Keeperhelten stoppet 50 skudd!

- Jeg har aldri spilt bedre, sier Pål Grotnes om praktkampen mot Canada.

(Dagbladet.no) Canada - Norge 2-1. Det holdt nesten helt inn for de norske iskrigerne torsdag kveld. De kjempet som om det sto om livet, men måtte til slutt gi tapt for den kanskje største VM-favoritten av alle.

Snaut fire minutter gjensto da Rick Nash scoret vinnermålet, og hjemmetilhengerne kunne puste lettet ut. Men de er rystet - akkurat som Norge tidligere i uka rystet fjorårets tapende VM-finalist Finland.

Og selv om det ble tap i den første kampen i mellomspillet har Norge fortsatt veldig gode sjanser til å gå videre til kvartfinalene - for Roy Johansens menn tok med seg fire poeng inn i mellomspillet.

Strålende og sliten

Med den innsatsen gutta viste i kveld, kan det virkelig bli morsomt i neste uke. Ikke minst hvis målvakt Pål Grotnes fortsetter i samme stil. Han sto rett og slett fantastisk mot de regjerende verdensmesterne torsdag kveld, og var (nesten) uovervinnelig. I løpet av de tre periodene reddet han 50 skudd.

- Det er fantastiske sifre. Når han stopper så mye ender det med at backene stoler på ham. Da tør de slippe til skudd fra sidene, i stedet for å kaste seg for å stoppe pucken. For hvis de gjør det, da blir fort målvakten dekket, sier NRK-ekspert og Vålerenga-trener Espen Knutsen.

Selv finner Grotnes nesten ikke ord.

- Dette var min beste kamp noensinne. Jeg stoppet jo 50 skudd mot Canada, sier han ifølge NTB.

VEGGEN: Pål Grotnes sto nok en strålende kamp mellom de norske stengene. Foto: AP
VEGGEN: Pål Grotnes sto nok en strålende kamp mellom de norske stengene. Foto: AP Vis mer

Grotnes fikk ikke sovet mye etter onsdagens oppgjør mot Tyskland, hvor Norge sikret avansement til mellomspillet ved å vende 0-2 til 3-2. Han håper derfor på litt mer søvn i natt.

- Nå skal jeg på hotellet for å sove. Det skal bli godt med to dager fri, sier en sliten Grotnes. 

18 VM-gull

Det er en enorm forskjell på Canada og Norge hockeymessig. VM-vertene har vunnet 18 VM-gull (det siste i fjor) og sju OL-gull (det siste i 2002). Alle spillerne deres holder til i verdens beste hockeyliga, NHL.

- De kunne stablet ti lag, som på papiret hadde vært bedre enn norge. Men det er på papiret, det skal spilles, sier NRK-ekspert Per-Kristian Vellan.

Og det er nettopp slik de norske gutta tenkte. De hadde alt å vinne. Og siden Canada i utgangspunktet hadde de største ferdighetene, var det helt avgjørende for Norge å legge ned så mye innsats og hjerte i kampen at forskjellen ikke ble så stor.

Denne innsatsen var nok veldig lenge, men som alle andre kamper var også denne kampen 60 minutter lang.

Pepret Grotnes

Keeperhelten stoppet 50 skudd!

Canadierne pepret Pål Grotnes fra første minutt. Selv om de norske gutta kjempet heltemodig klarte de ikke hindre hjemmefavorittene fra å styre kampen.

De norske gutta måtte veldig ofte bare lempe ut pucken, og da kjørte Canada på igjen.

9.32 inn i første periode fikk de også hull på byllen. Mike Green scoret sitt andre VM-mål da han plasserte pucken opp i krysset i overtall.

Norge sleit med komme i etablert angrepsspill og spillerne kom til får avslutninger. Slik fortsatte det også i midtperioden, selv om Norge glimtet til med flott angrepsspill innimellom.

Som da Per-Åge Skrøder fikk en kjempesjanse etter sju-åtte minutter, men han klarte dessverre ikke avslutte.

Fem mot tre

Mads Hansen lyktes derimot fullt ut 13.59 inn i midtperioden. Han presset en canadisk back som mistet pucken og han satte full fart framover. Hansen lurte målvakten ned på baken og scoret kontrollert.

Sjokkerte tilskuere i Halifax Metro Centre trodde ikke sine egen øyne, og i minuttene som fulgte ble de canadiske spillerne åpenbert stadig mer irriterte.

Utover i sisteperioden steg bare frustrasjonen i den canadiske leiren. Og ikke minst begynte det å fylle seg opp i utvisningsboksen deres. I flere perioder spilte Norge fem mot tre, uten at dette ga uttelling i scoringsprotokollen.

Men periodene var likevel svært viktige, for da ble canadierne jagende i stedet. Da fikk også Grotnes et lite pusterom fra kanonadene.

Men tre minutter og 58 sekunder før slutt kom det canadiske målet som nesten måtte komme. Rick Nash styrtet framover i stor fart, han skar inn foran mlå og scoret med en back hand i lengste hjørne.

Nå venter Latvia på søndag og USA på mandag. Pål Grotnes har stor tro på at den norske suksessen kan fortsette.

- Ja. Vi har de to letteste kampene igjen, sier supermålvakten.

KLARTE IKKE STOPPE ALT: Mike Green scoret det første av de to canadiske målene.
SJOKKERTE CANADIERNE: Mads Hansen utliknet til 1-1 og canadierne var rystet. VM-favorittene klarte imidlertid å hale seieren i land.