Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvartsen kjemper for livet som dommer

Kilde til Dagbladet: Jobben er ikke det viktigste for Edvartsen – det er dommerkarrieren han først og fremst kjemper for

John Christian Elden rister på hodet av NFFs beviser, Fotballforbundet rister på hodet av Eldens hoderisting og så vil Svein-Erik Edvartsen dømme igjen. For ham er det retten til å dømme det saken egentlig handler om.

STRID: Advokat John Christian Elden og Svein-Erik Edvartsen kan gå rettens vei mot NFF, her ved generalsekretær Pål Bjerketvedt og fotballpresident Terje Svendsen. Foto: NTB Scanpix
STRID: Advokat John Christian Elden og Svein-Erik Edvartsen kan gå rettens vei mot NFF, her ved generalsekretær Pål Bjerketvedt og fotballpresident Terje Svendsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FRONTENE ER OM mulig blitt steilere etter avsløringen og publiseringen av generalsekretær Pål Bjerketvedts feilsendte e-post. Betydningen av ordet konfidensielt har ikke lenger noen mening.

DOKUMENTENE FLORERER I de fleste redaksjoner og felles for mange av dem er at ordet konfidensielt går igjen som en forutsetning for absolutt diskresjon og null innsyn fra omverdenen. Det gjelder ikke lenger. Hanskene er av i Edvartsen-saken. De mange lekkasjene og TV2-oppslaget sist fredag – "Edvartsen ferdig som seksjonsleder i NFF" – en nyhet som sprakk en time før partene skulle møtes til forhandlinger, har sørget for det.

DET ER IKKE først og fremst innholdet i de famøse e-postene NFF mener å ha avslørt som førte til Svein-Erik Edvartsens avskjed. Det er sviket de representerer Fotballforbundet mener det bryter med alle organisasjonens etiske prinsipper. Og så lenge forhandlingsmøtet fredag 8. september ikke fikk partene nærmere hverandre (på grunn av TV2-oppslaget som fikk Elden til å gå rett i angrep og spørre om dette var måten å behandle en ansatt på) fant ikke NFF noen annen utvei enn å kvitte seg med seksjonslederen for samfunnsansvar.

Beslutningen om avskjed ble tatt umiddelbart etter møtet.

NFF BRUKTE IKKE helga til å tenke seg om slik de ga inntrykk av tirsdag 12. september. Avskjedigelsen som kom Svein-Erik Edvartsen i hende 13. september er datert fredag 8. Samtidig stengte de også døra for Edvartsens muligheter til å dømme i 2018, mest sannsynlig i all framtid om ikke noe helt eksepsjonelt skjer.

Det er det siste som skal være den vanskeligste pillen å svelge for den inntil videre suspenderte dommeren.

DEN FØRSTE PROBLEMSTILLINGEN, som er den store saken, vil ende i retten om ikke Edvartsen kommer tilbake med et forslag til løsning innen 14 dager etter å ha mottatt brevet. Etter det Dagbladet erfarer kommer så ikke til å skje. Skal det komme et forslag før en eventuell rettsmekling må det i så fall komme fra NFF.

DEN ANDRE PROBLEMSTILLINGEN utløser en klausul i avtalen fra 9. mai, et punkt som vil gi Edvartsen ytterligere tre hundre tusen kroner i kompensasjon for tapte dommerinntekter i 2018. Det er også retten til å fortsette som dommer denne saken til slutt vil koke ned til når avskjeden er løst eller behandlet i rettsvesenet. Kilder forteller at det kan være åpning for å komme NFF i møte for en minnelig løsning hva avskjeden som fast ansatt angår, men når det gjelder dømmingen skal Svein-Erik Edvartsen være krystallklar.

Den har han investert hele livet sitt i.

Den vil han ikke gi opp.

Ikke for noe i verden.

NORGES FOTBALLFORBUND PÅ på sin side ønsker å kutte alle bånd til Svein-Erik Edvartsen fordi de mener å kunne bevise at den en gang så profilerte dommeren har brutt alle etiske prinsipper mulig å bryte. Altfor mange ganger. Edvartsens påståtte omgang med falske e-poster adressert til dommersjef Terje Hauge og NFF-ledelsen – e-poster som hyller ham selv og som har vedlagte lenker til avisartikler som tar parti for hans egen sak og kritiserer Hauge og NFF – skal ifølge Dagbladets kilder finnes i et stort antall på Ullevaal stadion. Hvilket betyr at NFF ikke vil ha en ansatt som utgir seg for å være en annen enn den han er, samtidig som han kritiserer dommersjefen og den øvrige ledelsen i fotballforbundet på tilnærmet regelmessig basis.

Bevist i retten er det til å forstå.

JOHN CHRISTIAN ELDEN, Svein-Erik Edvartsens advokat, sier fire e-poster er stridens kjerne, underforstått hele saken. De skal, ifølge NFF, bevise Edvartsens bruk av falske mailadresser. Elden presiserer også at han i brevs form har fått beskjed om at det ikke finnes ytterligere bevis ut over de fire nevnte e-postene, at det materialet han har fått oversendt er det som vil inngå i NFFs beslutningsgrunnlag. Intet annet. Av den grunn stilte advokat Elden spørsmål rundt undertegnedes kommentar som ble publisert sist mandag (10. september) der jeg skriver at Edvartsen-saken del 2 er alvor og ikke kan sammenliknes med den fillesaken som var katalysatoren til avsløringene – vårens store dommerskandale som endte med forlik 9. mai.

Påstander om falske e-poster og ip-adresser har en litt annen dimensjon enn en krangel om dommernes mentorordning og rekkefølgen på valg av assistentdommere.

Når man blir beskyldt for å utgi seg for å være en annen enn den man er blir det plutselig alvor.

SELVE INNHOLDET I de fire e-postene NFF har oversendt Elden som bevismateriale, e-poster jeg også sitter på, er ikke spesielt graverende. På ingen måte. En av dem roser faktisk NFF. En annen roser undertegnede som i en kommentar om dommersaken kritiserte NFF for å kneble Edvartsens forsøk på å leve etter fotballforbundets tingløfte – åpenhet. Men selve innholdet og graden av balanse mellom selvforherligelse og kritikk skal ifølge kilder ikke være det avgjørende poenget i fotballforbundets sak.

Det er den røde tråden av påstått falskneri som er saken.

EN KILDE SIER at grunnen til at John Christian Elden bare har fått oversendt fire e-poster skyldes det faktum at NFF så langt har ment det var nok til å bevise deres poeng, og at en sluttavtale lenge var målet. Ikke rettssak. I avskjedigelsen skal det også være juridiske formuleringer som åpner døra for at NFF kan framlegge ytterligere bevis ut over de fire e-postene advokat Elden hevder er hele bevisgrunnlaget for saken. John Christian Elden vil selvfølgelig bestride det, det er jobben hans.

En dom en gang i 2018, og ingenting tyder per dato på noe annet enn rettssak er, vil gi oss svaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!