Ketil Moe slåss mot dødsbakterier

KØBENHAVN (Dagbladet): Ketil Moe (32) er angrepet av dødsbakterier og ligger dypt bevisstløs på medisinsk intensiv avdeling på Rigshospitalet i København. Et team på åtte-ti leger og sykepleiere kjemper desperat for å redde livet hans fra blodforgiftningen.

Ketil fra Lillesand har for lengst satt verdensrekord i å leve lenge med lungelidelsen cystisk fibrose. For svært mange funksjonshemmede er han selve forbildet og symbolet på at det går an å sprenge grenser.

Søndag var Ketil et av de store midtpunktene da han for 14. gang (!) løp New York Marathon. 32-åringen var hovedgjest på TV-stasjonen CBS.

På vei hjem i SAS-fly over Atlanterhavet ble Ketil slått ut av den livsfarlige dødsbakterien, betahemolytisk streptokokk.

I går ble det klart at Ketil er svært hardt angrepet. Giftstoffene har slått ut i massive infeksjoner. Det er snakk om angrep på de fleste indre organer.

Sannsynligvis har påkjenningen fra maratonløpet i kombinasjon med immunsvekkende medsiner medvirket til at dødsbakterien har blusset opp.

Famlien samlet

Ved Ketils seng på operasjonsalen sitter hans nærmeste; mamma Kirsten, pappa Jan og lillesøster Mette (29).

- Ketil slåss nå. Vi er tilstede for å hjelpe ham. Vi holder ham i hånden og får lov til å følge det svært imponerende behandlingsapparatet på kloss hold. Alle gjør sitt ytterste for å redde livet hans. Det er en fortvilet og svært vanskelig situasjon for oss, sa pappa Jan B. Moe til Dagbladet i går kveld.

Sammen med professor dr. med Johan K. Stanghelle ved Sunnaas sykehus orienterte de usminket og direkte om tilstanden til Ketil Moe.

Det står om timer

- I øyeblikket løper Ketil sitt hardeste matatonløp. Det første døgnet vil vise om han tåler virkningen av giftstoffene. Hvis man lykkes i å holde tilstanden stabil noen dager, så er sjansene for å overleve bedre, sier professor Stanghelle.

Han legger ikke skjul på at Ketils tilstand er svært alvorlig.

Ketil holdes kunstig i live ved hjelp av tilførsel av blod og plasma. Han ligger i respirator og er får dialysebehandling.

Ketils spinkle kropp får tilført maksimale doser av forskjellige antibiotika.

-De medisinsk ansvarlige sier at situasjonen ikke er inne til å gi opp. Men Ketils tilstand er meget, meget kritisk, sier Stanghelle.

Fikk smell

Stanghelle har siden 1979 hatt nær kontakt med Ketil Moe. Han forteller at det ikke var meningen at Ketil skulle delta i søndagens New York Marathon. Men han klarte ikke å dy seg da han fikk løpe sammen med og oppmuntre noen funksjonshemmede deltakere.

Dagen etter fikk Ketil smerter i beina. Professor Stanghelle tok ham med til sykehus for å få røntgenundersøkt om det dreide seg om et trøtthetsbrudd. Bildene avslørte ingen ting. Senere utviklet smertene seg til hevelser. Ketil fikk betennelsesdempende midler som hadde en viss effekt.

Tirsdag forverret tilstanden seg. Ketil fikk influensaliknende symptomer. Hjemreisen ble fremskyndet.

Falt i koma

Ombord i SAS-flyet var dødsbakteriene i ferd med å overmanne Ketil. Tre-fire timer fra København ble det klart at Ketil måtte rett på sykehus.

- Han fikk surstoff og telte ned minuttene til landing ved 8-tida onsdag, forteller Stanghelle.

Ketil ble først kjørt til Amager Hospital. Der falt han i koma. Takket være snarrådig og kyndig førstehjelp ble Ketil holdt i live. Han ble straks kjørt til Rigshospitalet.

Legene trodde først han var rammet av blodpropp i sine transplanterte lunger. Han ble operert uten at det ble gjort kirurgiske funn.

Deretter ble han overført til medisinsk avdeling der det ble fastslått at han var svært hardt angrepet av dødsbakterien.