Keeperne slutter: - Et klart signal

Det norske landslagets keepersituasjon virker å være alt annet enn perfekt. - Ikke ideelt, sier fotballekspert.

PÅ PRESSEKONFERANSE: Landslagssjef Ståle Solbakken presenterer troppen til herrelandslagets kamper mot Irland borte 17. november og Finland på Ullevaal 20. november. Foto: Hanna Johre / NTB
PÅ PRESSEKONFERANSE: Landslagssjef Ståle Solbakken presenterer troppen til herrelandslagets kamper mot Irland borte 17. november og Finland på Ullevaal 20. november. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norges ubestridte førstevalg i mange år, Rune Almenning Jarstein (38) har gått til søksmål mot Hertha etter at klubben ville si opp kontrakten hans. Telemarkingen fikk beskjed om at han kom til å bli fristilt etter 30. november, og har dermed ikke spilt fotball på en stund. Tidligere har han vært ute grunnet et hardt covid-19-forløp.

- Jarstein var en stødig keeper i mange år, før han ble syk, og nå er det jo kaos for ham med rettssaker og det som er. Om han kan komme tilbake for en ny klubb og stå der, det vet jeg ikke. Han begynner å trekke litt på åra, sier Norges tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt til Dagbladet.

Samtidig sitter reserven Ørjan Håskjold Nyland (32) stort sett på benken for RB Leipzig. For to uker siden bekreftet André Hansen at han var ferdig på landslaget, og mandag gjorde Sten Grytebust det samme.

Thorstvedt forklarer den noe uheldige situasjonen på denne måten:

- Det er ikke ideelt, men det gjør at andre kan ta steget opp og fram. At det er litt uavklart rundt keepersituasjonen på landslaget er ikke noe nytt. Det har det vært ganske lenge, men nå er det positive at Ørjan hvert fall har fått seg en klubb, forteller Thorstvedt.

PROFIL: TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt. Foto: Øyvind Ganesh Eknes/TV 2/NTB
PROFIL: TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt. Foto: Øyvind Ganesh Eknes/TV 2/NTB Vis mer

- Et klart signal

Seinest i september, i Nations League-kampene mot Slovenia og Serbia, fikk Nyland tillit av Solbakken foran Hansen og Grytebust, til tross for at han nærmest ikke spilte for klubblaget RB Leipzig.

Thorstvedt tror ikke det er utenkelig at både Hansen og Grytebust gir seg fordi de nesten ikke har fått sjansen med flagget på brystet.

- Det er en utakknemlig post, for hvis du ikke er førstekeeper spiller du ikke, og da er det litt utakknemlig å reise land og strand for å sitte på benken. Det er ikke stas, hvert fall hvis det begynner å bli ganske mange kamper, forklarer Thorstvedt.

TV 2s fotballekspert fortsetter:

- Jeg vet ikke hvordan de har tenkt, men det er et klart signal fra Solbakken. At han mener at Nyland er best, og at han velger å stole på ham.

Tirsdag tok landslagssjef Ståle Solbakken ut årets siste landslagstropp til kampene mot Irland og Finland i november. Nyland var som ventet med, mens det var knyttet mer spenning til de to siste plassene. Solbakken gikk for Jacob Karlstrøm (Molde) og Egil Selvik (Haugesund).

TAKKER FOR SEG: André Hansen (t.v.) og Sten Grytebust har gitt seg på det norske landslaget. Foto: Lise Åserud / NTB
TAKKER FOR SEG: André Hansen (t.v.) og Sten Grytebust har gitt seg på det norske landslaget. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Ikke et problem

Før uttaket ble offentliggjort var Dagbladet i kontakt med Per Joar Hansen, tidligere assistenttrener for det norske landslaget under Solbakkens forgjenger Lars Lagerbäck.

«Perry» ville ikke gå med på at Norge har et keeperproblem.

- Nei, det synes jeg blir for sterkt. Nå har vi Ørjan tilbake som har fått seg en god klubb og som allerede har vært i aksjon, sier Per Joar Hansen til Dagbladet.

Han mener landslaget nå står foran et generasjonsskifte på keeperplass, og nevner både Karlstrøm og Selvik, før Solbakken tok ut duoen tirsdag.

- Vi har flere keepere som er ute i Europa, sier Perry og nevner videre Kristoffer Klaesson (Leeds) og Kjetil Haug (Toulouse) som andre eksempler.

Men:

Felles for dem begge er at de har svært begrenset med spilletid.

  • Kjetil Haug har siden overgangen fra Vålerenga bare spilt fire kamper A-lagsfotball for Toulouse.
  • Kristoffer Klaesson har ifølge Transfermarkt bare vært på banen fem ganger denne sesongen. Fire kamper i Premier League 2 og en gang i EFL Trophy, turneringen for lag på de to laveste divisjonene i The Football League.
SNAKKER MED PRESSEN: Per Joar Hansen under tiden som Norge-assistent. Foto: Terje Pedersen / NTB
SNAKKER MED PRESSEN: Per Joar Hansen under tiden som Norge-assistent. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Forstår exitene

Ståle Solbakken mener både Karlstrøm og Selvik har levert gode sesonger. Derfor er de med.

- Hvordan blir det å ikke ha André Hansen og Sten Grytebust med i troppen?

- Vi takker dem, de har gjort det godt for oss, men vi har vært veldig klar over at dette kunne skje. Etter lang tid her, ville de prioritere andre ting. De har kanskje ikke fått så mange kamper som de ville. Det respekterer vi, sier Solbakken til Dagbladet.

SER FREMOVER: Norges landslagssjef Ståle Solbakken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SER FREMOVER: Norges landslagssjef Ståle Solbakken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Norges landslagssjef forteller til slutt at han håper at Nyland får spille flere klubbkamper, og at Jarstein begynner å spille fotball igjen, når rettssaken er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer