Therese Johaug-saken

Kiær til Johaug: - Du har ikke utvist «ingen skyld», fordi du er ansvarlig for valg av lege

Niels Kiær argumenterer for 14 måneders utestengelse av Therese Johaug gjennom WADA-koden.

ANSVAR: Therese Johaugs ansvar diskuteres nå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANSVAR: Therese Johaugs ansvar diskuteres nå. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Niels Kiær, advokat for domsutvalget i Antidoping Norge, presiserer at det er lite rom for å fravike WADA-koden, eksempelvis når det gjelder det mye omtalte forholdsmessighetsprinsippet:

Johaug kikker seg rundt i lokalet, mens advokatfullmektigen hennes noterer flittig ved siden av henne. Fra WADA-koden leser Kiær følgende:

- Dopingsaker kan i de fleste tilfeller unngås. Den som kan bidra til å unngå en dopingsak er først og fremst utøveren selv. Det er klart kommunisert til alle utøvere. En utøver har rett og slett ikke råd til å gjøre feil på det området. Therese Johaug påtales ikke fordi hun har et objektiv ansvar, men fordi hun har brutt toppidrettsutøveres aktsomhetsplikt, sier Kiær.

Kunne Johaug velge lege selv?

Så vektlegger advokaten et moment i WADA-koden som han mener gir utøveren ansvaret for valg av lege.

- Du har ikke utvist «ingen skyld», fordi du er ansvarlig for valg av lege, sier Kiær og ser på Johaug.

Det blir stille. Så bryter dommer Ivar Sølberg inn.

- Kan Therese Johaug velge lege selv? spør Sølberg.

- Hvis hun hadde hatt et sterkt ønske om å få en annen lege, hadde hun fått det. Norges Skiforbund kunne ikke pålagt Johaug å ha Bendiksen som lege, svarer Kiær.

- Det skal utrolig mye til

Det har vært åtte frifinnelser for «uten skyld» i CAS på ti år. Det handler stort sett om operasjoner eller andre akutte skader som har gitt injeksjoner av forbudte stoffer.

- Det sier noe om hvor utrolig mye som skal til for å oppfylle kravet om å være skyldfri, sier advokat Kiær.

Så drar Kiær fram saker der utøvere har blitt dømt etter å ha utvist ubetydelig skyld, det samme Antidoping Norge mener Johaug har utvist.

Konklusjonen

Kiær nevner en russisk utøver fra enkle kår som konkurrerte i Peru. Der fikk hun i seg en te på hotellet som var kokt på kokablader og testet positivt for kokain.

Hun forsto ikke latinske bokstaver og kunne ikke spansk, men ble dømt fordi hun ikke hadde undersøkt det hun fikk i seg godt nok.

- Det skal uhyre mye til for å bli kjent uten skyld, over hodet. Min konklusjon er at Johaug ikke er skyldfri, sier Kiær.

- Kan vi se for oss en regel hvor utøveren fratar seg ansvaret hvis man har en landslagslegen? Skal man ikke engang se på medikamentet om man har en landslagslege å spørre? Vi må huske på at dette er en regel som skal gjelde for hele verden, påpeker han.

Når Kiær hevder at Johaug har neglisjert sitt eget ansvar, bryter dommer Sølberg inn.

- Har hun neglisert ansvaret når hun har spurt landslagslegen om råd? spør Sølberg.

- Nei, ikke neglisjert.

- Men du sa det?

- Poenget er at hun ikke har sjekket selv, men kun lyttet til legen. Johaug er en av Norges mest erfarne utøvere. Det kan stilles høyere krav til en erfaren utøver, mener Kiær.

Sammenligner med Sundby og Sjarapova

Sølberg påpeker en CAS-dom hvor konklusjonen var at en 17 år gammel svømmer «i det minste kunne ha spurt legen». Utøveren fikk Trofodermin av moren sin mot utslett mellom tærne.

- Johaug er ti år eldre og må forventes større aktsomhet, sier Kiær.

Advokaten drar dernest en parallell til Martin Johnsrud Sundby-saken, som tolket reglene ble feil, ble frikjent av FIS, men likevel dømt til slutt i CAS.

- Det burde være en påminnelse om at norske leger ikke er ufeilbarlige. Legen stolte på en undersøkelse om at det bare er ti prosent av medisinen som blir tilført kroppen, hvis man bruker et forstøverapparat, sammenlignet med en inhalator hvor omtrent alt går i kroppen, sier Kiær.

Den russiske tennisstjerna Maria Sjarapova er neste eksempel som advokaten nevner. Hun fikk 15 måneders utestengelse etter bruk av meldonium.

- 14 måneder er en riktig straff

Så oppsummerer han budskapet:

- Saken er alvorlig for Johaug og alvorlig for idretten. Det sentrale i saken er at den kunne vært avverget med et blikk på pakken. Hun glemte et av sine viktigste ansvar. Hun er toppidrettsutøver og må sjekke. Johaugs leppe var skadet, men hun var ikke i stand til å sjekke. Advarslene på pakningene var tydelige nok, sier Kiær.

- Det gir ikke noe frikort å være på et landslag med egen lege. Det suspenderes ikke hennes eget ansvar. Det er derfor ikke grunnlag for å si at Johaug er uten skyld. WADA-koden forteller at det ikke er grunnlag for dette. Johaug er verdens beste langrennsløper og har blitt dopingtestet 88 ganger. Hun vet at hun har ansvaret selv. Påtalenemda har kommet fram til at 14 måneder er en riktig straff, konkluderer han.

Johaug stirrer på Kiær mens han leser opp påstanden om fjorten måneder. Hun ser ikke ned i gulvet før han sier takk. Ingen antydning til smil, men et alvorlig ansiktsuttrykk.

Les hva Johaugs advokat svarer her.