Håndball-VM i Frankrike:

Keeperhelten om sekundet som forandret alt: - Jeg måtte satse

Reddet straffekast i siste sekund.

ØYEBLIKKET: Torbjørn Bergerud redder straffen i siste sekund.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØYEBLIKKET: Torbjørn Bergerud redder straffen i siste sekund. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

PARIS (Dagbladet): Torbjørn Bergerud (22) sto som en levende vegg, reddet et straffekast i siste sekund og sendte Norge til finalen i håndball-VM.

Det var spilt i 60 minutter. Tida var ute. Kroatia fikk straffekast på 22-22. Bergerud reddet forsøket fra Zlatko Horvat med beinet, og lagene måtte ut i ekstraomganger.

- Følelsen er ubeskrivelig. Jeg bestemte meg tidlig for hvor jeg skulle gå. Han skjøt ikke mye dit før i kampen, men jeg tenkte at når kampen skal avgjøres så går han tilbake til «favoritten». Det var det jeg satset på, og jeg lykkes, sier Bergerud til Dagbladet.

- Det føles som vi vinner kampen akkurat da. Jeg hadde sett på video at mange av straffene gikk ned til venstre. Jeg måtte bare satse, sier Bergerud.

HISTORISK ØYEBLIKK: Målvakt Torbjørn Bergerud reddet det avgjørende straffekastet til Kroatia i de siste sekundene av semifinalen. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer

- Hva gikk gjennom hodet ditt etterpå?

- Det blir litt følelser, litt skriking og litt roping. Det er mange følelser som skal ut på en gang. Det er ubeskrivelig, sier 22-åringen.

Målvakten er blitt en av Norges viktigste spillere og har fått sitt store gjennombrudd i VM. I kveld var han kampens store spiller og drev Kroatia til vanvidd.

- Det er ikke mange som hadde trodd dette, andre enn oss selv. Vi kom bakpå mange ganger, men viste enorm moral. Nå skal vi nyte dette, før Frankrike på søndag, sier Bergerud.

Han tok 16 av 40 skudd i semifinalen. Det betyr 40 i redningsprosent.

- Det er enormt, sier landslagstrener Christian Berge.

- Jeg vet ikke helt hva jeg føler akkurat nå. Det er lykke, sier Berge.

Nå venter finale mot Frankrike søndag klokka 17.30.

HELT: Torbjørn Bergerud var en gigant i semifinalen mot Kroatia.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELT: Torbjørn Bergerud var en gigant i semifinalen mot Kroatia.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kampfakta:

Norge - Kroatia 28-25 e.o. (12-10, 22-22)

10.324 tilskuere

Norge: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen - Sander Sagosen 4, Joakim Hykkerud, Bjarte Myrhol 6, Kent Robin Tønnesen 2, Magnus Jøndal 2, Kristian Bjørnsen 5, André Lindboe, Magnus Gullerud 2, Magnus Abelvik Rød, Christian O'Sullivan, Eivind Tangen 4, Gøran Johannessen, Espen Lie Hansen 3, Petter Øverby.

Toppscorer Kroatia: Zlatko Horvat 6.

Dommere: Vaclav Horacek/Jirí Novotný, Tsjekkia.

Utvisninger: Norge 4 x 2 min., Kroatia 6 x 2 og ett rødt kort.