STRAFFEHELT: 
Siri Merete Nordeide Grønli
 setter inn den avgjørende straffen som gir Stabæk seieren 7-6 i  NM-finalen i fotball for kvinner mellom Røa og Stabæk på Telenor Arena lørdag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
STRAFFEHELT: Siri Merete Nordeide Grønli setter inn den avgjørende straffen som gir Stabæk seieren 7-6 i NM-finalen i fotball for kvinner mellom Røa og Stabæk på Telenor Arena lørdag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Keeperen sa at hun elsket meg uansett

Slik forsvant nervene da Siri Grønli tok det avgjørende straffesparket for Stabæk.

Røa - Stabæk 2-2, 6-7 etter straffer

FORNEBU (Dagbladet): Seriemester og fjorårets cupvinner Røa møtte tabelltoer Stabæk, i det som av mange ble omtalt som en av de mest åpne og jevne NM-finalene for kvinner på flere år. Røa, som er blitt norgesmestre de tre siste årene, jaktet sin fjerde på rad og sjette totalt.

De to lagene møttes i avslutningskampen i Toppserien forrige helg, da Stabæk slo Røa 2-0. Under årets cupfinale stilte de blå med samme lagoppstilling.

Og det ble akkurat så jevnt og intenst som mange spådde på forhånd: Da klokka passerte 90 minutter ledet Røa 1-0, men Katrine Pedersen utliknet med noen sekunder igjen å spille.

Røa tok tilbake ledelsen fem minutter ut i 2. ekstraomgang etter selvmål av Toril Hetland Akerhaugen. Men igjen nektet Stabæk å gi opp - og Kristy Moore utliknet etter 116 minutter med fotball.

Det hele måtte avgjøres på straffer, og også der fulgte lagene hverandre som skygger:

12 straffer måtte til
• Lene Mykjåland scoret på Røas første, Trine Rønning gjorde det samme for Stabæk.

• Røa-kaptein Siri Nordby misset , det samme gjorde ungjenta Caroline Graham Hansen.

• Så scoret henholdvis Elise Thorsnes, June Tårnes og Marthe Braavold Johansen på Røas neste tre forsøk. Stabæk svarte hver gang ved Katrine Pedersen, Ingrid Camilla Fosse Sæthre og Lise Klaveness.

Guro Knutsen Mienna misset Røas sjette forsøk fra ellevemeteren, og Siri Merete Nordeide Grønli kunne dermed gi seriemesteren nådestøtet. Det gjorde hun - og sekunder senere lå hun nederst i en klynge av jublende Stabæk-jenter.

CUPMESTERE 2011: Stabæk vant en dramatisk finale i Telenor Arena. 

Foto: Lise Åserud / Scanpix
CUPMESTERE 2011: Stabæk vant en dramatisk finale i Telenor Arena. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det er så deilig, det kan nesten ikke beskrives. Å snu seg rundt idet ballen går i nettet, og se de jublende menneskene... Det var så verdt det, sier Grønli til NRK.

- Hvordan var nervene?

- Da jeg kom gående fram var jeg smånervøs, det skal du være. Men så sa Ingrid (Hjelmseth), keeperen vår: «Jeg elsker deg uansett». Og så hun meg ballen. Da tenkte jeg at dette kom til å gå veien, sier Grønli.

Røa startet best 
Lenge så det imidlertid ut til å bli Røas kveld. Rødtrøyene ville åpenbart ha revansj fra forrige helgs møte, og startet friskt. Toppseriens toppscorer, Elise Hove Thorsnes forsøkte seg på et skudd fra distanse drøye fem minutter ut i kampen. Thorsnes la ballen nede i venstre hjørne, men Stabæk-keeper Ingrid Hjelmseth var med på notene og plukket forsøket greit. 

Røa presset høyt det første kvarterert og etter seksten minutter spilt, havnet ballen plutselig i beina på Lene Mykjåland foran Stabæk-buret. Men Hjelmseth var tidlig ute og reddet forsøket. Allerede da kunne det stått 1-0 til Røa. 

De røde fortsatte å sette press på Stabæk og festet etterhvert et godt grep om kampen. Etter snaue halvtimen spilt fikk Røa corner. Siri Nordby slo hardt inn, men ballen gikk rett i klypene på Hjelmseth. Keeperen mistet imidlertid ballen og holdt på å skape en farlig situasjon, før hun fanget den igjen. 

Men i det 33. spilleminutt kom scoringen som lenge hadde ligget i lufta. Røas Emilie Bosshard Haavi fikk servert ballen perfekt i feltet. Haavi tok seg forbi keeper Hjelmseth, og satte ballen kontrollert i mål. Det så imidlertid ut til at det kunne være en hands på Røa-spilleren, men dommeren blåste ikke og dermed sto det 1-0 til Røa. 

Stabæks første sjanse kom etter snaue førti minutter. Et innlegg fra venstrekanten sneiet hodet til Ida Elise Enget som kom i fart, men det ble for upresist. Istedet gikk ballen til Line Eithun Hauge som kunne skyte fra 16-meteren. Men Hauges skudd gikk langt over mål. 

Lagene gikk til pause med fortjent 1-0-ledelse til Røa. 

Stabæk mer med

OVERLYKKELIGE: Stabæk-jentene feiret vilt da straffeseieren var et faktum.  Foto: Lise Åserud / Scanpix
OVERLYKKELIGE: Stabæk-jentene feiret vilt da straffeseieren var et faktum. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

De blå virket mer tente og fikk igang eget spill, da lagene entret banen etter hvilen. 

Men Røa skapte fortsatt de største sjansene: Med et kvarter igjen å spille var plutselig Stabæks målvakt Hjelmseth langt utenfor 16-meteren for å klarere. Men keeperen sendte ballen rett i beina på Lene Mykjåland som sendte avgårde et skudd mot det åpne målet. Ballen gikk imidlertid tilside for mål, til stor ergelse hos Mykjåland.

Mot slutten av kampen kom Elise Thorsnes til flere muligheter. Fra kant innenfor 16-meteren sendte hun avgårde forsøket mot lengste kryss, men ballen gikk like over mål. Og bare noen minutter senere fikk Thorsnes sjansen på ny. Røa-spilleren kom alene mot Hjelmseth, men Stabæk-keeperen var tidlig ute og blokkerte ballen.

Men fem minutter på overtid kom istedet utligningen. 16-åringen Caroline Graham Hansen ga et perfekt innlegg til Katrine Pedersen som satte ballen i mål. 1-1 og Pedersen sendte Stabæk til ekstra omganger.

Sjanseoppvisning i ekstraomganger
Begge lag ga alt og ville vinne i første ekstraomgang. Røas Guro Knutsen Mienna sendte avgårde en volley fra like innenfor 16-meteren som så ut til å gå rett i mål, men ballen skrudde og skiftet retning. Istedet kom Stabæk på kontring ved Kristy Moore, som sentret ballen til Klaveness. Stabæk-spilleren ble stoppet kontant, av det som så ut til å være en obstruksjon. Dommer Monica Larsen vinket imidlertid spillet videre.

I motsatt retning fikk Andrea Skjold Frøshaug lagt inn til Guro Knutsen Mienna, men denne gangen ble Røa-spissens skudd blokkert.
Det bølget stadig frem og tilbake og like etter fikk Kristy Moore en gavepakke av Røa-forsvaret. Hedda Strand Gardsjord headet ballen bakover da hun skal klarere, og Moore var alene med keeper. Stabæk-spissens førstetouch var imidlertid så dårlig at sjansen gikk til spille.

Stabæk var frempå med skudd i tverrliger minuttet etter, da Line Hauge forsøkte seg på skudd fra 25 meter. Første ekstraomgang ble blåst av på 1-1.

Dommeren blåste igang etter en kjapp pause, og sjansene fortsatte.

Og i det 108. spilleminutt holdt Lene Mykjåland på å avgjøre finalen. Røa-spilleren da hun sendte et knallhardt skudd mot høyre stolperot. Men ballen gikk like utenfor og det sto stadig 1-1.

BARE NESTEN: Røa er vant med å vinne cupfinalen, og det gikk mot ny triumf da Emilie Haavi sendte dem i ledelsen før pause. Men Stabæk utliknet sekunder før slutt - og svarte igjen da Røa tok ledelsen på ny i ekstraomgangene. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
BARE NESTEN: Røa er vant med å vinne cupfinalen, og det gikk mot ny triumf da Emilie Haavi sendte dem i ledelsen før pause. Men Stabæk utliknet sekunder før slutt - og svarte igjen da Røa tok ledelsen på ny i ekstraomgangene. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Men så kom kjempetabben som sendte Røa i 2-1-ledelse.

Elise Hove Thorsnes fikk skutt, men ballen gikk rett på keeper Hjelmseth. Ballen trillet mot mållinja, og Stabæk-spiller Toril Hetland Akerhaugen skulle klarere ved et enkelt spark. Forsvareren bommet imidlertid på ballen og sendte den istedet i eget nett.

Stabæk holdt på å utlgne igjen, da Caroline Graham Hansen banket et skudd fra 20 meter rett i tverrliger så det dirret i treverket. Like etter klarte Stabæk likevel å sette ballen i mål til 2-2. Kristy Moore sendte et knallhardt skudd rett i nettmaskene og feiret med Graham Hansen. Da tok det av på Telenor Arena.

Straffekonkurranse
Etter et frispark av Graham Hansen kunne Stabæk sikret seier. Ballen gikk mye frem og tilbake i boksen, men havnet tilslutt hos Klaveness, men veteranen sendte ballen over mål. Det ble ikke flere mål og dermed var det duket for straffekonkurranse.

Der hadde Stabæk den beste keeperen og de beste nervene.