ETTERFORSKET: Den kenyanske Ol-troppen etterforskes for  korrupsjon og vanstyre under Kenyas deltakelse i OL.2016. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKET: Den kenyanske Ol-troppen etterforskes for  korrupsjon og vanstyre under Kenyas deltakelse i OL.2016. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kenyanske OL-topper arrestert

Tre medlemmer i Kenyas OL-komité er blitt arrestert som ledd i etterforskningen av en rekke skandaler under Rio-lekene.

Det får nyhetsbyrået AFP opplyst fra kilder i det kenyanske politiet.

Blant de arresterte er generalsekretær Francis Paul i den nasjonale kenyanske OL-komiteen (NOCK), som torsdag ble oppløst av landets idrettsminister.

Også to av Pauls nærmeste medarbeidere, James Chacha og Stephen Arap Soi, er blitt plukket opp av politiet. De to sistnevnte ble arrestert på flyplassen i Nairobi rett etter hjemreisen fra Rio-OL.

Ifølge politikildene er trioen arrestert som ledd i etterforskningen av korrupsjon og vanstyre under Kenyas deltakelse i OL.

Med oppløsningen av NOCK er det inntil videre den halvstatlige organisasjonen Sports Kenya som har overtatt komiteens arbeidsoppgaver.

Kaos

Idrettsminister Hassan Wario, som selv ble avhørt onsdag, mener det er OL-komiteen som står ansvarlig for de «uheldige omstendighetene» som er avdekket den siste tiden.

– Beskyldningene rundt den nasjonale OL-komiteen utgjør en enorm trussel, som vil ha stor negativ innvirkning på landets OL-rykte, sa idrettsministeren under torsdagens pressekonferanse.

Der var også Paul til stede. NOCKs generalsekretær slo tilbake og mente Wario ikke hadde myndighet til å oppløse komiteen.

– Ministeren har ikke makt til å oppløse NOCK fordi denne organisasjonen ikke er underlagt staten. Vi forlater ikke kontorene, og etter vårt syn fortsetter vi i jobbene våre, sa Paul, som nå altså skal være arrestert.

(NTB)