Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge - Panama 1-0

Keeperbomba: - Må ikke forsvare at jeg sto for Norge

Landslagstrener Lars Lagerbäck droppet førstevalget Rune Jarstein. Startet med tredjekeeper Sten Grytebust.

OVERBEVISTE: Sten Grytebust startet i mål for Norge mot Panama. Han gjorde sine saker bra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERBEVISTE: Sten Grytebust startet i mål for Norge mot Panama. Han gjorde sine saker bra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
  • Norge – Panama 1-0

ULLEVAAL (Dagbladet): Det vakte oppsikt da Norge offentliggjorde lagoppstillingen i privatlandskampen mot Panama i går. I mål startet tredjekeeper Sten Grytebust (28).

Valget slo ned som ei bombe på to måter: For det første har trener Lars Lagerbäck sagt at han vil satse på en stamme i laget. I den stammen virker Hertha-keeper Rune Jarstein som et naturlig førstevalg.

For det andre er Ørjan Håskjold Nyland andrekeeper for Norge. Når Jarstein først ikke skulle spille, ville det vært naturlig at sisteskansen i Ingolstadt startet mellom stengene. Nyland kom først inn i andre omgang. I mange store klubber - for eksempel i Tyskland - ville en slik rekkefølge vært helt uaktuelt.

Signalet utad er at du rokker ved keeperhierarkiet. Nå ga det i og for seg litt større mening etter kampen da det ble kjent at det var blitt bestemt at Grytebust og Nyland skulle stå én omgang hver.

Samtidig gjorde Grytebust sine saker bra. Blant annet hadde han assist til Joshua Kings mål som ga Norge 1-0-seieren.

- Jeg kan ikke gjøre noe med at folk ble overrasket. Jeg må bare ta sjansen, sier Grytebust på vei ut fra Ullevaal.

- Når fikk du beskjed om at du skulle stå i mål?

- I dag morges (onsdag morgen).

- Hva var begrunnelsen for at du skulle starte?

- Jeg vet ikke. Jeg føler ikke at jeg må forsvare hvorfor jeg sto for Norge. Jeg var i lagoppstillingen. Ørjan skulle stå i andre omgang, jeg første. Det var deilig å få en kamp igjen, sier Grytebust, som har fire A-landskamper.

Han spilte åtte år i Aalesund. Siden 2016 har han stått mellom stengene i Odense Boldklub. Den siste tida er han blitt koblet til andre klubber. Blant annet mener den danske avisa BT å vite at Odense avslo et tilbud på 13 millioner kroner på nordmannen fra Brøndby.

- Jeg har fått med at det er rykter rundt meg. Men nå er det ferie, så får vi se hva som skjer. Jeg har fortsatt kontrakt med Odense og jeg trives. På ett tidspunkt vil jeg ta et nytt steg. Så får vi se om det skjer nå eller seinere.

- Er det for tidlig å komme tilbake til Norge?

- Norge er ikke prioritert nå, nei.

Grytebust synes det var deilig å utfolde seg på Ullevaals grønne gress i går. Det var statusen som tredjekeeper som gjorde at Rosenborgs André Hansen droppet landslaget. Du er i en spesiell situasjon: Stort sett får du bare være med på reiser og trening. Det er sjelden at du blir kastet inn når det virkelig gjelder.

Grytebust sier:

- Jeg er ikke på landslaget bare for å være på landslaget. Jeg vil gjøre en innsats. Jeg støtter de andre når de spiller. På trening er det fram med brystkassa. Jeg er stolt av å spille på landslaget.

Norges neste kamp er mot Kypros i begynnelsen av september. Da starter Nations League der motstanderne også er Slovenia og Bulgaria. Turneringen gir en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i 2020.

I 2019 kommer den ordinære kvalifiseringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media