Keiseren av grus

Petter Solberg er best på grus.

Konkurrentene må bøye seg i grusstøvet for Petter Solberg. Sju av elleve fartsprøver vant 29-åringen lørdag og økte ledelsen med ett minutt i Rally Japan.

- Jeg gidder ikke å være dum nå. Likevel blir det en nervepirrende søndag. Det er ingen direkte trusler bakfra, men det kan fortsatt skje noe med bilen eller jeg kan gjøre feil. De sju gjenstående fartsprøvene blir ingen søndagstur akkurat, sa en sprudlende Petter Solberg til NTB etter lørdagens råkjør i Rally Japan.

Helt «verst»

Grus er nordmannens spesialitet. Hittil i år har han vunnet 60 fartsprøver i VM-sirkuset, inkludert utenfor konkurranse (superrally-regler). 58 er kommet på grus. Det tilsvarer en seiersprosent på over 35, men bare to av løpene har han vunnet sammenlagt (New Zealand og Hellas).

Franskmannen Sebastien Loeb har vunnet 26 fartsprøver på grus, mens Finnen Marcus Grönholm har 35.

- Jeg har vært helt «verst» på grus i år. Egentlig burde jeg vunnet fem VM-runder til i år om det ikke hadde vært for uflaks, men sånn er dette gamet, mente 29-åringen.

Det gjenstår fem VM-runder etter Rally Japan. Fire av dem går på grus.

Viktig å vinne

Subaru-stjernen vant de fem første fartsprøvene i Rally Japan lørdag. Etter til sammen 20 fartsprøver var han 1.09,2 minutt foran toer Loeb. Estlenderen Markko Märtin er på tredjeplass, frakjørt med 1.40,3.

- Ekstra nervøs er jeg ettersom Rally Japan er så utrolig viktig for teamet. Bare VM-finalen i Wales i fjor har vært viktigere. Da sto det jo om VM-tittelen, sa Solberg.

Dagen var så å si helt feilfri i den japanske solsteiken.

- Ingen ting å utsette på noe. Enkelte små justeringer på bilen, men det er nyanser som gjøres uansett, fortalte han.

Dagens store taper var Grönholm, som ga bort to minutter på grunn av problemer med Peugeots nye femtrinns girkasse.

Grytidlig søndag morgen norsk tid blir det klart om Petter Solberg innfrir på Subarus hjemmebane og vinner sesongens tredje seier.

(NTB)

KEISEREN: Petter Solberg innfrir alle forventningene og leder Rally Japan andre dag på rad. Lørdag vant nordmannen syv av ti fartsprøver og har en ledelse på over et minutt på erkerival Sebastien Loeb fra Frankrike.