Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Keepermiss sendte Danmark til VM

- Jeg burde ha tatt den, sier Isaksson.

NASJONALHELT: Jakob Poulsen (nederst i klynga) ble den store helten da Danmark tok seg til VM i Sør-Afrika.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bob Strong
NASJONALHELT: Jakob Poulsen (nederst i klynga) ble den store helten da Danmark tok seg til VM i Sør-Afrika.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bob Strong Vis mer

||| KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet.no): Danmark - Sverige 1-0.

Mye sto på spill da «Slaget om Norden» skulle utkjempes i Parken i København: Dansk seier ville sikre VM-billetten, mens svensk triumf på dansk gress, ville gi de blågule overtaket i kampen om playoffplassen - og en reell mulighet til å ta førsteplassen i gruppa.

Det skulle bli 90 minutter med nervøs stillingskrig der en tilfeldighet til slutt skulle bli avgjørende.

Som så mange ganger før i dette kvalifiseringsspillet, var marginene på danskenes side.

- Rar stuss

79 minutter var spilt da Nicklas Bendtner fant Jakob Poulsen - én av to spillere med daglig tilholdssted i den hjemlige serien - med en pasning i mellomrommet.

AGF-spilleren var rask på avtrekkeren og fyrte av fra distanse. Skuddet var på ingen måte av det uoverkommelige slaget, men likevel endte det forbi svenskenes keeper, Andreas Isaksson, og i nettet.

Hvorfor det ble mål kan kanskje forklares med at midtstopper Daniel Majstorovic begrenset sikten for Isaksson da han hoppet unna seint. Men kalddusjen bør først og fremst tilskrives Isakssons mangel på dømmekraft da ballen spratt like foran ham og over hanskene hans.

- Ballen fikk en rar stuss, men jeg burde ha ta den, erkjenner Isaksson overfor et samlet pressekorps i Parken.

To annuleringer

De tre poenge kunne imidlertid like gjerne ha blitt med over Øresund dømt utifra det som skjedde etter pause. Anført av en spillesugen Zlatan Ibrahimovic, virket Sverige farligst.

Gjestene hadde også to baller i mål, men den spanske dommertrioen annulerte ved begge anledninger.

Den første avgjørelsen var definitivt riktig da Zlatan hælflikket til Henrik Larsson i offsideposisjon. Om den andre avgjørelsen var riktig, står imidlertid som et ubesvart spørsmål. Den danske tv-produsenten har ennå ikke vist en avslørende reprise på om ballen var over dødlinja før Zlatan Ibrahimovic fant Sebastian Larsson med et innlegg, som Birmingham-spilleren stupte i mål.

- Jeg tror ikke at ballen var ute, men det er dommeren som dømmer, sier Zlatan, ifølge Aftonbladet.

- Stolpe ut

Med tap i Parken, brenner det nå et blått lys for svensk playoffspill i november. Null poeng betyr at vinneren av Portugal-Ungarn går forbi svenskene på tabellen med én kamp igjen å spille. Zlatan vil imidlertid ikke legge skylda på tapet i Parken på at svenskene eventuelt må sitte hjemme neste sommer.

- Det er ikke denne kampen som reduserer mulighetene våre til å nå VM. Vi har spilt mange kamper der vi ikke lykkes med å score de målene vi trenger. Det føles som om vi har stolpe ut hver gang vi er ute på banen, sier Barcelona-spissen.

Stolpe ut har det ikke vært for Danmark, som trolig blir eneste nordiske representant i Sør-Afrikas i juni 2010. Likevel mener landslagssjef Morten Olsen, som ledet danskene for 100. gang fra benken i kveld, at de vant fortjent i jubileumskampen.

- Det er deilig. Vi har sloss for det. I dag spilte vi vår beste kamp i kvalifiseringen, og det var fullt fortjent at vi slo Sverige. Det var smertefullt å vente så lenge på scoringen, som vi burde ha fått allerede i første omgang da vi hadde våre sjanser. Men så tok Jakob (Poulsen) revansj i annen omgang, sier Morten Olsen til dansk TV 2.

UENIG: Zlatan Ibrahimovic var ikke enig i Manuel Gonzales' annulering da Sebastian Larsson stupte ballen i mål. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER MORIN
UENIG: Zlatan Ibrahimovic var ikke enig i Manuel Gonzales' annulering da Sebastian Larsson stupte ballen i mål. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER MORIN Vis mer

Med seieren forsvarte også Danmark en imponerende hjemmestatistikk i VM-sammenheng. Ikke siden 1981 har danskene tapt en VM-kvalifiseringskamp på eget gress. Nå er de også klare for sitt første sluttspill siden EM i 2004.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling