Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Keeperen har stengt buret. Så fjerner spissen de små figurene på mållinjen

Nå har forbundet tatt grep.

«HEKSEKUNST»: Rayon-spiss Moussa Camara klarte ikke å score før han fjernet de små figurene Mukura-keeperen hadde på mållinjen. Nå har episoden ført til full oppvask i rwandisk fotball. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en bisarr episode i kampen mellom Mukura Victory Sports og Rayon Sport tidligere denne måneden, har fotballforbundet i Rwanda (FERWAFA) bestemt seg for at de må ta grep.

Mot det de omtaler som «witchcraft». Eller på godt norsk: heksekunst.

Heksekunst?

Bakgrunnen for det nye regelverket, der både spiller og klubb kan bøtelegges for å utføre heksekunst mot motstanderlaget, er at Rayon-spiss Moussa Camara løper bort til motstanderens mål.

Som man kan se av videoen øverst i artikkelen later det til at han fjerner noen små gjenstander eller figurer, noe som igjen gjør Mukura Victory Sports-keeperen fly forbanna.

Både tilskuere og innbyttere ble etterhvert involvert i tillegg. Både Camara og sisteskansen fikk gult kort av dommeren for seansen, men kaoset stoppet ikke der.

Noen få minutter senere lå nemlig ballen i nettmaskene bak målvakten som for ikke lenge siden hadde mistet besinnelsen.

Målscorer? Moussa Camara.

Skadelig

Nå har altså FERWAFA sett seg lei på seanser som dette, og dersom et lag blir funnet skyldig i bruk av heksekunst vanker det både tre poeng i trekk og en bot på 500 000 rwandiske franc. Dette tilsvarer i overkant av 5000 norske kroner.

Forbundets visepresident Vedaste Kayiranga kom med følgende uttalelse til Rwanda New Times etter at det nye regelverket ble implementert.

- Da det ikke er noe vitenskapelig bevis for bruk av heksekunst, vil disse reaksjonene eventuelt komme etter rapporter fra dommere om at heksekunst har blitt tatt i bruk.

Han la også til at alle i fobundet er enige om at det er skadelig for både fotballen og landet som helhet at det gis inntrykk av at de tror på heksekunst.

Ni mann

At overtro er utbredt i idretten, og kanskje spesielt i fotball, er et velkjent faktum, og det finnes mange gode eksempler. Ett av dem fikk vi under Champions League-kampen mellom Arsenal og Roma i februar 2009.

Arsenals William Gallas måtte bli igjen i garderoben litt lenger enn de andre i pausen for å få medisinsk behandling. Noe som igjen skapte problemer for lagets kaptein Kolo Touré.

Han insisterer nemlig alltid på å være sistemann ut av spillertunnelen, noe som endte med at Arsenal startet den andre omgangen med ni mann på banen. Manager Arsene Wenger var, tross seier 1-0, passelig frustrert da han fikk spørsmål om episoden etter kampen.

- Alle spillere har sine vaner. Overtro er en del av sporten vår, men slikt som dette, gjør meg ikke akkurat yngre, sa Arsenal-manager Arsene Wenger, ifølge The Guardian.

Leggskinn til glede og besvær

Chelsea-legenden John Terry er også kjent for å ha opptil flere overtroiske ritualer, noe han blant annet fortalte om i dette intervjuet med Daily Mirror. For eksempel om leggskinnene han hadde brukt i ti år som plutselig forsvant under en bortekamp mot Barcelona. Terry fikk krampe, og kastet av seg leggskinnene på sidelinja.

Etterpå var de ikke mulig å finne igjen, til tross for at Terry iverksatte en større leteaksjon på Camp Nou. Man skulle tro en fyr med drøye millionen kroner i ukelønn kunne kjøpt seg nye leggskinn, men så enkelt var det jo ikke. Lykkeleggskinn kan ikke kjøpes for penger.

- De leggskinnene hadde hjulpet meg dit jeg var kommet innen fotballen - og så hadde jeg mistet dem. Jeg hadde det skikkelig fælt, for de var blitt en viktig del av rutinene mine, fortalte Terry.

Redningen kom fra lagkamerat Frank Lampard.

- «Lampsy» ga meg et par av sine, og heldigvis vant vi, så jeg har beholdt dem. Nå er de lykkeparet mitt, sa Terry i august 2005.

Skorpioner

Men når det gjelder å være alvorlig rammet av overtro, når ikke Terry engang til toppen av leggskinnene til den franske treneren Raymond Domenech.

Frankrikes landslagssjef Raymond Domenech er nemlig opptatt av astrologi, og er spesielt skeptisk til mennesker født i skorpionens tegn - mellom 24. oktober og 22. november.

Noe som blant annet har gått ut over landslagskarrieren til Robert Pirès, født 29. oktober 1973.

Domenech, som også hevdes å bruke tarotkort for å vurdere spillernes personlighet, mener skorpionene er «vriene, maktsøkende og dårlige til å jobbe i lag».

Ofret sild

Og lista stopper ikke der. I 2003 nektet Romania en kvinnelig fotograf å være med landslagets fly, og den gamle danske keeperkjempen Peter Schmeichel skal etter sigende ha insistert på å redde 100 skudd under oppvarmingen til hver kamp.

Også her til lands er det flere gode eksempler. Kjetil Rekdal insisterte bestandig på å ta på seg seg drakta, dra den halvveis av for så å ta den på igjen, og i 1999 gikk det fullstendig over styr da dommer Nils Mikkel Sara «gandet» Hammerfest.

Hammerfest tapte lokaloppgjøret mot Alta, og i etterkant av kampen ble det rettet krass kritikk mot kamplederen. Sara krevde en beklagelse av Hammerfest-treneren, og truet med ganding om han ikke fikk det.

Unnskyldningen uteble, og som sagt så gjort.

Laget tapte kamp etter kamp, og det gikk til slutt så langt at Hammerfest-treneren fisket sild som han ofret på en offerstein i Kvalsund i håp om å bli kvitt forbannelsen.

- Jeg hadde fått tips fra en sjøsame om at det kunne hjelpe, men vi vant fortsatt ikke kamper. Flere fra supporterklubben prøvde seg også på diverse ritualer for å få opphevet ganningen, men ingenting hjalp, forteller Hansen.

Han var likevel så sta at han ikke ba om unnskyldning - og laget rykket ganske riktig ned

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!