Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpint-VM:

Kilde vil gjøre det bare Svindal har klart: - I starten måtte jeg klype meg i armen

24-åringens vei fra «rookie» til VM-håp. I dag kjører Aleksander Aamodt Kilde for utforgull.

JOKER: Aleksander Aamodt Kilde jakter sitt første VM-gull og det kan komme allerede i dag - i utfor. Det har bare Aksel Lund Svindal klart før han. Foto: AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF
JOKER: Aleksander Aamodt Kilde jakter sitt første VM-gull og det kan komme allerede i dag - i utfor. Det har bare Aksel Lund Svindal klart før han. Foto: AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF Vis mer

ST. MORITZ (Dagbladet): Aleksander Aamodt Kilde (24) har allerede bemerket seg som en fartsspesialist og har to verdenscupseiere (èn utfor og èn Super-G) siden det store gjennombruddet forrige sesong.

Nå er han en kandidat til VM-medalje før dagens VM-utfor i St. Moritz.

- Det er terreng og hopp som jeg er veldig glad i. Når det blir tørr, aggressiv snø så går det ikke alltid like fort. Jeg må tenke: «Snøen er min venn. Underlaget er min venn». Jeg går likevel for gull, sier Kilde til Dagbladet.

Bare en mann har noensinne klart å ta norsk VM-gull i utfor. Aksel Lund Svindal vant både i 2007 i Åre og seks år senere i østerrikske Schladming.

Nå vil Kilde bli den andre.

KOMET: Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KOMET: Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Ett nøkkelord

Men egentlig skulle Kilde nesten for ung til å blande seg inn blant verdenseliten og fartsfenomenene i utfor. Stikkordet mange bruker for å lykkes ned de bratte fjellene er nemlig: Erfaring.

- I fartsdisiplinene er erfaring helt nødvendig, sier Claus Ryste, sportssjef på alpinlandslaget.

- Utforgutta er noen tøffinger. Det finnes ingen Mikaela Shiffrin (21) eller Marcel Hirscher (27) her. Det er ingen 17-åringer i fartsdisiplinene. For her må du ha erfaring, sier Ryste.

GULL 2: Aksel Lund Svindal tok VM-gull i utfor i  Schlandming i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GULL 2: Aksel Lund Svindal tok VM-gull i utfor i  Schlandming i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Kilde er derimot en som bryter litt med det mønsteret, og Lommedalen-kjøreren er blant de desidert yngste gullkandidatene i dag.

- Ja, jeg er ganske ung i forhold til mange jeg kjører mot. Heldigvis har jeg vært rundt dem og har lært en del, sier Kilde.

Han sikter spesielt til lagkameratene Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal (som er skadd og ikke i VM)

- Det begynner å bli naturlig nå. I starten måtte jeg klype meg i armen da jeg satte meg ned ved middagsbordet. Det var surrealistisk i lang tid og jeg gikk rundt og var starstruck hele tida. Men så ble jeg en del av gjengen, sier Kilde.

Tett forhold

GULL 1: Aksel Lund Svindal tok VM-gull i utfor i Åre 2007.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
GULL 1: Aksel Lund Svindal tok VM-gull i utfor i Åre 2007. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

- Hva har Jansrud og Svindal betydd for deg?

- Både Kjetil og Aksel (Lund Svindal) har vært helt rå. De er veldig åpne og vil alltid alles beste. Hemmelighetene deles og sånn er lagmoralen. Vi gir og tar. Vi blir glade av å gi. Sånn føler vi det. Vi er små og sterke som lag og det er viktig å holde på den kulturen videre. Det er litt av min oppgave videre. De andre er jo litt eldre enn meg og jeg må ta vare på dette når de gir seg, sier Kilde.

- Hvordan har tida vært siden gjennombruddet for rundt ett år siden?

- Det har vært et morsomt år. Jeg kom inn som ekstrem rookie (nybegynner) og kjørte en hel verdenscupsesong uten å ha prøvd meg noe særlig på nivået før. Det var litt vinn eller forsvinn. Spesielt utfor var krevende og var langt bak der. Så kom erfaringen og da ble det ekstremt morsomt. Jeg har lært mye, sier Kilde.

Neste oppgave er kanskje hans største noensinne. Utfor i et VM.

- Er det noe du har ekstra fokus på i løypa?

- Du har starten, den første kurven har hele utgangshastigheten mot resten av løypa. Og passasjen der du har terreng og må flyte med underlaget. Og midtpartiet er teknisk krevende. Der må jeg henge med, sier Kilde.

Dagens utfor starter klokka 12.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling