GÅR PÅ SKINNER: Aleksander Aamodt Kilde har hatt en veldig god treningssommer. Han håper nå at det kan legge grunnlag for at årets sesong blir langt bedre enn OL-sesongen. Foto: Lars Eivind Bones
GÅR PÅ SKINNER: Aleksander Aamodt Kilde har hatt en veldig god treningssommer. Han håper nå at det kan legge grunnlag for at årets sesong blir langt bedre enn OL-sesongen. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Kilde om Kristoffersen-bråket:
- Han har forandret seg mye på ett år

Aleksander Aamodt Kilde (25) blir sett på som arvtakeren. Han skal føre den norske alpintarven videre. Kilde håper alle er villige til å være med og dra lasset.

- Jeg har vært litt forkjølet den siste uka, men det begynner å komme seg nå.

Aamodt Kilde banker fingeren lett to ganger i bordet.

Han vet godt hva som skjedde i fjorårssesongen, da skader og sykdom ødela deler av oppkjøringen. Det er tydelig at han ikke vil oppleve det igjen, her vi sitter på en kaffe på Skillebekk i Oslo - hvor Aamodt Kilde nylig flyttet inn i ny leilighet med samboeren.

OL-nedtur

Sesongen ble en solid nedtur. Alt gikk galt under OL: Kilde kjørte ut, ble tatt av vinden og dundret inn i en port og fikk et nytt løp ødelagt.

- Det var da det smalt litt for min del med tanke på motivasjonen. Det var ikke et optimalt OL. Det fikk jeg en trøkk av. Jeg ble litt forvirret og var i en labyrint jeg ikke fant veien ut av.

Etter sesongavslutningen trengte 25-åringen rett og slett litt avstand.

Rekorder

Etter en middelmådig slutt på forrige sesong, har Kilde levert sterkt i barmarkstreningen i sommer. Det viste han til gagns da han smadret sin egen rekord på Ironman-testen i starten av august.

- Det er så tidlig i karrieren min at jeg ikke har hatt vært gjennom noe sånn tidligere. Det er sunt å være gjennom det, sier Kilde og rufser det allerede capsrufsete håret litt til.

Han har en sponsormerket ullgenser på, en stor kontrast til sommeren. Den har bestått av solsleiking, bad og knallhard trening i Kragerø. På fire uker var ikke han ikke i en bil én eneste gang.

- Jeg mer motivert enn i fjor. Resigneringen gjorde meg mer bevisst på hva som må gjøres bedre, i stedet for at jeg sitter i en godstol og lar ting flyte.

Derfor har han også troa på at årets sesong blir langt bedre.

Alpint-kulturen

Og en Kilde som viser form, blir viktig for landslaget i tida som kommer.

Det er fortsatt usikkert om Aksel Lund Svindal kjører i år. Rapportene etter de første turene på snø er at kneet er «helt ok». Også Kjetil Jansrud har kommet i en alder som gjør at han ikke kan kjøre i mange, mange år til.

De to har vært alpinlagets DNA, selve kontinuitetsbærerne. Og begge har vært klar på én ting: Når de legger skia på hylla, er det Aleksander Aamodt Kilde som skal bære stafettpinnen videre.

Det er hans ansvar at alpinkulturen, som er blitt formet av store alpinnavn som Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og de ovennevnte, blir værende.

- Det er et press på deg?

- Selvfølgelig er det et press. Det er ekstremt viktig å beholde kulturen. Jeg føler at de under meg også er mer eller mindre klare over hva som må til, og jeg tror vi kan få det til sammen som et lag. Det er viktig for dem som kommer under at kulturen er spikret og at det er regler på hvordan man skal være som et team og oppføre seg, sier 25-åringen fra Bærum til Dagbladet.

Kristoffersen-bråket

En som har skapt litt problemer for måten alpinlandslaget vil framstå de siste åra -er Henrik Kristoffersen. Han kjemper for å få lov til å bruke sin private Red Bull-logo på hjelmen. 24-åringen fra Lørenskog har tatt skiforbundet til retten, og før fjorårssesongen ble han nektet å trene med landslaget. NRK skrev at Kristoffersen var uønsket av flere lagkamerater, og Kilde var åpen på at han reagerte.

Det hele resulterte i et krisemøte hvor partene sa sin klare mening. Etter at han sto over sesongåpningen i Levi, var Kristoffersen tilbake.

POPULÆR: Henrik Kristoffersen og Marcel Hirscher er i en helt egen klasse i slalåm og storslalåm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
POPULÆR: Henrik Kristoffersen og Marcel Hirscher er i en helt egen klasse i slalåm og storslalåm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

For Aamodt Kilde er det viktig at laget står i fokus for å bli best, og at enkeltpersoner først og fremst ikke tenker på seg selv.

- Det ser man kan være en utfordring. Selvfølgelig er det mange som lykkes på den måten, men jeg tror ikke du får et sterkt lag ved at én lykkes. Det er mye kulere for meg å ha Kjetil og Aksel ved siden av meg på start, for jeg vet nøyaktig hvordan de er som personer. Da kan jeg få noe ut av dem og de noe ut av meg. Og det tror jeg gjør det bedre totalt sett, selv om en person som kanskje går utenfor laget presterer minst like bra. Jeg tror ikke det er så bra for dem som kommer etter, for da varer det en karriere i stedet for å ha en lengre funksjon.

Positiv til framtida

- Er det sånn nå?

- Jeg syns Henrik har forandret seg mye på ett år. Han er villig til å samarbeide, og det syns jeg er utrolig bra. Kunnskapen til Henrik er noe vi trenger i hverdagen. Vi spiller så sterkt på kulturen fordi vi har lyst til å ha ham med, fordi vi føler at den kunnskapen han har er noe som er bra for laget - og vi føler vi kan tilby noe til ham også. Det er vinn-vinn situasjon hvis han er villig til å samarbeide, og det føler jeg han er nå. Hvis det blir sånn gjennom flere år så tror jeg resultatet er at flere rundt ham også kommer til å gjøre det bra.

Kilde fortsetter:

- Det er en positiv vibe i laget som vi trenger å formidle. Det er blitt skrevet mye om saken de siste åra, det meste negativt. Det var et knallhardt oppgjør i fjor, men det er fordi vi er helt avhengig av den kulturen. At han er villig til å samarbeide er det viktigste. Vi er inne på noe nå, og det er viktig at resten av Norge ser det. Det er ikke hardt mot hardt lenger.

PS. Det norske fartslaget drar tidlig i september til Chile, hvor de skal stå på ski en måned. Så går turen hjem i to uker før de gjør seg klare til sesongstart i Sölden i slutten av oktober.