Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor sammenlagtriumf for Aleksander Aamodt Kilde

Kilde vant verdenscupen: - Ekstremt

Aleksander Aamodt Kilde er sesongens sammenlagtvinner i verdenscupen. Corona-pandemien stopper verdenscupavslutningen og kampen om krystallkula mot Alexis Pinturault og Henrik Kristoffersen.

TIL TOPPS: Aleksander Aamodt Kilde er vinner av verdenscupen sammenlagt i alpint etter at rennene i Kranskja Gora er avlyst. Foto: NTB Scanpix
TIL TOPPS: Aleksander Aamodt Kilde er vinner av verdenscupen sammenlagt i alpint etter at rennene i Kranskja Gora er avlyst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aleksander Aamodt Kilde ledet verdenscupen i alpint sammenlagt 54 poeng foran Alexis Pinturault og 161 poeng foran Henrik Kristoffersen før sesongavslutningen.

Nå er den avlyst grunnet corona-pandemien.

FIS bekrefter i en pressemelding at verdenscupavslutningen Kranjska Gora aldri vil bli arrangert. Det betyr at Aamodt Kilde vinner verdenscupen sammenlagt for første gang i karrieren.

- Sprøtt

- Det er helt sprøtt. Jeg var hjemme i Oslo da jeg fikk beskjeden i dag tidlig. Det var mye fram og tilbake før den endelig beskjeden kom, sier Kilde på telefon til Dagbladet.

27-åringen hadde nettopp feiret seieren med en bedre biffmiddag da han snakket med Dagbladet, men Kilde forteller at det blir en rolig feiring framover.

Han er, som mange andre idrettsutøvere, i karantene i ukene framover.

- Men det er ikke viktig nå. Nå er det helse og sikkerhet som er det viktigste. Jeg håper at vi greier å jobbe sammen og tenke på hverandre. Det er viktig at alle tenker på det framover, sier den reflekterte alpinisten.

Første siden Svindal

Dermed blir 27-åringen første nordmann til å vinne sammenlagtkula siden Aksel Lund Svindal gjorde det i 2008/2009, i tillegg til i 2006/07.

Lasse Kjus vant totalcupen i 1998/99 og 1995/96, mens Kjetil André Aamodt gjorde det samme i 1993/94.

Marcel Hirscher vant verdenscupen sammenlagt åtte år på rad før Aamodt Kilde overtok tronen som nr. 1 i verden i dag.

Pinturault og Kristoffersen ender på 2. og 3. plass i verdenscupen sammenlagt. De fikk ikke muligheten til å jage Kilde etter at rennene i Kranjska Gora og Cortina ble avlyst:

- Jeg må si at jeg gjerne skulle ha fightet til slutten. Det har vært jevnt og spennende gjennom sesongen. Vi tre har kjempet i flere måneder. Det har vært utrolig gøy, sier Kilde.

Nordmannen har tatt store steg denne sesongen. Etter flere ujevne sesonger har fartskjøreren levert ekstremt jevn i år. Han har sju pallplasseringer og ti ganger har han vært blant de fem beste.

Kilde har sjeldent vært redd for å sette seg tøffe mål, men at han skulle stå igjen med sammenlagtkula etter årets sesong syns han selv er surrealistisk:

- Utviklingen jeg har hatt er enorm. Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg skulle stå igjen med den kula. Nå får jeg bare nyte det.

Seier til Kristoffersen

Henrik Kristoffersen vinner for øvrig sammenlagtcupen i disiplinene slalåm og storslalåm. Beat Feuz sikret samtidig utforkula, mens Mauro Caviezel er vinneren av super-G-cupen. Loïc Meillard vant parallell-cupen foran Rasmus Windingstad, mens Pinturault gikk til topps i kombinasjonscupen.

Hele Norges coronakart