Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Keeperhelten slakter egen innsats

- Jeg føler meg som en slags syndebukk, sier Thomas Myhre etter kjempekampen mot Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Brasil 1-1

Til tross for stort Brasil-press etter Norges ledermål, er vi den eneste nasjonen som aldri har tapt mot det fotballandslaget som framfor noen har navnet sitt med gullskrift i historiebøkene.

Men det kunne gått galt i kveld.

Hadde ikke Thomas Myhre levert flere redninger i verdensklasse.

For etter at Morten Gamst Pedersen scoret direkte på frispark, så det ut som brasilianerne bestemte seg for å i hvert fall ikke gå av banen med nok et tap for Norge.Daniel Carvalho scoret fra skrått hold på det som var Myhres eneste feil i kampen, men til hans forsvar: Han så nok ikke utgangen på skuddet.

Sjøl var keeperen ekstremt kritisk til egen innsats etter kampen.

- Jeg føler meg som en slags syndebukk. En god keeper skal ta det skuddet der, og jeg rangerer meg som en god keeper. Jeg kan ikke hvile på de gode redningene jeg gjør i forkant, så jeg er skuffet over at jeg ikke klarer å holde det skuddet ute. Hadde jeg gjort det, hadde vi vunnet 1-0, sier Myhre til TV 2.

Solskjær er tilbake

GODE REDNINGER: Thomas Myhre var på plass gang etter gang da brasilianerne tråklet seg gjennom Norges forsvarsrekke. Men sjøl ville han helst fokusere på sin ene feil. Foto: SCANPIX
GODE REDNINGER: Thomas Myhre var på plass gang etter gang da brasilianerne tråklet seg gjennom Norges forsvarsrekke. Men sjøl ville han helst fokusere på sin ene feil. Foto: SCANPIX Vis mer

Kampen startet svært lovende av Norge. Den var bare 23 sekunder gammel da Kristofer Hæstad stoppet Edmilson på midten. Riktignok på ulovlig vis, men likevel aggressiv og bra av Start-spilleren.

Norge presset Brasil svært høyt i starten, og lyktes med det.

- Dette har Norge hatt suksess med mot Brasil tidligere. Gutta spilte med hjertet, sier landslagssjef Åge Hareide.

Men det var likevel Brasil som skapte den første sjansen, etter ti minutter. Robinho spilte gjennom Fred, men John Carews Lyon-kompis skjøt rett på Thomas Myhre fra skrått hold.

Utover i omgangen presset Norge litt lenger ned på banen, men Brasil var likevel stort sett bare farlige da Edmilson fant Robinho tidlig, og Real Madrid-spilleren brukte farta si.

For hvert minutt som gikk ble Ole Gunnar Solskjær mer og mer varm i landslagstrøya. Sist gang han spilte for Norge var i mai 2004, men det så ikke slik ut på Ullevaal. Han jobbet knallhardt og vant viktige taklinger. Foruten flere flotte og noen nesten-framspill til spissmakker Carew, var kristiansunderen også frekk nok til å forsøke seg på et brassespark fra straffemerket.

Forsøket var meget godt, men gikk en meter utenfor.

- Jeg har ikke samme kroppsbeherskelsen som brasilianerne. Keeperen hadde nok tatt den uansett, smiler Solskjær.

image: Keeperhelten slakter egen innsats

Superredning av Myhre

John Arne Riise hadde Norges første sjanse i kampen, men han skjøt utenfor fra skrått holde etter en Solskjær-stuss.

Like etter, 24 minutter inn i kampen, prøvde Solskjær seg med et brassespark i feltet, men det gikk dessverre til side for mål.

Omgangens aller største prestasjon sto imidlertid Myhre for. Elano slo et strålende innlegg til Fred, som headet fra 6-7 meter. Det var en god heading, men det hjalp fint lite for Myhre vartet opp med en redning i verdensklasse.

Under gårsdagens Brasil-trening løp en 14 år gammel gutt inn på banen, for å få autografen til Robinho. Også i denne kampen var det en tilskuer som løp inn på matta. Han ble derimot taklet kraftig av vaktene idet han forsøkte å gi Carew en vikinghjelm og et flagg.

Solskjær gikk som ventet av i pausen, og ble erstattet av Steffen Iversen. Men det var 45 beroligende minutter med tanke på EM-kvaliken, for Solskjær er i form!- Det betyr enormt mye å være tilbake på landslaget. Jeg har sett fram til dette øyeblikket og brukt det som inspirasjon. Jeg vil huske denne kampen lenge, sier Solskjær. 

 Han var nesten rørt over mottakelsen han fikk fra de 25 000 tilskuerne på Ullevaal.

- Den mottakelsen jeg fikk før kampen var helt spesiell.

- Jeg la merke til at folk jubla høyere for meg. I Manchester har jeg jo alltid hatt et godt forhold til fansen, men dette var stort å oppleve, sier Solskjær til Dagbladet.no 

Men heller ikke han var helt fornøyd med egen innsats.

- Jeg burde nok hatt mer ro, mener han.

Kjempestart etter pause

2. omgangen var seks minutter gammel da Gamsten sendte sjokkbølger ned til gigantlandet i Sør-Amerika.

Frisparket hans var nok ment som et innlegg, men Brede Hangeland klarte ikke nå opp til ballen. Keeper Gomes var likevel helt utspilt, og ballen spratt over ham og opp i nettaket.

De norske gutta jublet ellevilt midt på banen. Thomas Myhre sto med armene i været utenfor 16-meteren. Og publikum gikk av hengslene.

Brasil hadde flere gode sjanser etter dette, men Myhre var en levende vegg i mål. Han stoppet et David Carvalho-skudd fra skrått hold, et Elano-skudd fra seks meter og et Carlvalho-frispark.

Rett og slett strålende av Charlton-keeperen.

Men Brasil-presset var så stort at det lå et mål i lufta. Og etter 62 minutter kom det.

En klarering datt ned til Carvalho, som skjøt kontrollert fra litt skrått hold. Myhre så kanskje ikke utgangen på skuddet, og klarte ikke stoppe ballen.

- Vi fikk litt problemer i 2. omgang, da brasilianerne spilte med større bevegelse. Samtidig så vi litt trøtte ut i enkelte ledd. Dessuten hadde vi noen unødvendige balltap sentralt, som kunne kostet oss dyrt, forklarer Hareide.

Riise-kanon

Det voldsomme Brasil-presset forsvant etter scoringen. De fikk nok helt sikkert beskjed av landslagssjef Dunga om å skjerpe seg da Gamsten sendte Norge i ledelsen, og det gjorde de også.

Med utlikningen forsvant litt av sulten.

Men da Fred satte fart et drøyt kvarter før slutt, hang ikke de norske forsvarerne med. Myhre var imidlertid med på notene, og reddet strålende skuddet fra ti meter.

Og bare noen minutter etterpå viste Myhre nok en gang at han bør være Charltons keeper i serieåpninga til helga. Innbytter Vagner Love lurte offsidefella, men Myhre reddet mesterlig da han rykket ut av målet og kastet seg i beina på Love.

Brasil kom ved flere anledninger etter pause litt let til, men Åge Hareide er likevel relativt fornøyd med den norske forsvarsjobben.

- Det er ikke bare forsvarets skyld, det er like viktig å opprettholde presset i midtbaneleddet. Brede spilte for eksempel en god kamp i dag, sier han til Dagbladet.no.

John Arne Riise klinte til fra skrått hold mot slutten av kampen, og ballen hadde retning krysset - men keeper Gomes kastet seg og reddet.

Denne - og alle Myhres redninger - sørget for at det ble uavgjort i kveld. Et resultat Norge skal være mest fornøyd med.

Debatt

Hva synes du om generalprøven drøye to uker før EM-kvaliken starter?