindres kneet i å komme i maks-strekk. Det er for å hindre mer slitasje. Det siste halvannet året har jeg spilt den beste håndballen jeg har gjort, så jeg kan jo ikke si det plager meg, sier Grimsbø.

- Du er bedre med skinne på kneet?

- He-he. Jeg skulle gjerne vært foruten. Men ja, jeg spiller min beste håndball nå.

TETT: .Keepertrener  Mats Olsson og Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TETT: .Keepertrener Mats Olsson og Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Seriøs jobbing

Det er heller ingen tvil om Grimsbøs betydning for landslaget.

- Kari har vært en viktig spiller i så mange år nå, sier keepertrener Mats Olsson.

Forfatter og tidligere håndballreporter Stian Haraldsen forteller:

- Karis historie er fantastisk, og et kroneksempel på hvordan Norge har jobbet. Hun spilte sitt første mesterskap i 2006, også det et EM i Sverige. Men de første åra hennes var Katrine Lunde et soleklart førstevalg. Kari var lojal, og var lenge den evige toer. Men seriøs jobbing over mange år ga resultater. I 2012 reddet hun OL-gullet i London. De siste åra har hun vært en av verdens beste målvakter, sier Haraldsen, som nylig ga ut boka «30 år med håndballjentene».

EM-semifinalen Norge–Frankrike vises på TV3 i kveld klokka 20.45