Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kenya frykter å bli neste land ut i dopingskandalen

Søkelyset på seg.

I SØKELYSET: Kenyansk friidrett har hatt søkelyset på seg når det gjelder doping. Nå frykter flere av landets friidrettsledere at nasjonen kan bli utsatt for samme behandling som russerne. Her er maratonløperen Rita Jeptoo, som ble tatt i doping i januar 2015. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya
I SØKELYSET: Kenyansk friidrett har hatt søkelyset på seg når det gjelder doping. Nå frykter flere av landets friidrettsledere at nasjonen kan bli utsatt for samme behandling som russerne. Her er maratonløperen Rita Jeptoo, som ble tatt i doping i januar 2015. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya Vis mer

Kenyansk friidrett har hatt søkelyset på seg når det gjelder doping. Nå frykter flere av landets friidrettsledere at nasjonen kan bli utsatt for samme behandling som russerne.

Mandag offentliggjorde Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) en knusende rapport som avslørte systematisk doping med røtter inn i det russiske statsapparatet. Det fremkom også at dopingprøver var ødelagt for å fjerne bevis, og mange prøver ble testet ved et laboratorium i Moskva som fullstendig manglet troverdighet.

Anbefalingen fra den uavhengige komiteen WADA, utnevnt for å utarbeide rapporten, er at russerne bør utestenges fra alt internasjonalt samkvem innen friidrett. Dette skal også gjelde OL i Rio de Janeiro. Kravet er at russerne rydder opp, før landet får komme tilbake på den internasjonale arenaen igjen.

I Kenya frykter man at landet kan bli utsatt for de samme trusler, dersom ikke dopingmisbruket blir stoppet. Mange i landet snakker om en at en hel generasjon friidrettsutøvere kan bli rammet av utestengelser.

God læring Avisen The Star slår fast at Kenya som nasjon, har mislyktes fullstendig i å bekjempe dopingen, noe som kan få store konsekvenser for svært mange utøvere i de aller fleste øvelser innen friidretten.

The Daily Nation, en annen storavis i landet, mener ledere, trenere og utøvere bør studere rapporten fra WADA svært nøye. Avisen mener alle som er involverte i sport må bruke dette som et eksempel på læring, slik at doping blir oppdaget og straffet på en måte som virker avskrekkende.

Avisene har også sitert løperlegenden Kip Keino som nylig advarte mot at WADA kan komme til å anbefale at Kenya blir utestengt fra alle internasjonale konkurranser i fire år, inklusive OL i Rio neste sommer. Keino har også sagt, etter å ha møtt representanter for WADA, at antidopingorganisasjonen føler kenyanerne har sviktet grovt på dette området, altså å bekjempe doping.

Siden 2012 er over 30 utøvere fra landet suspendert og ytterligere fem utestengt etter å ha avgitt positive dopingprøver.

Ingen kommentarer Avisene mener kenyanske idrettsledere altfor lenge har skjøvet problemene foran seg uten å ta saken på alvor. Det blir krevd tiltak for ansvarlig hold innen både politikk og idrett.

Men i det kenyanske friidrettsforbundet er det ingen som vil kommentere saken. Der blir det henvist til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

- Dersom Kenya hadde vært nevnt i rapporten, ville vi hatt grunn til å reagere, er det eneste friidrettspresident Jackson Tuwei vil si på det nåværende tidspunkt.

WADA-rapporten navngir ingen andre land enn Russland, men mer enn antyder at dette også gjelder flere andre land. Det er derfor ventet nye avsløringer, om enn ikke umiddelbart.

Men ikke alt er helsvart når det gjelder tiltak mot doping i det østafrikanske landet. Visepresident William Ruto har foreslått å kriminalisere doping etter at to av de kenyanske VM-deltakerne i Beijing tidligere i høst testet positivt under mesterskapet. Også maratonstjernen Rita Jeptoo er utestengt for doping tidligere i år. Det er nasjonens ære som står på spill.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media