NIENDE GULLJAKT: Kari Aalvik Grimsbø kan ta sitt niende gull med Norge. Det kan gjøre henne historisk - som den mestvinnende i Norge og verden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NIENDE GULLJAKT: Kari Aalvik Grimsbø kan ta sitt niende gull med Norge. Det kan gjøre henne historisk - som den mestvinnende i Norge og verden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Håndball-EM i Sverige:

Keeper-Kari kan bli historiens første: Èn ting hjelper henne på hver trening og kamp

Kari Aalvik Grimsbø kan bli første med ni mesterskapsgull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Norge - Frankrike, kl 20.45

GÖTEBORG (Dagbladet): - Jeg synes bare det er fantastisk å få denne muligheten.

Ordene tilhører Kari Aalvik Grimsbø (31). I kveld møter håndballjentene Frankrike i semifinalen i EM. Grimsbø har stått et godt mesterskap sammen med keeperkollega Silje Solberg (26), men nå starter alvoret.

POSITIV:  Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
POSITIV:  Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Nå er det ikke lov med feilskjær. Tap betyr nederlag.

Historisk rekord

Grimsbø kan nemlig bli historisk ved norsk EM-gull. Da har hun samlet totalt ni mesterskapsgull (to OL, to VM og fire EM fra før). Både Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Karoline Dyhre Breivang står også med åtte gull totalt. Ved norsk jubel i Göteborg søndag kveld kan Grimsbø trone alene på toppen med ni.

Da vil hun i så fall ha flest i Norge – og etter det Dagbladet forstår flest håndballgull i hele verden.

–Jeg har ikke oversikt selv, og tenker ikke noe over sånt. Det er fantastisk å få være med denne gjengen i nye mesterskap. Jeg er heldig som får muligheten til å spille alle disse store mesterskapene, sier Grimsbø med et tydelig smil.

- Hva er høydepunktene?

- Jeg husker godt det første mesterskap i Sverige i 2006. Jeg spilte ikke så mye, men det var likevel spesielt. Samtidig mesterskapet i Norge og Danmark i 2010. Samtidig VM 2011 ... Det er så mange. Det er så vanskelig å plukke ut noen. OL er også spesielt å vinne, sier målvakten.

- Hva tenker du om å muligheten til å bli historisk med ni gull?

- Vi er ikke der enda og har bare kommet oss til en semifinale. Det er fortsatt to tøffe kamper som gjenstår og jeg kan ikke tenke i de baner enda. Jeg må ha fokus der det er riktig å fokusere nå: Nemlig på Frankrike-kampen, sier målvakten.

Fakta:

Disse topper medaljestatistikken: (gull, sølv, bronse)

Linn-Kristin Riegelhuth Koren: 8-2-2

Karoline Dyhre Breivang: 8-2-1

Kari Aalvik Grimsbø 8-1-2

Katrine Lunde 7-3-2

Kari Mette Johansen 7-1-1

Startet nervøs

Hun har vært innom Orkdal IL, Børsa/Skaun, Byåsen IL, Team Esbjerg og er nå i ungarske Györ. På veien har hun vært en av Norges viktigste spillere i flere mesterskap. 8-1-2 viser medaljeskapet til Grimsbø før EM-avsluttes i helga.

- Hva er forskjellen på Kari i 2006 og i 2016?

- Nå er jeg en av de med rutine og erfaring. I 2006 sto jeg der ung, urutinert og veldig nervøs. Det er klart jeg står annerledes i spillergruppa nå, enn da. Vi hadde god stemning både da og nå. Men det har vært en utvikling i laget. Det gjør håndballen gøy for min del. Jeg må hele tida utvikle meg og det gir meg noe å strekke meg etter. Håndball er en sport i utvikling, noe som vi spillerne må følge med på, sier målvakten.

Men det har også vært drama. For to år siden ble Grimsbø sendt hjem fra EM i Ungarn med kneskade. Hun måtte operere menisken.

HVER TRENING OG KAMP: Kari Aalvik Grimsbø justerer på kneskinna sammen med fysioterapeut Janna Søllesvik. Den brukes i hver trening og kamp. Slik har det vært i to år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HVER TRENING OG KAMP: Kari Aalvik Grimsbø justerer på kneskinna sammen med fysioterapeut Janna Søllesvik. Den brukes i hver trening og kamp. Slik har det vært i to år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skinne under buksa

Problemene med høyrekneet har ført til at Grimsbø har tatt i bruk sin egen lille hjelper for å få maksimalt ut av prestasjonene: Kneskinne.

Den har hun hatt på under buksa i hver eneste treningsøkt og i hver kamp siden.

- Skinnene har jeg brukt hver trening og hver kamp i to år. Jeg føler meg like mobil og står på normal måte. Mange håndballspillere har en skinne, sier Grimsbø.

- Er du like mobil og fleksibel?

- Det har vært slitasje i kneet, men nå hindres kneet i å komme i maks-strekk. Det er for å hindre mer slitasje. Det siste halvannet året har jeg spilt den beste håndballen jeg har gjort, så jeg kan jo ikke si det plager meg, sier Grimsbø.

- Du er bedre med skinne på kneet?

- He-he. Jeg skulle gjerne vært foruten. Men ja, jeg spiller min beste håndball nå.

TETT: .Keepertrener  Mats Olsson og Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TETT: .Keepertrener Mats Olsson og Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Seriøs jobbing

Det er heller ingen tvil om Grimsbøs betydning for landslaget.

- Kari har vært en viktig spiller i så mange år nå, sier keepertrener Mats Olsson.

Forfatter og tidligere håndballreporter Stian Haraldsen forteller:

- Karis historie er fantastisk, og et kroneksempel på hvordan Norge har jobbet. Hun spilte sitt første mesterskap i 2006, også det et EM i Sverige. Men de første åra hennes var Katrine Lunde et soleklart førstevalg. Kari var lojal, og var lenge den evige toer. Men seriøs jobbing over mange år ga resultater. I 2012 reddet hun OL-gullet i London. De siste åra har hun vært en av verdens beste målvakter, sier Haraldsen, som nylig ga ut boka «30 år med håndballjentene».

EM-semifinalen Norge–Frankrike vises på TV3 i kveld klokka 20.45

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer