REDDET OG SCORET: Vincent Enyeama tok Zambias fjerde straffe, før han selv la ballen til rette på straffemerket og sendte Nigeria til semifinale mot Ghana. Foto: 
AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
REDDET OG SCORET: Vincent Enyeama tok Zambias fjerde straffe, før han selv la ballen til rette på straffemerket og sendte Nigeria til semifinale mot Ghana. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIAVis mer

Keeperen tok straffeansvar og fikset semifinale

- Nigeria krampet seg videre på lavgir.

|||Nigeria - Zambia 0-0, 5-4 etter straffer

 (Dagbladet): I en straffekonk ligger det i sakens natur at en keeper står igjen som den store helten.

Nigeria-målvakt Vincent Enyeama nøyde seg imidlertid ikke med å redde fra ellevemetersmerket - han scoret det avgjørende målet på kollegaen i Zambia-buret også.

Det sikret avansementet for Nigeria, som møter Ghana i semifinalen torsdag.

Men noen finaleplass blir det neppe om de ikke hever seg betraktelig fra den kjedelige kampen mot Zambia, der de på ingen måte imponerte.

- Min sympati ligger hos Zambia. Nigeria krampet seg videre på lavgir, de har ikke vært spesielt gode i noen av kampene. Nå trengte de ekstraomganger og straffer mot Zambia, oppsummerte talentspeider og Eurosport-kommentator Stig Torbjørnsen.

John Obi Mikel og Obafemi Martins tok de to første straffene for Nigeria, som satte alle sine fem forsøk i nettet med største selvfølgelighet.

Lagene fulgte hverandre til 3-3 - men så ble Zambias Thomas Nyirenda i overkant jålete.

Han avbrøt tilløpet én gang for å legge ballen til rette, og brukte et hav av tid på å flytte kula noen få millimetere. Om uthalingen av tid var et forsøk å psyke ut Nigerias keeper slo det bare tilbake på ham selv - for det påfølgende skuddet ble keepermat for Enyeama.

Som altså selv fikk æren av å gi Zambia nådestøtet.

- Det var en «crazy» og vanskelig kamp. Det kunne gått begge veier i straffekonken, men jeg må takke gud, sier han til Eurosport.

Han er ikke overrasket over at Nigeria ikke dominerte spillet mer mot en antatt underlegen motstander.

- Nei, nei. De er veldig gode, både taktisk og fysisk. Framtida tilhører dem, sier han.

IMPONERTE IKKE: - Nigeria har ikke vært spesielt gode i noen av kampene, mener talentspeider og Eurosport-kommentator Stig Torbjørnsen. Foto:  REUTERS/Finbarr O'Reilly
IMPONERTE IKKE: - Nigeria har ikke vært spesielt gode i noen av kampene, mener talentspeider og Eurosport-kommentator Stig Torbjørnsen. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly Vis mer