HAR 86 KAMPER FOR NORD-IRLAND: Men etter en lang og innbringende fotball-karriere er Keith Gillespie personlig konkurs etter å ha spilt bort alle pengene sine på hesteveddeløp.Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB Scanpix
HAR 86 KAMPER FOR NORD-IRLAND: Men etter en lang og innbringende fotball-karriere er Keith Gillespie personlig konkurs etter å ha spilt bort alle pengene sine på hesteveddeløp.Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB ScanpixVis mer

Keith Gillespie var fotballproff og gamblet bort 500 000 på én dag

Skriver boka «How not to be a football millionaire».

(Dagbladet): Nordirske Keith Gillespie var en av britisk fotballs aller største talenter, og debuterte blant annet for Manchester United som 17-åring allerede i 1993.

Gillespie, som har mer enn hundre kamper for både Newcastle og Blackburn, anslår at han har gamblet bort mer enn 70 millioner kroner i løpet av fotballkarrieren.

Enorme summer
Hesteveddeløpene førte til at mannen som burde vært en svært velstående eks-proff gikk personlig konkurs i 2010.

På det verste spilte han bort en halv million kroner på én dag.

- Mitt verste øyeblikk kom da jeg var tjue år etter en to-dagers gamblingmaraton. Jeg tapte en halv million kroner den første dagen, for så å tape 150 000 tusen til dagen etter. Det var vanskelig å ringe moren min etter at det hadde kommet ut i pressen. Jeg hadde tapt mer penger enn hun kunne drømt om noensinne å ha, forteller Gillespie til den engelsek avisa The Telegraph.

Trenger hjelp
Gillespie, som hadde en månedslønn på rundt 600 000 i Blackburn, har skrevet selvbiografien «How not to be a football millionaire». Gillespie vet at han ikke er alene om å ha gått konkurs som følge av gamblingavhengighet blant spillere i Premier League, og tror mange ville hatt godt av å få finansiell hjelp av klubbene siden pengene de tjener er så store.

I amerikansk proffidrett går mer enn halvparten av utøverne personlig konkurs i løpet av fem år etter at de har lagt opp, viser tall fra mint.com, skriver Wyatt Research. Tilsvarende oversikt fra Premier League finnes ikke.

- Vi fikk mediatrening i Manchester United, og det hjalp oss veldig. Kanskje burde også fotballspillere fått finanstrening også, men klubbene kan ikke overvåke spillerne og bankkontoene deres. Hvis spillerne vil bruke pengene på dumme ting, er det akkurat det de kommer til å gjøre, sier Gillespie til The Telegraph.