Keiser mot slave

Noen ganger er en fotballkamp mer enn en fotballkamp.

MER ENN EN FOTBALLKAMP: Kveldens kamp mellom Tyskland og Hellas er en kamp mellom den rikeste og mektigste mot den fattigste slaven. Foto: NTB Scanpix
MER ENN EN FOTBALLKAMP: Kveldens kamp mellom Tyskland og Hellas er en kamp mellom den rikeste og mektigste mot den fattigste slaven. Foto: NTB ScanpixVis mer


(Dagbladet): I kveld er fotballen en fortsettelse av politikken med andre midler, idet Tyskland møter Hellas til fotballkamp i Gdansk, på samme vis som krigen er en fortsettelse av politikken med andre midler, som krigsteoretikeren Carl von Clausewitz uttrykker det.

Det er den rikeste og mektigste i kamp mot den fattigste slaven. Her kommer vesle, gjeldstyngede Hellas, etter fem års økonomisk nedgang, hvor en tredel av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa og hvor mer enn hver femte er uten arbeid, og møter Tyskland, det rikeste og mektigste landet i EU.

For grekerne er det Tyskland som har krevd de forsakelsene og lidelsene de nå lever under. For tyskerne er Hellas et bunnløst sluk der deres skattepenger forsvinner.

Veien til rikdom Grekerne føler seg nedverdiget og plaget av tyskerne. Tyskerne føler seg misforstått og uthengt som syndebukker for grekernes egne synder.

I mange fattiggutters drøm har fotballen vært veien til berømmelse og rikdom. I Gdansk kan fattige, ydmykede Hellas gjenopprette sin tapte ære ved å seire over rike, mektige Tyskland, få hevn for uretten. Kampen er uunngåelig politisert.

I årenes løp mens euro-krisa har herjet, har den tyske forbundskansleren Angela Merkel møtt skiftende greske statsministre, fire bare de siste åtte månedene, for å drøfte krisehjelp over forhandlingsbordet. Hele tida har hun strittet imot å sende stadig flere milliarder euro til Hellas før landet rydder opp i sin økonomi. De greske statsministrene har kjempet imot mange av kravene om innsparinger og kutt, fordi det sender økonomien inn i en nedadgående spiral og tusenvis ut i arbeidsløshet.

Nå skal de ikke møtes ved forhandlingsbordet, der grekerne nødvendigvis kjenner seg underlegne, men på ei grasmatte i Gdansk hvor de i det minste har en viss mulighet til å hevde seg. Etter tre-fire års sammenhengende lidelse og sorg har denne kampen framkalt sjeldne tegn på glede og håp i Hellas.

Vil gi folket glede De greske spillerne er klar over dette ansvaret.

INGEN REDNING: «Ha det, grekere. I dag kan vi ikke redde dere» skriver den tyske storavisa Bild på forsiden sin i dag. Foto: Thomas Peter / Reuters / Scanpix
INGEN REDNING: «Ha det, grekere. I dag kan vi ikke redde dere» skriver den tyske storavisa Bild på forsiden sin i dag. Foto: Thomas Peter / Reuters / Scanpix Vis mer

- Vi spiller for landet, for 11 millioner mennesker som venter på et smil, sier Georgios Samaras, som ikke er i familie med den nye statsministeren.

Midtbanespilleren Giannis Maniatis sier målet er «å gi litt glede til det greske folket, få dem til å feire i gatene på tross av alt som foregår.»

I kveld kommer Angela Merkel til Gdansk. Hun kommer rett fra Roma, hvor lederne for «de fire store» - Tyskland, Frankrike, Italia og Spania — har drøftet euro-krisa foran neste toppmøte i EU. Merkel fikk det italienske vertskapet til å framskynde møtet for å rekke fram til Gdansk. Kommer hun der til å møte Antonis Samaras, som nettopp har dannet ny regjering i Hellas?

Det tyske landslaget tror Merkel bringer dem lykke. Men treneren deres, Joachim Löw, prøver å holde fotballen unna politikken.

- Vi har gjort en avtale om at hun ikke blander seg opp i lagoppstilling og taktikk og at jeg ikke blander meg opp i hennes politiske uttalelser, uttalte Löw nylig.

Ufine fiendebilder I EU har Tyskland og Hellas vært ytterpunktene i krisepolitikken. På samme vis har de vært hverandres fiendebilder i den politiske kulturen i begge land. Og mange fiendebilder har vært ufine.

Merkel vil opprette «Det Fjerde Riket», påstår noen i Hellas, og hun har vært tegnet i uniform fra SS. I Tyskland framstilles grekere som late skattesnytere. Et tysk forslag er å få Hellas til å selge noen av sine tusener av øyer for å betale gjelda. Et annet er å gi de tyske spillerne i Gdansk en masse euro-mynter i lommene som de kan strø utover banen når grekerne blir for farlige, så vil de greske spillerne krype rundt og plukke dem opp mens de tyske skyter mål på mål. Et tredje forslag er å få dommeren til å slå mynt og krone med en gammel, gresk drakme i stedet for med en euro eller polsk zloty.

I en karikatur skal det greske landslaget spille mot lagets tyske eiere. Merkels første krav til den nye statsministeren, Samaras, er at Hellas må tape fotball-kampen, sier en gresk humorist.

Vil noen av disse motsetningene utspille seg blant tilskuerne på tribunene i Gdansk? I år har færre tyskere enn tidligere reist på ferie til Hellas, antakelig i frykt for å oppleve noe ubehagelig.

Når kampen er over etter et par timer i kveld har fremdeles Merkel og Samaras den samme krisa å stri med. Og enten Hellas vinner eller taper venter mange års lidelser for grekerne.