UMULIG SVINDELOPPLEGG? Fyrverkeriet som avsluttet Paralympics i Sotsji ble en foreløpig slutt på Russernes deltakelse i slik olympisk sport. Nå er hele laget deres med 267 utøvere suspendert. FOTO:. AFP/Kirill Kudryavtsev
UMULIG SVINDELOPPLEGG? Fyrverkeriet som avsluttet Paralympics i Sotsji ble en foreløpig slutt på Russernes deltakelse i slik olympisk sport. Nå er hele laget deres med 267 utøvere suspendert. FOTO:. AFP/Kirill KudryavtsevVis mer

Kikket i russernes hemmeligheter: - Mentaliteten deres er motbydelig

Derfor valgte Paralympics-sjefene å gjøre det  IOC ikke våget.

FOR noen dager siden luftet den canadiske jusprofessoren Richard McLaren sin frustrasjon over hvordan ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC) hadde misbrukt rapporten hans om statlig dopingsvindel i Russland. Da var han sliten og oppgitt etter å ha jobbet fram en av tidenes mest omfattende avsløring av hvordan nasjonenes jakt på medaljer bryter all sportslig anstendighet. Men mest av alt trist over at disse avsløringene ikke førte til noen forandring fordi IOC nektet å ta noe samlet oppgjør med russerne:

- Jeg vil ikke inn i noen krangel med IOC om hvordan de har behandlet dette. Jeg ble bedt om å lage en rapport med fakta. Det har jeg gjort, sa McLaren til den britiske avisa The Guardian:

- Det jeg vil er at debatten tar utgangspunkt i det som virkelig står i rapporten i stedet for ryktene om at dette bare er påfunn og påstander. Les det som står og gjør en vurdering deretter, tilføyde han.

Akkurat det gjorde ledelsen i den internasjonale paralympics-komiteen (IPC), og resultatet ble slående. I går ble Russland sparket ut av Paralympics.

FOR der storebror IOC aldri kontaktet McLaren for å gå igjennom alle de håndfaste tekniske bevisene med ham, valgte IPC en langt grundigere vei. Rett etter at rapporten ble lagt fram, tok de kontakt med McLaren og ba om å få være med på en vitenskapelig gjennomgang av hvordan det russiske Moskva-laboratoriet manipulerte minst 35 prøver fra ulike paralympiske øvelser.

UTESTENGT: Russerne gjorde det godt i Paralympics i London 2012. Her mot Storbritania i volleyball. Nå er de utestengt.
UTESTENGT: Russerne gjorde det godt i Paralympics i London 2012. Her mot Storbritania i volleyball. Nå er de utestengt. Vis mer

I tillegg skjønte de at denne rapporten foreløpig bare er en trygg dokumentasjon av selve det statlige svindelsystemet. McLaren og hans team har ikke rukket å etablere solide saker mot hver eneste av de mange hundre russiske utøverne som er i disse saken enten fra jukset i Sotsji-OL eller via det russiske sportsdepartementets jerngrep om hvilke stjerner som skulle få byttet ut sine positive prøver i Moskva.

Først i neste rapport til oppdragsgiverne i det internasjonale antidopingbyrået (WADA), vil McLaren komme med grunnlaget for saker mot enkeltutøvere. Det skjer i september. Sannsynligvis etter at Russland har vunnet ganske mange OL-medaljer i Rio med sine spesialpreparerte utøvere.

HVORVIDT IOC-ledelsen med vilje misforstod McLarens rapport, er usikkert. Uansett lot IOC det enkelte særforbundet ta avgjørelsen om russerne skulle få være med, vel vitende om at i hvert fall en av de tre definitive forutsetningene for denne OL-deltagelsen automatisk ville falle;

  • . Regelen om at Russland ble den eneste nasjonen som ikke fikk konkurrere med sine tidligere dopingdømte, måtte bli erklært ugyldig i idrettens øversre rett (CAS).

Da det skjedde, hadde tilsynelatende ennå ikke McLaren-rapporten nok detaljer til å stoppe hver eneste russer.

Om altså alle særidrettene egentlig hadde hatt lyst til det.

DET hadde de definitivt ikke, i motsetning til styret for Paralympics som aldri har vært i tvil om at dette er tida for å sette en grense:

- Tragisk nok er ikke dette snakk om utøvere som jukser et system, men et statlig system som svindler utøverne sine, sa IPC-sjef Sir Philip Craven da han forklarte hvorfor Russland måtte utestenges:

- De russiske myndighetene har ødelagt for sine egne. Deres mentalitet der medaljer teller mer enn moral, er motbydelig. Den fullstendige ødeleggelsen av et antidoping opplegg treffer rett i hjertet av det som teller i Paralympic, tilføyde han, og sa:

- Denne svindelen er forakt for utøvernes helse. Sånt har ingen plass i Paralympic. Russernes tørst etter seire med alle midler, har ødelagt ryktet til all sport.

Stort mer presist kan det ikke sies.

 I SKYGGEN AV SOTSJI: Putins eget svindelopplegg fra Paralympics 2014 har stoppet deltakelse i Rio - OL. Her fra avslutningsseremonien i Sotsji mens jukset fortsatt framstod som en suksess. FOTO: AP/Dimitry Lovetsky.
 I SKYGGEN AV SOTSJI: Putins eget svindelopplegg fra Paralympics 2014 har stoppet deltakelse i Rio - OL. Her fra avslutningsseremonien i Sotsji mens jukset fortsatt framstod som en suksess. FOTO: AP/Dimitry Lovetsky. Vis mer

OG mer direkte kan heller ikke en utestengelse ramme.

Etter suksessen i London i 2012 er Paralympics blitt det nye store i internasjonal idrett. Russerne viste det ved å vinne tre ganger så mange medaljer enn nestbeste nasjon i sitt eget arrangement i Sotsji to år seinere. Mye takket være 19 prøver av russiske medaljevinnere som ble byttet ut gjennom musehullet på OL-laboratoriet i Sotsji.

Da hadde vertsnasjonen et par uker tidligere slitt seg til en knapp seier i de vanlige lekene. Selv med et stort antall positive prøver også der som ble erstattet med ny, ferdigtappet urin fra Russlands beste vintersportsutøvere.

En mulig ny russisk propagandaseier i Paralympics er nå avlyst, 267 utøvere er utestengt og en ren sport har fått sin første samlende markering etter at friidrett, vektløfing og roing har stått opp som modige enkeltforbund.

Det er i hvert fall en spennende start, om ikke idrettens eget rettsystem (CAS) dømmer vekk også dette forsøket på å stoppe svindelen.

'