Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Medaljevinner Ahmed fikk Jakob-sjokk: - Helt utrolig

Kenyansk stjerne:
- Jeg ber for Jakob

Rivalene fra Kenya, Canada, Belgia og Australia beundrer 19 år gamle Jakob Ingebrigtsens offensive innstilling - i kampen mot å slå de utilnærmelige.

TETTE BÅND: Karsten Warholms kjæreste Oda Djupvik og trener Leif Olav Alnes må kjempe om å få ligge i dobbeltseng med Warholm, mens Gjert Ingebrigtsen forviller seg inn i en labyrint. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): Mens Karsten Warholm satt igjen med VM-gullet og alt han drømte om etter mandagens supermandag i friidretts-VM i Doha, ble Jakob Ingebrigtsens heroiske gullforsøk i kampen på 5000 meter en nesten-kveld.

Måten 19-åringen fra Sandnes hentet igjen luka til Etopias løpsfenomen og fulgte opp med å gå helt opp i tet, rykke mot slutten og lede nesten helt fram til oppløpet, var en oppvisning i stor idrett av nordmannen.

Selv om gullet og medaljen glapp de siste meterne, var konkurrentene stumme av beundring og svært overrasket over Jakob Ingebrigtsens svært offensive stunt i det ambisiøse forsøket på å sikre norsk gull.

Ahmed om Jakob: - Helt utrolig

Til Dagbladet sier bronsevinner Mohammed Ahmed, som passerte Jakob på oppløpet, at han beundrer motet til 19-åringen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jakobs rykk var meget offensivt. Han er ung og modig. Å gjøre et slikt framstøt som 19-åring, er helt utrolig. Jeg er 28 år og har jobbet hardt i så mange år for å komme på dette nivået. Han er her allerede, sier Ahmed til Dagbladet.

- Det føles spesielt. Jeg har jobbet hardere enn ham, fordi jeg har trent i flere år på dette nivået, men han har åpenbart et helt unikt talent, påpeker Ahmed.

- Jeg ber for Jakob

Kenyanske Jacob Krop ble nr. 6, ni hundredeler bak Jakob. Han så ikke Sandnes-guttens stunt komme.

- Jeg ble overrasket da Jakob gikk helt i tet én runde før mål, fordi det var veldig offensivt. Jeg ber for Jakob. Jeg håper han klarer sine mål. Alt er mulig. Menneskroppen har omtrent ingen grenser, sier Krop til Dagbladet.

ROSES: Bronsevinner på 5000 meter, Mohammed Ahmed, og nr. 6, Jacob Krop, kjempet begge med Jakob Ingebrigtsen på oppløpet etter at nordmannen styrte showet på sisterunden. Nå roser de 19-åringens mot. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
ROSES: Bronsevinner på 5000 meter, Mohammed Ahmed, og nr. 6, Jacob Krop, kjempet begge med Jakob Ingebrigtsen på oppløpet etter at nordmannen styrte showet på sisterunden. Nå roser de 19-åringens mot. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah Vis mer

- Jeg miskalkulerte også litt i finalen. Jeg gjorde en feil. Jeg vil slå tilbake i OL og ta en medalje.

McSweyn: - Overivrig

Australske Stewart McSweyn, som ble nr. 12 i finalen på plassen foran Henrik Ingebrigtsen, henter inspirasjon fra de historiske brødrene som trenes av pappa Gjert.

- Jakob var kanskje litt overivrig da han tok teten der, men han er ung, lærer hele tiden og er et enorm talent, sier McSweyn til Dagbladet.

- Ingebrigtsen-brødrene viser at det er mulig for oss hvite å ta opp kampen med afrikanerne.

VIL VEKK: Gjert Ingebrigtsen har stor suksess som trener, men hver gang han har forviklet seg inn i mixed zone i VM, har han lett febrilsk etter veien ut umiddelbart. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Jakob Ingebrigtsen forklarte forsøket sitt slik etter VM-finalen på 5000 meter:

- Jeg ga alt. Når det ble som det ble, er jeg ekstremt stolt. Det var helt utrolig vondt. Jeg må hvile nå og samle krefter til søndag, forklaret 19-åringen.

Gjerts dom

Gjert Ingebrigtsen er enig med sønnens rivaler.

- Den ungdommelige iveren er litt i overkant, men det er Jakob som gjør løpet. Om han hadde holdt seg litt mer i ro, hadde han hatt en mye større mulighet for medalje. Men Jakob gikk ikke for medalje, men for gull. Da prøvde han på denne måten, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

ROSES: Konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen roser 19-åringens mot. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Isaac Kimeli, som ble passert av Henrik Ingebrigtsen mot slutten av VM-finalen, spår gull til Jakob på 1500-meteren - selv om Timothy Cheruiyot har vært verdenseneren på distansen denne sesongen.

- Jeg er veldig imponert over forsøket til Jakob. Han går virkelig for gull. Det er rått. Nå tror jeg han tar gullet på 1500 meter, sier Kimeli til Dagbladet.

De ordene vil imidlertid ikke Gjert ta i sin munn.

- Vi får se. Det er mange som går for gull og medaljer på 1500-meteren,.

TETTE BÅND: Steinar Hoen ber Karsten Warholm ta med kjæresten Oda Djupvik på ferie etter uker med Leif Olav Alnes som romkamerat. Djupvik er forberedt på at Alnes blir med og tar hennes plass i dobbeltsenga. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Filip i rute

Nesten like stor medaljefavoritt som Jakob på 1500 meter, er Filip Ingebrigtsen, som så meget sterk ut før han måtte bryte 5000-meteren helt på slutten grunnet magetrøbbel.

- Jeg følte meg pigg. Beina var gode, så akkurat det lover godt før 1500-meteren, varsler Filip Ingebrigtsen.

JUBELDAG: Karsten Warholm skrev norsk friidrettshistorie, pappa Gjert er misfornøyd med Jakob Ingebrigtsen og Amalie Iuel viser ferdigheter lang utenfor friidrettsbanen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Løpsfamilien fra Sandnes har fått en stor fan i kenyanskfødte Isaac Kimeli, som nå representerer Belgia.

- Jeg har fulgt med Ingebrigtsen-brødrene i mange år. De gir håp til andre kontinenter om at det er mulig å ta opp kampen med afrikanerne. Mange trodde det var umulig, men Jakob og Filip gir Europa håp, sier Kimeli til Dagbladet.

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen sier han er fornøyd med løpet og at han gav alt. Video: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg tror det er bra for hele sporten og alle som ser på friidrett der hjemme i alle mulige land.

- Ingebrigtsen skiller seg ut på det taktiske. Der er de best. Der kan vi alle lære av dem. Jeg prøver å lære av Jakob på den fronten.

Sammenliknes med Bolt og Farrah

Kimeli sammenlikner Jakob med gigantiske friidrettsnavn.

HYLLER JAKOB: Afrikanerne har dominert langdistansene i friidrett fullstendig. Nå skremmes Telahun Haile Bekele av Jakob Ingebrigtsen (19). Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Usain Bolt er vekk. Mo Farrah er vekk. Heldigvis er Jakob Ingebrigtsen her. Og Filip. De inspirerer veldig mange rundt omkring i verden. Det trenger sporten, sier 25-åringen til Dagbladet.

- Jakob er helt utrolig. Han er så ung og vant EM-gull både på 1500 og 5000 meter i fjor. Da jeg så det, tenkte jeg: «Wow, det er rått». Han er et helt spesielt talent, som Remco Evenepoel i sykkelsporten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media